Kolem světa za 80 stromy

Kolem světa za 80 stromy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411763/bmid_kolem-sveta-za-80-stromy-V6g-411763.jpg 5 9 4

Autor, odborník na stromy, Jonathan Drori v této knize vysvětlí, jakou roli hrají stromy v každodenním životě člověka – od romantické role až po ty politováníhodné. Cestou za 80 stromy se mimo jiné zastavíme u berlínských lip, které každý rok v době květu očarují zamilované Němce i hladové včely, dále se zastavíme na elegantních ulicích Londýna dlážděných dřevem eukalyptu a také v kalifornských lesích u vysokých sekvojí. Na každé zastávce se dozvíte neuvěřitelné, ale pravdivé příběhy – od mumifikovaných mnichů až po kozy šplhající na stromy a mírně radioaktivní ořechy. Každý strom doplňuje nádherná ilustrace Lucille Clercové. Richard Deverell, ředitel Královských botanických zahrad v Kew o knize napsal: "Úchvatné životopisy neobyčejných stromů. Každou stranou prosvítá úžas nad rozmanitostí světa přírody."... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Grada
Originální název:

Around the World in 80 Trees , 2018


více info...

Přidat komentář

asakz
22.05.2022 5 z 5

Knihu jsem koupil za pouhých 79,- v Levných knihách. Na první pohled mne zaujala svým obalem a prolistováním jsem zjistil, že je plná půvabných ilustrací, které jsou spíše malými uměleckými díly než technickým popisem. Taková je vlastně i celá kniha - v porovnání s Pozoruhodným světem stromů, který je koncipován spíše encyklopedicky, zde je každá kapitola drobný příběh plný zajímavostí z historie i současnosti příslušného stromu. Z počátku jsem se obával, že to nebude příliš zábavné čtení a prvních pár kapitol jsem si nebyl úplně jistý, zda knihu dočtu, ale brzy má nejistota zmizela a vystřídalo ji téměř nadšení. Vyprávění jsou velmi čtivá a zajímavosti ze světa vybraných stromů jsou neotřelé, často překvapivé a někdy i užitečné. Mírně mne rozladilo zjištění, že si ilustrátorka v některých případech ulehčila práci rozkopírováním postav či objektů, ale to nic nemění na tom, že obrázky jsou unikátní a velmi krásné (ten ze strany 57 bych si hned pověsil nad postel :-).

momo01
03.04.2021 4 z 5

Bavilo mě to vydat se na cestu za stromy celého světa a číst si o nejen o těch, které jsem si myslela, že znám, ale i o těch neznámých. Povídání o každém stromu je spíš krátké, ale téměř vždy doplněné nějakou zajímavostí, a těmi jsem pak po ránu na procházkách zásobovala manžela. Dokonce mu pak chybělo, když jsem čtení vynechala a nebyla připravená povídat o tom, jak se třeba sbírá kešu, nebo jak je to se získáváním korku.


Monačte
11.01.2021 4 z 5

Kdo by to byl řekl, že číst si o stromech může být taková zábava! Není to žádná encyklopedie nebo odborná kniha, čekejte spíš něco jako knihu povídek s krásnými ilustracemi.

Medvědářka
02.04.2020 5 z 5

Tohle je úžasná kniha plná nových, neotřelých informací ze světa stromů. Víte třeba, jak se do Irska dostala Planika velkoplodá? Kolik dosahuje výšky? Co znamená slovo basswood, a kterému stromu se tak říká? Kde je nejrozsáhlejší lesnatá oblast naší planety? Víte, že svou rozlohou výrazně předčí tropické deštné pralesy a představuje zhruba třetinu veškerých lesů na Zemi?
Nevíte? A rádi byste to věděli? Tak šup, čtetě se mnou. Protože i já jsem koukala na tyhle a ještě mnoho dalších zajímavostí - životopisů stromů s úžasem. Poznala jsem zase víc tajemství naší planety a s úctou na ní hledím.

Štítky knihy

stromy

Autorovy knížky

2019  93%Kolem světa za 80 stromy

Kniha Kolem světa za 80 stromy je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x