Maigret na tenkém ledě

Maigret na tenkém ledě https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56543/maigret-na-tenkem-lede-56543.jpg 4 25 6

Kniha se skládá ze tří románů: 1. Přístav v mlze – odehrává se v době, kdy valnou část dopravy mezi Francií a Anglií obstarávají plachetnice. 2. Maigret a přízrak – je situován do poválečné Paříže. 3. Maigret v důchodu – zastihuje komisaře v situaci, kdy je už jako důchodce přinucen na čas vrátit se ke své práci.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Maigret se fache (1947), Maigret et le fantóme (1964) , 1988


více info...

Přidat komentář

Kabuky
16.08.2023 5 z 5

Perfektní čtení.

janina66
17.07.2023 4 z 5

Všechny případy zapeklité. Takové oddychovové krátké povídky.
Přízrak hodně zamotaný, líbil se mi.


iceVS
12.07.2023 5 z 5

Srdcovka...
Půl roku jsem si ji schovávala, jen abych dostála svému letnímu rituálu :-)
Příběhy super, překlad taky (byť jednou se někdo seknul a místo šesti týdnů bylo šest měsíců), jen ten kníratý dědek na přebalu knihy se mi vůbec nelíbí :-D

petra.kosiky
14.09.2020 5 z 5

Snad taky znáte příběhy komisaře Maigreta namluvené Rudolfem Hrušínským. Jedny letní prázdniny vycházely na Českém rozhlasu 2 na pokračování. Pan Simenon umí tak barvitě vykreslit postavy, prostředí, popsat atmosféru. Ani bych nechtěla ty příběhy vidět zfilmované, ztratilo by se to kouzlo zamlženého přístavu, vůně moře, nebyla by cítit stále hořící komisařova dýmka...
Aspoň malý úryvek:
str. 241:
"A opravdu, Maigret se v tom prostředí necítil ve své kůži. Příliš harmonické okolí s příliš klidnými liniemi mu nesedělo. Úpravné tenisové dvorce, vypasený šofér, leštící přepychovou limuzínu - všechno mu to začínalo jít na nervy, a nebylo to ze závisti, protože mu taková malichernost byla cizí. Můstek se skákacími prkny a loďkami upoutanými kolem, bazén, tvarované stromy a čisťoučký písek alejí patřily ke světu, do kterého vstupoval jen nerad a kde si připadal jako slon v porcelánu."

Ladys
17.10.2014 4 z 5

Velmi příjemné čtení.
První příběh byl skvěle rozehrán, ale nakonec mě malinko zklamalo rozuzlení. Byť je asi poplatné době vzniku textu.
Druhý příběh začíná postřelením Maigretova kolegy detektiva a je opět dobře vystavěn až do závěrečného odhalení.
Třetí příběh, ač zde je Maigret už v důchodu, se mi zdál nejlepší.

mgeisselreiter
07.04.2013 4 z 5

Všechny 3 novely v této knize jsou výborným vykreslením lidí a prostředí, jak je u autora také zvykem. Dýchá z nich atmosféra, cítíme Maigreta, jak se klepe zimou v říjnovém dešti v noci na molu a později zase jak se potí v srpnovém slunci na zahradě svého venkovského domku. 85%, 7.4.2013.