Maigret u koronera / Maigretovy paměti

Maigret u koronera / Maigretovy paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181192/maigret-u-koronera-maigretovy-pamet-181192.JPG 5 16 6

Maigret u koronera – Jak zemřela mladičká Bessy, jejíž znetvořené tělo se našlo na železniční trati nedaleko arizonského Tucsonu? Maigret, toho času na studijní misi u kolegů z FBI, se v této pozoruhodné próze, jež se vymyká klasickým „maigretovkám“, stává často překvapeným a občas i kritickým pozorovatelem vyšetřovacích metod amerických kriminalistů. Před koronerem vypovídá pět podezřelých. Vyjde pravda najevo dřív, než Maigret odjede do Los Angeles, další zastávky na jeho cestě? Maigretovy paměti – Slavného vyšetřovatele navštíví novinář Georges Sim toužící poznat jeho práci, aby mohl napsat román. Jak to funguje na nábřeží Zlatníků? Co je realita a co její zjednodušení v literárním zpracování? Jaký je rozdíl mezi tvůrčím přístupem a pravdou? Poté co Georges Sim (později Simenon) vydá knihu s hlavním hrdinou nápadně podobným Maigretovi, rozhodne se komisař raději sepsat své paměti sám: vzpomínky na dětství, na seznámení s budoucí paní Maigretovou, na své kolegy a především na vyřešené i nevyřešené zločiny.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Maigret chez le coroner, Les mémoires de Maigret , 1951


více info...

Přidat komentář

Florindela
06.10.2019 5 z 5

Dobře napsané. I ty paměti nakonec. Spousta věcí pak dává smysl, nebo se na ně dá pohlížet v jiném světle. Už není jen románovou postavou, ale běžným smrtelníkem.

akdar72
11.09.2019 5 z 5

Občas si přečtu tyto detektivky, ve kterých je hlavní postavou Maigret. Ovšem v této knize se mi velmi líbily jeho vzpomínky. Pochopíte jak se komisař postupně formoval, jak přemýšlí, jak vnímá svou práci, své okolí... Za mě moc hezké.


kuruteku
29.04.2018 5 z 5

"Vycpávka času", ale přitom typický Maigret i když netypicky v kratším a nezvyklém prostoru - návštěva Ameriky dokazuje, že přes prostředí jsou lidé a jejich motivy všude stejné, druhá novela je zvláštním pohledem postavy na sebe sama a na autora, pokus autora bilančně doříct, co všechno musí potlačit, aby postava více vynikla. Pro mne něco jako setkání Van Veterena a Wallandera v detektivních povídkách. Znalci vědí, ostatním to může být (a je) jedno.

konicekbily
15.01.2018 3 z 5

Obě poloviny knížky nejsou typickými příběhy oblíbeného komisaře. Podle mne něco přinesou pouze znalcům a obdivovatelům pařížského komisaře.

pagac17
26.04.2016

Přečetl jsem tuto knihu s velkým zájmem. Dělí se na dva díly, První díl jedná o pobytu slavného detektiva Maigereta v USA, kde nahlédne o počinech jejich FBI. I když sleduje jednu záležitost, za jeho pobytu se objasní, ale slavný detektiv je již na cestě v jiném místě. Nejzajímavější je pro mne druhý díl, který je vlastně zpovědí slavného detektiva od jeho mládí a začátcích u francouzské policie. Autor jeho vzpomínek Georges Simenon zrealizuje jeho paměti ve svých knihách. Já znám jeho filmová zpracování, v nichž Maigeret představuje také slavný francouzský herec Jean Gabin.

mgeisselreiter
09.03.2014 4 z 5

Obě novely jsou trochu nezvyklé. První je sice detektivka s Maigretem, ale ten je v USA a jen přihlíží soudnímu přelíčení. Moc zajímavé srovnání Ameriky a Evropy.
Druhá není o Maigretovi, naopak Maigret ji jakoby píše a adresuje ji SImenonovi. Není to detektivka, ale vyprávění o policii a taky o Maigretově životě.
Celkově 80%, 9.3.2014.