Kořeny zla

Kořeny zla https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497003/bmid_koreny-zla-8bR-497003.png 4 42 15

Rodíme se násilníky, nebo se jimi stáváme? Tato otázka se jako červená nitka vine thrillerem s mistrně vylíčenými charaktery, strhujícím příběhem a nečekanými zvraty. V tvrdém boji proti sobě stojí nejen policie v postavě kapitána Raucha a stále unikající sériový násilník, který si říká Alpha. Bojuje nejen syn a matka, žalobci a obhájci, ale také člověk, jímž jsme byli, jsme, nebo chceme být. Do jaké míry určuje postavy jejich minulost, kam povedou jejich dávná traumata? Zůstanou pasivními oběťmi, postaví se na stranu dobra, nebo je strhne propast zla? Alphova nesmiřitelná nenávist k ženám a jejich slabošským protějškům ho vede ke stále děsivějším zločinům. Obžaloba změkčilé západní společnosti, jak ji uchopil zločinec do svých rukou, je nepřijatelná, přesto však zanechává hlodající pochybnost, zda mu nelze dát v zásadě za pravdu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

L'Empathie , 2019


více info...

Přidat komentář

beer.veronika
01.01.2024 4 z 5

Kniha je celkem brutální - tolik sexuálního násilí .... Kniha je ale čtivá, doporučuji lidem, kteří už dost thrillerů přečetli a nic je snad nepřekvapí :)

kramlinka88
13.10.2023 4 z 5

Kniha se zaobírá ne zrovna jednoduchými tématy, převažuje ovšem sexuální zneužívání, tudíž to není opravdu jednoduché čtení :-(

Kniha je rozdělená do několika částí, v jedné z nich se věnujeme do hloubky i životu a hlavně dětství hlavního vyšetřovatele Anthonyho Raucha (který je bohužel někdy překládán jako Hruška), tohle byla jedna z věcí, která mi opravdu vadila, v jedné větě o něm mluvili jako o Rauchovi a hned vzápětí jako o Hruškovi, docela nepěkná korekce :-/

Velmi zajímavé pro mě byly pasáže, kde se řešila psychologie postav ať už vyšetřovatelů či samotných pachatelů nebo obětí. Nejzajímavější postava byla z tohoto hlediska Anthonyho matka, pracující jako právnička.

Musím říct, že mě kniha bavila, byla velmi čtivá, jen závěr jsem si představovala jiný, proto nedávám plný počet. Ale určitě můžu s klidným svědomím doporučit jako velmi čtivý psychologický thriller.

Jedna z nejzajímavějších myšlenek příběhu pro mě byla, že všichni násilníci měli komplikované dětství, ale ne všichni, kdo měli komplikované dětství skončili jako násilníci :-)


Olous1
28.09.2023 4 z 5

Opravdu drsné čtení. Trochu jiný thriller než obvykle čtu. Plný násilí, sadismu atd. No mám takové smíšené pocity. Místy obtížné čtení. Jinak za mě doporučuji, autorovi se kniha povedla,ale raději jen silné povahy mohou číst.95%.

SilvieSisinka
20.09.2023 5 z 5

Drsný thriller,který musíme přečíst jedním dechem do konce.

jarin58
02.08.2023 4 z 5

Slušný thriller.

Lucciella_L
01.07.2023

Knížka se ke mně dostala obrovskou náhodou, jako moje 6. štafeta a jsem za to hodně vděčná.
Místy se mi četla hodně obtížně, ale jako celek to byla knížka, která se čte rychle. Byla plná zvratů, žádné zbytečné řeči okolo - přesně tak, jak to mám ráda. Dojmy z ní mám smíšené, ale přesto ji doporučuji. Jen opravdu zákusek ke kávě to není ;)

Foxie89
29.05.2023 3 z 5

Bylo to pro mě velmi zvláštní čtení. Asi první kniha, kdy mi ty případy přišly opravdu nechutně a až nepříjemně popsané. Nečetlo se mi to moc dobře, ale zároveň jsem chtěla vědět, jestli Alfu dopadnou nebo ne. Občas mi kapitoly přišly zdlouhavé (zvlášť nějaké ty pohledy do minulosti).... moc nevím, jak knihu hodnotit. Doma bych ji asi nechtěla mít.

