Kolem světa: Výlet po lodi Sunbeamu, která byla naším domovem na moři po jedenáct měsíců

Kolem světa: Výlet po lodi Sunbeamu, která byla naším domovem na moři po jedenáct měsíců https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279652/bmid_kolem-sveta-vylet-po-lodi-sunbeamu--RaC-279652.jpg 4 3 2

Kniha "Kolem světa. Výlet po lodi Sunbeamu, která byla naším domovem na moři po jedenáct měsíců" byla nejlépe prodávaným dílem anglické cestovatelky, fotografky a spisovatelky. Zabývá se plavbou kolem světa v letech 1876-1877.

Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Libuše, matice zábavy a vědění
Originální název:

A Voyage in the Sunbeam, our Home on the Ocean for Eleven Months , 1878


více info...

Přidat komentář

Antoramix
13.08.2021 4 z 5

Cestopis z pera ženy cestovatelky je opravdovou raritou na 19. století. Anna Brasseyová se svou rodinou obeplula na výletní lodi Sunbeam celý svět. Svět koloniálních velmocí, nedotčené přírody a velkých kulturních rozdílů. Zajímavé bylo, že mnoho výletů a dobrodružství zažila i se svými dětmi. Postavení jejího muže Toma jim umožnilo být všude vítáni a zváni, takže díky množství darů byla loď na konci vetešnickým krámkem a Noemovou archou zároveň. Čeština je květnatější více než obvykle a tak to místy není lehké čtení. Přece jen je to deník, proto i dny, kdy se nic nedělo, nejsou tak zajímavé. Nejhezčí jsou části věnované Tahiti a Havaji, kde by chtěl žít snad každý a to nejen v té době. Poutavý byl i popis plavby Magalhaesovým průlivem. Kniha je doplněna krásnými rytinami a pěknou mapou. Knihu vlastním kompletní, takže žádný dopis Toma na konci jsem nenašel a asi tam ani není.

Kozel
06.12.2020 3 z 5

Ačkoliv cestopisy obvykle nepatří mezi mou četbu první volby, čím dál víc se nenápadně vkrádají do mé knihovny. A kniha autorky(!) viktoriánské Anglie byla příliš velikým lákadlem, aby v pomyslném přístavu nespustila kotvu. Nejen proto, že cestovatelek tehdejší doby by člověk patrně spočítal na prstech jedné ruky, ale zároveň Anne cestovala světem, který již neexistuje, což je přidaná - velmi významná - hodnota navíc.

Co se samotné četby týče, bylo to nevyzpytatelné jako plavba. Čeština roku 1883 mi tentokrát dala poněkud zabrat. A protože se jedná o cestopis, chvílemi zápisy přece jen postrádaly "zajímavost". Druh literatury náročný i v moderním jazyce. Povětšinou však Anne a její oči nabízí skutečně fantastický výlet do Jižní Ameriky, dalekého Východu a kousku Afriky.

Ty nejcennější poznatky - mé i autorčiny - vyšly najevo, dle mého názoru, právě díky tomu odstupu téměř 150 let. Je možné pozorovat, jak začal fungovat světový obchod "postižený" průmyslem, kdy originalita začala ustupovat uniformitě či kvalita kvantitě nebo zisku. Zábavné je sledovat, jak se Sunbeam postupně stával takovou Noemovou archou. Proplout Suezským průplavem sotva deset let po dokončení. Vidět, že Japonsko a zvlášť Čína nepatřila mezi nejoblíbenější Anniny destinace, přičemž některé důvody jsou čtenáři povědomé. A co takhle vystoupat na vrchol pyramid v Egyptě? Nebo pocítit údiv cizí kultur nad poměrně svobodným postavením autorky? Podivuhodná byla i skutečnost, že Brasseyovi zjevně měli v každém koutu světa spoustu známých. Myslím, že členství Toma Brasseye v parlamentu podivuhodnost věci nijak nesnižuje

Jen jedna věc mě mrzí. Totiž, že ve výtisku, který se mi podařilo sehnat, chybí posledních (doslova) pár stránek, které završují návrat osazenstva Sunbeamu do Anglie. Patrně i se závěrečným dopisem Toma Brasseyho.


Autorovy knížky

Anna Brassey
britská, 1839 - 1887
1883  80%Kolem světa: Výlet po lodi Sunbeamu, která byla naším domovem na moři po jedenáct měsíců

Kniha Kolem světa: Výlet po lodi Sunbeamu, která byla naším domovem na moři po jedenáct měsíců je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x