Kopa veselých havraních pohádek a pět tuctů říkadel k tomu

Kopa veselých havraních pohádek a pět tuctů říkadel k tomu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109471/kopa-veselych-havranich-pohadek-a-pet-tuctu-rikadel-k-tomu-109471.JPG 4 6 2

Kniha pohádech, vyprávěných s laskavým humorem, prokládaných říkankami a hádankami. Šedesát pohádek, v nichž se děti setkávají se zvířátky, jež dobře znají, i se zvířátky cizokrajnými, a šedesát říkadel, ukolébavek, koled, písniček a hádanek. Výbor ze starých i novějších různojazyčných knih, zejména pak z knih ruských, anglických, německých, francouzských, italských a španělských.... celý text

Přidat komentář

jatox
28.05.2023 odpad!

(SPOILER) Jako tohle bych dětem teda fakt nečetla ani náhodou... Samý podrazy, lhaní, násilí (bití zvířat, krutý usmrcení, mrzačení), pomsty, soutěžení, kdo je víc... Fakt strašný, co se normálně prodávalo a četlo dětem za sociku. Nevim, co tohle má dětem přinýst pozitivního. Jasně, občas tam je náznak nějakýho poučení, ale mnohdy příběh skončí tak, že vyčůránek je vysmátej, a ten druhej skončí bídně, klidně i chcípne. Probůh, fakt si to radši nejdřív přečtěte. Doporučuju třeba stranu 22-23, 25-26, 31-32, 41-42, 77-78, 87-88, ... a to jsem četla jen pohádky, a ještě ne úplně všechny.

Skoro ve všech pohádkách je ústředním motivem napálení někoho jinýho. Nebo je tam motiv nějaká úplná blbost, kterou se vysvětluje nějakej jev v přírodě, jakože např. proto maj zajíci krátkej ocas (protože jim ho nějakej grázlík uhryzl), proto tyhle ptáci lítaj do tamtěch a oněch krajin atp.)
Tak jako nevim, co je na takovejhlech pohádkách veselýho a celkově prospěšnýho. Každej minipříběh by potřeboval sáhodlouhý morální okomentování, což je samozřejmě u čtení pohádek nesmysl. To radši sáhněte po něčem opravdu kvalitním a tu knížku, kterou jste doma vyhrabali po svejch rodičích, bez výčitek svědomí vyhoďte, nebo ještě líp, aby z toho byl aspoň nějakej užitek, třeba si s ní zatopte:)))

Bránolog
07.02.2012 5 z 5

Moje nejmilejší kniha pohádek. Jsou psané veselou, současnou řečí a docela jsem se u nich nasmál. Dovoluji si připojit úryvek jedné básničky: "Na pasece v lese, běda přeběda, liška počůrala kmotra medvěda."


Autoři knihy

Jan Vladislav
česká, 1923 - 2009
Vladislav Stanovský
česká, 1922 - 2005

Kniha Kopa veselých havraních pohádek a pět tuctů říkadel k tomu je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce8x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x