Kopaničářské povídky

Kopaničářské povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324585/mid_kopanicarske-povidky-BCx-324585.png 5 5 2

Autor knihy, farář Josef Hofer, roku 1923 uvedl: Po deset let svého pobytu mezi Kopaničáři jsem si činil poznámky, sepsal folklor Kopanic a povídky, jichž část v této knížce podávám.

Přidat komentář

ElizabethK
30.01.2022 5 z 5

Opravdu nádherná kniha o mé zamilované oblasti, o Moravských kopanicích. Jsem ráda, že vyšla znovu, stále s nádhernými ilustracemi.
Povídky popisují různé aspekty života na vesnicích v okolí Starého Hrozenkova, uchovávají nářečí a zvyky kopaničářů. Jsem ráda, že existuje kniha, která tento kraj nezobrazuje pouze pomocí bohyní. Ty jsou sice neodmyslitelnou součástí zdejšího kraje, ale pokud chce člověk skutečně nějaké místo poznat, nesmí se zaměřit pouze na tamní nejpoutavější fenomén. Autor knihy dokázal upozornit i na jiné skutečnosti týkající se života na Kopanicích, a to mimořádně čtivě.

cérka
05.02.2018 5 z 5

Po této knize má čtenářská dušička už hodně dlouho toužila a konečně se dočkala :-). Mé první povědomí o Kopanicích a hlavně Žítkovských bohyních spadá do útlého dětství, kdy mě babička strašila polednicemi a čarodějnicemi ze Žítkové.
Usmálo se na mě po letech štěstí a dostala se mi do rukou kniha, Tajemství bohyní na Žítkové, napsal Vlastimil Hela, a odtud už byl jen krůček ke Kopaničářským povídkám. Farář Josef Hofer prožil na kopanicích 11 let. Po celou dobu byl jistě kopaničářům dobrým rádcem, duchovním správcem a pomocníkem... To nejdůležitější pro nás, ale je, že sebíral a hlavně zapsal nespočet příhod ze života lidí z tohoto Bohem zapomenutého kraje, jak se často říkalo. A tak jsem mohla konečně nahlédnout do opravdového života kopaničářů a Žítkovských bohyní, do nádherného a drsného kraje, který svým obyvatelům nic nedaroval. Kde bych asi i já věřila na kouzla a čáry a kde bych hlavně v té obrovské dřině vůbec neobstála :-)


Autorovy další knížky

Josef Hofer
česká, 1871 - 1947
1913  93%Bohyně na Žitkové
1923  100%Kopaničářské povídky
1916  100%Povídky z Kopanic
1931  100%Římská církev v nedbalkách I.
1938  0%Legenda o svatém Husovi