Kolaps západní civilizace

Kolaps západní civilizace https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314777/bmid_kolaps-zapadni-civilizace-jak-bude--nKY-314777.jpg 4 34 34

Píše se rok 2393 a svět je zcela jiný, než byl na počátku třetího tisíciletí. Jasná varování před klimatickou katastrofou byla po desetiletí ponechána bez povšimnutí, což vedlo ke všeobecné ekologické, sociální, politické i kulturní katastrofě, která je známa jako Velký kolaps z roku 2093. Toho roku růst teploty, zvýšení hladiny moří, šíření sucha a nakonec rozpad západoantarktického ledového štítu dovršily krizi, jež vedla k masové migraci a naprosté proměně světového řádu. Historikové a esejisté Naomi Oreskesová a Eric M. Conway nám v tomto působivém a provokativním sci-fi příběhu a zároveň filosofujícím eseji představují svět zdevastovaný klimatickými změnami. Kniha dramatizuje vědu takovým způsobem, jakým to tradiční literatura faktu nedokáže, a jasně ukazuje důležitost vědců a jejich práce a současně odhaluje prospěchářské zájmy „uhlíkového komplexu“ (stoupenců ekonomiky založené na spalování fosilních paliv ap.), jehož představitelé vědeckou praxi v nejvyšší míře zpolitizovali. Tato kniha je založena na důkladném studiu a poskytuje čtenářům vítanou a originální inspiraci v otázkách klimatických změn a jejich politického (ne)řešení.... celý text

Fejetony, eseje Sci-fi
Vydáno: , Práh
Originální název:

The Collapse of Western Civilization: A View from the Future , 2014


více info...

Přidat komentář

Hobo
11.04.2024 odpad!

Nebudu opakovat komentář jackketche. Prostě si ho přečtěte.

jackketch
13.01.2024 odpad!

Jedna z nejhloupějších a zároveň nejděsivějších knížek, co jsem četl. Tváří se to jako obhajoba vědců a odhalení a kritika jakéhosi komplotu "uhlíkového komplexu". Je to ale jen malthusiánské strašení a propagace kolektivismu a sociálního inženýrství toho nejhoršího druhu - čínského komunismu.. Zřízení, které je vražednější, nez jakákoliv klimatická změna.
Děsivé na tom je, že knížka reprezentuje u západních intelektuálů dost mainstreamový pohled na svět a k tomu čínskému zřízení máme nakročeno...


whack
04.01.2022 3 z 5

(SPOILER) V kapitolách sa opakujú tie isté veci, text celkovo pôsobí neusporiadane. Zo záveru, ktorý končí po Veľkom kolapse, ktorý nastal v roku 2093, vyplýva, že ľudstvo prežilo a štáty sa obnovujú a teplota klesá vďaka novým opatreniam. Takto to ale naozaj nefunguje. Nielenže v takom stave sveta už sa nebude dať urobiť nič, aby teplota klesala, dokonca ani aby nestúpala, ľudstvo bude prežívať možno akurát tak niekde v krytoch pod zemou. Oceňujem myšlienku knihy, no falošné nádeje, že všetko sa bude dať rozbehnúť odznova a napraviť, ako keby sa ani nič moc nedialo, sú zmätočné a kontraproduktívne. Odporúčam si k tomu prečítať napr Zmena alebo kolaps (Graeme Maxton).

Macheta
20.07.2020 3 z 5

V oddělení sci-fi v levných knihách jsem krom dalších sáhl i po téhle publikaci, ale čekal jsem něco úplně jiného. Jedná se o vědeckou esej, vizi budoucnosti, která není nikterak pozitivní. Jde o téma, které je v dnešní konzumní společnosti sprostým slovem. Honba za pěnezi (které si do hrobu nevezmeme a nedají se jíst) a konzumní způsob života jsou vlastně řezání větvě na níž sedíme. Velice, a tím myslím VELICE mě zaujalo potenciální řešení čínské vlády... Hodně zajímavé a paradoxní.
"Dnes se zdá nepochopitelné, jak mohl kdokoli ve dvacátém století vůbec chtít bránit vládě, aby chránila životní prostředí, na němž záviselo přežití celého lidstva."

pismenkovyJoe
26.01.2020 4 z 5

Při čtení mi až běhal mráz po zádech. Opravdu výstižné a originální dílko ukazující bezmeznou slepotu nebo bezohlednost, především ale hloupost naší společnosti honící se jen za ziskem a zábavou. Doufejme, že nedovolíme, aby taková kniha někdy vyšla znovu opravdu jako kniha historická.

PanKrbec
13.01.2020 3 z 5

Nápad je to super a text se mi libil, ale trochu mne zklamal rozsah a zpracování knihy. Jedná se vlastně jen o esej, která vyšla v časopise a pro knižní vydání byla autory trochu upravena a rozšířena. Knížka je menších rozměrů a má jen 127 stran, ale sama esej má jen necelých 54 těchto malých srtan. K tomu rozhovor s autory, tři mapky a taky dost zbytečných stránek. A pro mne byl i přebal jedním z kandidátů do čtenářské výzvy 2020 za obálku, která se mi nelíbí. Za přečtení a hlavně i za následné zamyšlení to rozhodně stojí a mohu to všem doporučit.

Akademik93
14.10.2019 5 z 5

Krátké a výstižné. Místy hodně depresivní pohled na svět budoucnosti, ale bohužel dosti reálný a aktuální. Kniha dokonale popisuje průběh globálního oteplování a s ním následnou proměnu globálního klimatu. Otázkou je jak se k tomuto problému nyní postavíme dokud máme ještě čas následny co nejvíce zmírnit, aby jsme si i za 300 let mohli s klidnou hlavou říct, že jsme tuto krizi spolu dokázali úspěšně překonat.

LordSnape
19.08.2017 5 z 5

Tak tohle je "parádní" kniha. Scénář víceméně hrozivý, ale přeci jen je podložený na reálných základech a směry, kterými se nyní ubíráme. Příběh jako s odstupem z budoucna tomu dodal takovou nadosobní rovinu, takže se čtenář může snáze vžít do kůže našich budoucích generací a je úplně jedno, zdali to budou Číňani, Rusové nebo Češi. Všichni jsme na stejné lodi. Na Zemi. A ničíme ji, devastujeme a podřezáváme si vlastní větev. Je smutné, že podobnou knihu musí dnes psát zrovna historici. Nedávno mě též dost oddělal i film Nebe a led o Claudu Loriusovi, který jako první vědecky spojil vliv člověka na tání ledovců a změnu klimatu. Otázka je, proč ho nikdo nezná? Je to smutné. :-(

FloretFiction
03.01.2017 5 z 5

Pro všechny, kteří si myslí, že tržní hospodářství a "neviditelná ruka trhu" vše vyřeší, aneb, proč se bát neomezeného podnikání lidí a o tom proč západ nezastaví potápění vlastní lodi.
PS: V této souvislosti doporučuji film a webové stránky:
Before the Flood

Boboking
30.12.2016 5 z 5

Skvěle koncipované dílko, které si jako by hrálo na sci-fi i historickou monografii najednou. Psané jako dílo čínského historika z roku 2393 o naší době a blízké budoucnosti, která bude více než temná, přímo děsivá. Oteplování, nedostatek vody, války, epidemie, vše co se nás nemine, když budeme hledat jen větší a rychlejší zisky. Doporučuji!