Kominické lodě

Kominické lodě https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11438/bmid_kominicke-lode-jxT-11438.png 4 26 4

Kominické lodě jsou souborem devíti prozaických textů, komponovaných jako jakési mikroromány. Ivan Wernisch se svérázným způsobem pokusil zkomprimovat na poměrně malou plochu narativní útvary, z nichž dokonce jeden každý sestává z jednotlivých, konkrétně nazvaných kapitol, které ovšem povětšinou nepřesahují rozsahem několik řádků. Jsou to přitom příběhy, z jejichž motivů by nejeden spisovatel dokázal skutečně vytěžit látku na rozsáhlý román nebo aspoň novelu.... celý text

Přidat komentář

TomHr
08.06.2020 5 z 5

Krátké srdíčkové úsměvné a mravoučné příběhy, ve kterých jistě každá mladá dáma nalezne zalíbení, potěchu duše a také poučení... no dobře, tak úplně to není pravda, citlivým jedincům může knížka způsobit ujímání. Hospody, hampejzy a dvorky činžáků, tam všude na čtenáře číhají mocné salvy Wernischových nezřízených nápadů. A hlavně ten jazyk, ten šťavnatý jazyk!

Čičolina
30.04.2019 5 z 5

Paráda! Stručné. hutné, poetické a humorné. Spisovatel par exellence!


varanbooks
19.06.2015 5 z 5

Vždy s honórem!

HTO
30.11.-0001 5 z 5

IW napsal za to půlstoletí přes dvacet vynikajících knih, a přesto je čím dál lepší; a taky čím dál smutnější. Zde rozehrává vše od typicky wernischovské absurdní legrace – pozdrav pouštních myslivců „Vždy s honórem!“, po vyloženě hororové (ve smyslu děsivé) situace, jaká je v povídce Huhha.