Januli
12.05.2023 3 z 5

Já mám z knihy smíšené pocity... Někdy mě iritovalo jednání některých postav. Miluju Chrise Cartera, takže na nějaké brutality jsem zvyklá, tohle bylo trochu jiné kafe. Možná jsem úplně nepochopila autorův záměr, takže pro mě kniha nebyla zase tak dobrá.

Kenan
10.05.2023 4 z 5

Tohle byl trochu jiný thriller a mně překvapil. Je tady sadistický násilník Alpha, jehož zločiny jsou vážně brutální. Ale ani kapitán Rauch, který případ vyšetřuje, není bez poskvrnky. Dostáváme se do minulosti obou postav, do Alphovy rodiny, řešíme vztahy policisty s jeho ambiciózní matkou. Až pochopení jejich minulosti nám mnohé vysvětlí. Podle mně v knize nejde až tak o vyšetřování, nalezení zločince, ale právě o kořeny zla.
Moc se mi líbilo skvělé vykreslení psychologie postav i to, jak byla kniha napsána.
Za mně brilantní psychologický thriller.

Miro67
16.04.2023 4 z 5

Kolik zla se může vejít na 384 stran? V případě této knihy víc, než si před prvním písmenkem prologu umíte představit.
Nečekejte žádnou detektivku, protože pachatele známe dříve než jeho činy. Zločiny popsané v knize, páchané vlastně jen pro pobavení ega Alphy, jsou neuvěřitelně otřesné. Ale to hlavní, co nám chce autor sdělit, je postupný vývoj osobnosti jak Alphy, tak vlastně i detektiva Antonyho. Popis, který jde až na dřeň, na samotné dno duše. A vy si pak kladete otázku, zda člověk stvořil zlo nebo si naopak zlo našlo člověka a změnilo ho ve svůj nástroj.

izinkaVENDULKA
10.04.2023 5 z 5

Kniha za mě super, rychle se četla. Byla tak jiná oproti klasickým thrillerům. Hlavní příběh byl v první polovině knihy, poté byl prolozen popisem životních příběhů Hrušky, Alfy, Antonyho matky atd. a na závěr se příběh uzavřel. Kolik zla si Anthony, ale i Alfa prošel a kolik krutosti oni způsobili mi tolikrát nahanelo strach. Kolikrát jsem Anthonym opovrhovala, ale přála mu aby vše dobre dopadlo. A taky že jo.

jahoda444
02.04.2023 5 z 5

Tak tohle mě extrémně překvapilo. Čekala jsem nějaké nechutné vraždy ve stylu Chrise Cartera, ale tohle...
Autor bravurně vylíčil psychologii postav a nenechal prostor pro oddech. Nebyla tady snad ani jedna kapitola, která by mě nudila.
Knihu mohu vřele doporučit.

Paja1709
31.01.2023 4 z 5

Kniha byla celkem brutální, takže asi nebude pro každého. Ja mam ráda knihy od Chris Carter,tak mi to nevadilo.Ale začátek se trochu vlekl než jsem se pořádně zacetla.

Michaela91
30.01.2023 3 z 5

Kniha se četla dobře a i když jsem zvykla tak byla místy až moc brutální.

jeny-v
24.01.2023 5 z 5

Prolog: „Začalo to tím, že vnikal tajně lidem do domů. Ne aby kradl.“ Renandovo dílo je paralelou Methosova otisku, ale po francouzsku. Znamenitý román, mistrovský rozbor nejdůležitějších postav, skvělý překlad, strhující čtení, pokud tedy pominu děsivé sadistické útoky narcisty Alphy. V oblasti psychothrillerů opět jeden z nejlepších, které se mi dostaly do rukou. Kořeny zla jsou usazeny v temné minulosti policisty Raucha - Hrušky, v únosu jeho kolegyně Marion, ale i v životě ambiciózní, ctižádostivé kariéristky Luisy Rauchové, jež je obhájkyní sériových vrahů a násilníků.
"Milovala svého syna, ale mateřství ji nebavilo."
"Měla na sobě talár a usmívala se. Pro svoji práci se narodila.....“

Autorovy knížky

Antoine Renand
francouzská, 1979
2022  81%Kořeny zla

Kniha Kořeny zla je v

Právě čtených1x
Přečtených52x
Doporučených1x
Knihotéce112x
Chystám se číst54x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x