Koniec rodinnej ságy

Koniec rodinnej ságy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277119/mid_koniec-rodinnej-sagy-ZAm-277119.jpg 4 8 3

Román Koniec rodinnej ságy patrí medzi kľúčové diela maďarskej literatúry 20. storočia. Vznikol začiatkom 70. rokov, ale z politicko-ideologických dôvodov mohol byť vydaný až v roku 1977

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kalligram (SK)
Originální název:

Egy családregény bége , 1977


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
04.01.2022 4 z 5

na útlou knížku jsem narazila náhodou - a jsem ráda; nečetla se úplně lehce (v podstatě jedna jediná věta od začátku do konce, bez jakéhokoli dělení na odstavce), ale stálo to za to;

Acamar
17.11.2021 5 z 5

Rozsypané puzzle dětských vzpomínek, dojmů, představ a snových vidin s vloženým vyprávěním dlouhé rodinné historie se starozákonním nádechem, které postupně a v náznacích buduje nesentimentálně tísnivý pocit tíživého příběhu v pozadí, jehož celkový obraz dolehne plnou vahou teprve s posledními stranami knihy.
Zaujme dokonalou autenticitou vnímání a vyjadřování malého chlapce, a především nezvyklou stavbou vyprávění, jeho prací s časovými rovinami, vytvářející zvláštně se prolínající perspektivu pohledu ... jakoby se čtenáři celá ta rodinná sága, jakožto živoucí obraz paměti toho posledního, jež v sobě obsáhl vše od začátku do konce, odehrávala před očima souběžně najednou.


Bolkonská
09.05.2016 4 z 5

Opravdu není nikterak jednoduchý, neznamená to ovšem, že by se těžko četl. Naopak, do děje vás to vtáhne okamžitě, okouzlí vás momenty z dětství, jaké jste sami už dávno zapomněli (a kde to Nádas bere, že se tak působivě dokáže ponořit do dětského způsobu uvažování), a konečně autor také proplétá v příběhu něco biblických dějin (což mě bavilo ze všeho nejméně, ale bavilo pořád). Mám pocit, že to píšu jako dement, ale není tady ještě žádný komentář, přitom je to skvělá kniha, kterou prostě chci doporučit.