Koruna: Pravdy a nepravdy

Koruna: Pravdy a nepravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492221/bmid_koruna-pravdy-a-nepravdy-enR-492221.jpg 3 18 7

Kultovní seriál "The Crown" - realita a fikce Život královny Alžběty II. a její rodiny v podání populárního seriálu společnosti Netflix přitahuje miliony fanoušků po celém světě a s každým dalším dílem se jejich řady rozrůstají. Kolik z kultovního seriálu "The Crown" je ovšem historická realita a kolik čistá fikce? Autoři se rozhodli pustit do podrobného pátrání a konfrontovali seriál - epizodu po epizodě - s reálnými psanými, nafotografovanými a natočenými historickými archivy. Výsledek najdete v této knize!... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Crown le vrai du faux: La série culte décryptée , 2020


více info...

Přidat komentář

cleopatra11
21.03.2023 5 z 5

Velmi pěkná kniha. Kdo viděl seriál, čtení knihy bude mít jako film před očima.

archivářka115
26.12.2022 3 z 5

Netušila jsem, že kniha Koruna ... je o seriálu. Ze začátku mě to velmi zklamalo. Seriál jsem neviděla a tak jsem nemohla srovnávat. Ze začátku jsem jí chtěla vrátit, ale potom jsem se do ní začetla. Anglickou královnu jsem obdivovala a stále mě mrzí, že nemáme monarchii. Knížka není úplně ideální, ale třeba objevím seriál Koruna a budu mít srovnání.


Andrea K.
16.09.2022 2 z 5

Seriál Koruna jsem viděla a i po přečtení této knihy si stále myslím, že je dobrý. Chvílemi se mi autoři knihy zdáli až malicherní k detailům (jestli královna v tu chvíli stála za stolem nebo seděla na gauči) - to na celkovém pohledu na tuto rodinu myslím nehraje roli. Na dvou místech však úplně chybí text a popisky fotek by se fakt šikly. Kniha se mi zdá být šitá horkou jehlou. Tři hvězdičky dávám za téma, které mám moc ráda.

Nočnípták
21.06.2022 3 z 5

I když jsem seriál neviděla, kniha mě zaujala. Autoři se snažili popsat co v seriálu je historická realita a co fikce. Myslím, že ne vždy se jim to podařilo. Co oceňuji je historická posloupnost, kterou seriál těžko mohl dodržet a tak trochu upravoval některá data. Velkou předností knihy je hodně fotografií. Můžete si zde srovnávat skutečné postavy s těmi seriálovými. Ovšem co mně vadilo je, že u hodně fotografií chybí popisky a také úplně chybí na dvou místech konec textu.
Asi ten seriál přece jen zhlídnu.

Knižní střípky
08.06.2022 3 z 5

Já jsem spokojená, jako milovnici tohoto seriálu mě kniha uspokojila, bavilo mě zkouknout díl a pak si o něm přečíst, to bylo prostě boží a vřele to doporučuji všem fanouškům tohoto seriálu.

