Kosmický smích

Kosmický smích https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245132/bmid_kosmicky-smich-245132.jpeg 3 3 1

Dvanáct humorných povídek rozdělených do dvou témat – téma kosmické a všední pozemské.

Přidat komentář

Jaruš7
04.08.2023 4 z 5

Jako žádná jiná, jen název si pro sebe upravuji na "Nebeský smích".
Pohled na nebeskou říši na její rozmanitost a historii s humorem a poutavým poučením.

Citace:
"Tys to ovšem věděl, suchý vlasatý kaplane v dlouhém, černém, šosatém kabátě, neboť jsme se ti zpovídali ze svých hojných zločinů čtyřikrát do roka, a cítili jsme při tom dobře, že stálé rozmnožování našich hříchů by nerozvázala ani zpověď každodenní.
Vždyť nejmilejší naše hra byla na četníky a loupežníky, a při té by ani andělé nebeští bez hříchu neobstáli!
A potom jsi nás učil všem božím vlastnostem, tak úžasným a nepochopitelným, že jsme je tak přirozeně a samozřejmě hned zase zapomínali, sotva jsi nás z nich vyzkoušel a zapsal nám pěknou jedničku z náboženství do svého posvátného zápisníčku.
Bohužel, nebývala to vždy jen jednička
A všichni svatí a andělíčkové v nebi kormoutili se asi nad námi, ztracenými syny, když jsi tam zasmušile psal jinou číslici a ostré rysy tvé tváře tvrdly jako kámen!
Tenkrát to bylo, ve čtvrté třídě obecné školy, kdy se v mé hlavě zrodila první kacířská myšlenka, že za mé tak hojné, ba nespočetné hříchy měl by vlastně býti potrestán můj andělíček strážný, že na mne nedává větší pozor!
A dokonce mne napadalo, že snad právě on má radost z mých povedených taškařin a kdožví, jestli mi je nakonec sám nevnukává!
Ale chránil jsem se říci to před tebou, velebný pane kaplane starorožmitálský, který jsi tak obětavě chodil do naší obecné školy poučovati tolik nenapravitelných darebů!
Neboť po škodě i hloupý zmoudří, praví staré přísloví, a také já jsem už tehdy dávno zmoudřel z mnohých trpkých zkušeností, které jsem byl pod tvým vedením učinil."

Příjemný zážitek, díky za KZ.

Autorovy další knížky

Rudolf Richard Hofmeister
česká, 1868 - 1934
1998  82%Soumrak Slovanů
1928  87%V kolébce Praslovanstva
1922  0%Život v pravěku
1927  20%Eopsyché
1931  0%Pravěk Čech

Kniha Kosmický smích je v

Přečtených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x