Kosmonaut

Kosmonaut https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283000/mid_kosmonaut-eLd-283000.jpg 4 25 8

Román o nenaplněných snech, outsiderství, beznaději a bezmoci, ale také o lásce a přátelství. Serjoža, středoškolák, syn obyčejné ženské a alkoholického darmošlapa, má od dětství velký sen – chtěl by se stát kosmonautem. Ne proto, aby vzlétl ke hvězdám, které rád pozoruje, ale aby se z vesmíru alespoň jednou podíval na celou zeměkouli. Jeho slohová práce, v níž se ze své touhy vyzná, vzbudí pozornost úspěšného dokumentaristy, který se o Serjožově cestě za snem rozhodne, s požehnáním politbyra, natočit vícedílný dokument. Serjoža ovšem nesní jen o hvězdách – jeho mysl zaplňuje i krásná rusovláska, nesmělá učitelka hudební výchovy Světlana. Snovou atmosféru románu autorka podtrhuje mírně archaizovaným stylem a krásným jazykem. Náhodná není ani volba místa, kde se příběh odehrává: nevlídný zimní Murmansk 80. let 20. Století jako by symbolicky dokresloval mrazivé sevření nepříznivými okolnostmi, jež provázejí osudy hlavních protagonistů. Všudypřítomnou melancholií a tragikou osudů hlavních hrdinů prosvítá naděje, že má smysl snít i sebevětší sny, třebaže nedojdou naplnění. Kniha obdržela Cenu deníku Helsingin Sanomat za nejlepší prvotinu 2008 a v témže roce postoupila i do nejužší nominace na cenu Finlandia.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Kosmonautti , 2008


více info...

Přidat komentář

LucieT.
08.02.2021 4 z 5

Kosmonaut je ruský příběh finské autorky podbarvený atmosférou melancholie a smutku. Tvrdá, nelítostná doba, sovětská společnost, zelňačka, čaj a vodka. Nesmělý snílek Serjoža, sebevědomý, drzý Saša a jejich příběh o snech, potlačovaných pocitech, přátelství a lásce.

alkazemka
17.06.2020 3 z 5

Zvláštně pěkně napsaná knížka. I když jsem měla chvilkama pocit, že se ztrácím, že nerozumím, tak jsem někde hluboko, úplně vzadu vlastně rozuměla. Ale to mi došlo až posléze. Až když se to všechno v hlavě porovnalo.

"Když se rozhodneš pro něco, co není přímo vyloučený, tak se to třeba i stane, ale ne proto, že ty ses rozhod, ale proto, že nedošlo k těm několika milionům otáček ozubenýho kola, kvůli kterejm by se to nestalo...."


Marekh
06.02.2018 3 z 5

Kniha má velmi nezvyklý styl vyprávění, zvláštní příběh, nečetla se úplně lehce. V knize nalezneme také erotické pasáže, což podle mého názoru knize ubírá na kvalitě. Rovněž se zde vyskytují vulgarismy.

Celkově kniha nebyla špatná, knihu bych hodnotil jako průměr.

ladyfromskye
22.01.2017 5 z 5

Opravdu silný příběh, který rozhodně není pro každého a který rovněž není pro každou chvíli. Hrátky s jazykem i s narativní stavbou se mi ohromně líbily, hodně mi to připomnělo jinou finskou autorku, Kristinu Carlsonovou, která už se řadí k mým oblíbeným. První česky vydané dílo Katri Lipsonové mě anotací vůbec nezaujalo, po přečtení Kosmonauta jsem si ovšem jistá, že se k němu časem vrátím.

bagger95
17.12.2016 2 z 5

Misty to na me bylo cele trochu zamotane, v deji jsem se zorientoval az nekde v polovine. Nebyl to uplne muj salek kavy.

Disease
08.09.2016 4 z 5

Po stránce stylu hodně originální a i jinak vcelku zábavné. Vhled do sovětských reálií také dobrý, jen to občas sklouzne do frašky. No ale to už tak nějak patří k věci :-)

lencin
12.08.2016 3 z 5

Zajímavý, v něčem až snový příběh dospívajícího chlapce,který touží stát se kosmonautem. Nezvykle napsané.

Boboking
11.07.2016 4 z 5

Velmi zvláštní příběh, psaný neobvyklým stylem. Přečteno de facto za jeden den, a musím přiznat, že když člověk přijme autorovu "hru", táhlo mne to stále dál a dál, dokud jsem neotočil poslední stránku. Pohled na realitu sovětského Ruska za bolševika, a adolescentní touhy.

Autorovy další knížky

Katri Lipson
finská, 1965
2014  61%Zmrzlinář
2016  72%Kosmonaut

Kniha Kosmonaut je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x