Sabča92
24.05.2022 3 z 5

Že miluji britskou královskou rodinu není žádným tajemstvím. Koruna Pravdy a nepravdy, titul, na který jsem se od začátku roku mimořádně těšila. Dvě stě stran shrnující události všech doposud odvysílaných čtyř sérií, poukazuje na to, co třeba bylo ve skutečnosti jinak. Ano, podobná publikace již u nás vyšla, The Crown Podrobná historie se zabývá ale pouze první sérií.První díl první řady začíná v předvečer královské svatby tehdejší princezny Alžběty a Philipa, vévody z Edinburgu. Ačkoliv byl Philip princem řeckým a dánským, kvůli svatbě s britskou princeznou se musel vzdát svých práv a stát se poddaným britského krále. A tímto se otevírá kouzelná hůlka scénáristů, kteří některé věci museli pro oko diváka upravit. Jelikož by život britských monarchů vydal na více než šest sérií, stejně tomu tak je i u knižních adaptací, kde zkrátka není v silách filmařů natočit nic 100% podle knižní předlohy. I zde se tedy některé věci museli upravovat, což je za mě zcela v pořádku. Něco jiného by bylo, kdyby změnili pohlaví některé osoby, kdyby někoho vynechali zcela nebo změnili chod událostí.
Musím ale připustit, že trojice autorů mi jako autoři nic neříkají. autoři na mě často působili, že vařili z vody, respektive brali bulvár jako svůj zdroj. Jejich citace, že v Timesu se psalo o tom či tom mi nepřijde jako dostatečný zdroj informací. Nejčastěji citovali právě autora již zmiňované publikace o první sérii, Roberta Laceyho. Proto jejich publikaci neberu jako plnohodnotný zdroj informací. Kromě toho ale autoři sahali jen po něčem. Málokdy se vyjádřili pozitivně o zfilmovaném momentu, z autorů jsem měla celou dobu pocit, že mají potřebu filmaře jen kritizovat. Dočítáme se jen střípky z jednotlivých dílů, ale zase vzhledem k rozsahu to ani být více podrobné nemůže. Přesto jsou důležité momenty, které neměly být opomenuty.
Koruna Pravdy a nepravdy jsou bohatě ilustrovanou publikací, kde najdete jak celou řadu fotografií ze seriálu, tak i skutečné snímky královské rodiny. Můžete tak skvěle porovnat, jak se podařilo napodobit v seriálu významné modely. Obrovské množství fotografií v knize je rozhodně velkým plusem celé knihy. Co mi ale opravdu vadilo, bylo to, že tu opět nebyla sjednocená grafika. U většiny snímků scházely popisky, což v takové publikace je opravdu zásadní.
Koruna Pravdy a nepravdy je společník k seriálu, který ale prosím neberte příliš vážně. Za mě se jedná o takový speciál deníku Blesk, který chce vypadat hezky, ale nedokáže se ubránit bulváru.

4444913
09.04.2022 2 z 5

Napsala jsem názor dlouhý jako vlak a po pokusu ho zveřejnit zmizel,tak zkusím být kratší.Knihu jsem koupila v češtině,hodnocení velice rozporuplné.Knížka je asi horkojehlová,grafická úprava je zřejmě převzata z originálu a český text vyšel delší takže se občas pokračování špatně hledá(str.209 a 211),občas zcela chybí(168).Sporné je že autoři občas dokazují pravdivost příhody tím že se vyskytla i v (bulvárním) tisku takže se dopracují k naprostým nesmyslům.Řeší Rhilipovy preudomilenky ale totálně vypustili tu nejpodezřívanější,nynější hraběnku z Burmy,kde události z minulého týdne ukázaly že by řešit tuto záležitost bylo na místě.Autoři občas odporují sami sobě kdy během pár stránek dokáží napsat jak to že "Charlesovu vinu dokazuje Mortronova kniha o Dianě"tak že Mortonova kniha o Dianě je naprosto nedůvěryhodný brak.Zrovna s blbinami o Charlesovi si hlavy nelámou,jimi uváděná příhoda jak na svatební cestě nosil manžetové knoflíčky od Camilly je léta vyvrácená lež,autorům ji ovšem potvrzují četné výskyty v tisku(takže fake na druhou.Klasicky prohlašují ten nešťastný náramek co poslal Camille před svatbou za "rozloučení s milenkou"(Dianina verze,zde ovšem Diana odporuje sama sobě protože v Mortonovi dál tvrdí že se s ní vlastně nerozloučil nikdy)ačkoli ve skutečnosti šlo o dárek k narozeninám (tehdy rodinné přítelkyni,nikoli ani ještě ani už,milence).Autoři občas citují ty nejvěrohodnější znalce královské rodiny(Vickers,Sewardová,Junorová)ale bez toho aby jejich informacím přikládali hlubší důvěru.V The Crown z toho vylezl Charles naprosto otřesně,tady toho moc nevyřešili,takže obecné potvrzení klišé že někdo lump být musí tak proč ne Charles(vždyť už by na to měl být zvyklý).Kniha vyvrací ty nejgigantičtější nesmysly jako je Philipova účast v Profumově aféře a královninu povědomost o chystaném pádu Margaret Tchatcherové(kterou potopila vlastní strana bez účasti kohokoli jiného).Přínosem jsou nepříliš známé fotky,často u nich ovšem chybí popisky.Chválím zmínku že Hewitt skutečně není Harryho otcem protože v době kdy si spolu začali mu byly skoro dva roky,nechválím za naprostou absenci osoby Barry Mannakeeho a ignoranci faktu že Hewitt a Diana byli milenci dříve než Charles s Camillou(během manželství,samozřejmě).Kniha ambiciózní ale hodně nedotažená.