Cesta do Babylonu

Cesta do Babylonu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509918/bmid_cesta-do-babylonu-cCC-509918.jpeg 4 54 13

Knihy Babylonu série

1. díl >

Pokud chce Thomas Senlin zachránit svou ženu, musí se z tichého knihomola proměnit v muže činu. Vznešená a prastará babylonská věž je nejúžasnější div světa, sestávající z nesčetných prstencových říší naskládaných na sebe jako vrstvy svatebního dortu. Je světem géniů a tyranů, vzducholodí a parních strojů, neobyčejných zvířat i záhadných vynálezů. A je to také letovisko, kde chce strávit líbánky ředitel malé venkovské školy Thomas Senlin se svou ženou Maryou. Krátce po příjezdu však Thomas manželku ve víru turistů, starousedlíků a podvodníků ztratí. Ve snaze ji najít se vydává na hrdinskou pouť, během které musí překonat řadu nástrah — zradu, pokus o vraždu i namířené hlavně létající pevnosti. První díl knižní série o Thomasi Senlinovi vydal Josiah Bancroft vlastním nákladem. Cesta do Babylonu si navzdory minimální reklamě získala u čtenářů mimořádnou oblibu, a tak v roce 2018 vyšla znovu, tentokrát již v řádném nákladu. Vřelé přijetí si vysloužila i od kritiků a deník The Washington Post ji zařadil mezi pět nejlepších fantasy knih roku 2018. –––– Mimořádný debut, hodný rozruchu, který ho provází. Krásně napsané a velmi zajímavé mistrovské dílo, které mě donutilo otáčet stránku za stránkou a neustále stát Senlinovi po boku. - Fantasy Book Review Cesta do Babylonu je jednou z nejlepších knih, jaké jsem v posledních letech četl. Polapila mě a nemohl jsem uniknout, dokud jsem ji o tři dny později nedočetl. - Mark Lawrence, autor trilogie Roztříštěná říše Kromě bohatého a výrazného stylu je román pozoruhodný Bancroftovým vyobrazením Senlina, dobrého člověka v zoufalé situaci, a způsobem, jakým se mění v důsledku zkušeností, kterých nabývá cestou vzhůru. Cesta do Babylonu sbírá nadšené ohlasy oprávněně. – The Guardian... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Senlin Ascends , 2013


více info...

Přidat komentář

Atuin
13.07.2023 5 z 5

Osobně mi chybí hodnotící měřítko, jelikož bych knihu počastovala víc jak 5* . Neskutečně dobře napsaná kniha, vtahující, omračující a atmosférická. S osobitou nótou, která pravda ne každému může přijít k chuti. Mě přišla obrovsky. Pestrý a zneklidňující text.
Těším se na další díly, doufám že u nás série vyjde kompletní.....

Finn69
07.08.2022 4 z 5

Je to taková zvláštní, originální, steampunková fantasy, docela mi to sedlo. Thomas Senlin, hrdina proti své vůli, dobývá nebetyčnou Babylonskou věž tak trochu jako Petr Brok ve Weissově Domě o tisíci patrech. Hlavní cenou je jeho ztracená manželka Marya, a nám nezbývá než napjatě sledovat a doufat, že se mu ji podaří najít. Držím palce :)


Shaxx
14.02.2022 4 z 5

Cesta do Babylonu je psána stylem, který obsahuje hromadu přirovnání, metafor a popisů.
Prostředí babylonské věže si to zaslouží, protože je rozhodně zajímavé - působí jako několik zastávek při cestě kolem světa za 80 dní (celkem mi první část knihy tenhle film připomněla). Co zprvu připomíná historickou fikci, cestovatelský dokument, se na konci zvrhává až v takovou steampunk fantasy.
Thomas Senlin je takový ňouma, sucharský ředitel školy, kterému se podařilo nějakým způsobem nabrnknout si holku, která je úplný jeho protiklad, veselá, humorná, odvážná. A právě jeho žena se při jejich líbánkách ztratí a okolí dává Thomasovi jasně najevo, že to může rovnou vzdát, najít někoho, kdo se ve Věži ztratil, je beznadějné. A suchar Thomas v sobě musí probudit tu kapku odvahy, která tam někde dřímá a přijmout mission impossible, aby se znovu shledal se ženou.
Tenhle příběh má tolik vrstev, kolik Věž pater...hodně. A byla zábava tyhle vrstvy objevovat.
Snad vyjde tahle série komplet, bylo to příjemné čtení :)

bo_okista
31.01.2022 5 z 5

„Věž je asfaltový močál. Jakmile do ní strčíš palec, nadobro tě pohltí. Nikdo odsud neodejde. Nikdo se nevrátí domů.“
Cesta si mě nezískala hned na první stránce, rozhodně ne v první kapitole a řekla bych, že pořádně ani ne v první části. Bylo to pomalý stoupání sympatií, za který může v první řadě Senlin jako hlavní hrdina, hutný sloh plný zvláštních ale ne nemístně znějících popisů a Babylonská věž jako to nejpříšernější skvělý místo, který si člověk umí představit.
Senlin, učitel a ředitel vesnické školy, který jede se ženou na líbánky do Věže, kde ji [ženu nikoli věž] promptně ztratí a zbytek knihy hledá, je totiž já. Nebo vy, vaši kamarádi a členové rodiny, kdyby se ocitli v jakékoli knižní fantasy zápletce. Je nemotorný, naivní, věří lidem na první dobrou, trvá mu až bolestivě dlouho, než se poučí a stejně pak zjistíte, že vlastně sklouzává ke stejným vzorcům chování. Je to jednoduše obyčejný řadový člověk ztracený ve velkém světě, který se prezentuje jako výspa kultury, civilizace a romantiky, ale ve skutečnosti je plná, abych citovala: „tyranie, krveprolití a srdcebolu.“
A proto se mi to líbilo, protože Cestu můžete číst jako prostě a jednoduše cestu Senlina za svou ženou, ale taky se můžete donekonečna ztrácet v parou zaplněných zákoutích Věže plných hrdlořezů, podvodníků a falešných přátel. Tajemství v tajemstvích, významy skryté v jiných významech. Prostě paráda.

cathyblack
04.10.2021 5 z 5

Neskutečný příběh Thomase Senlina se me hutně dotkl. Četla jsem ho pravě ve chvíli, kdy jsem potřebovala obyčejného hrdinu z lidu, který si sám se sebou neví rady. Vede marný boj s nástrahy Babylonské věže, tak jak nejlépe umí, bojuje jak s nepřízní osudu, tak se samotnými obyvateli věže. Nedůvěra, lži, rány pod pás, nespravedlnost. On ale neztrácí naději v lidstvo a doufá v skryté dobro. Kniha je svižně psaná a autorův smysl pro detail a jeho neskutečná fantasie me uhranuly, navíc postavy, co cítí a které si oblíbíte: co víc chcete?

Richard Skolek
27.05.2021 5 z 5

Velmi originální příběh o zakřiknutém venkovském učiteli, který postupně šplhá dalšími a dalšími patry obrovité a tajemné Věže a snaží se najít svou manželku. Zezačátku jde děj dopředu dost pomalu a dlouho to vypadá, že sestává z víceméně náhodných částí, postupně se ale ukazuje, že za vším tím šílenstvím je přece jen nějaká logika a že všechno tvoří jeden velký promyšlený celek. Za pochvalu rozhodně stojí introvertní a zpočátku poměrně nesympatický hrdina, který se neochotně, ale o to uvěřitelněji přizpůsobuje chaotickému prostředí Věže. Skvělá je i gradace příběhu a práce s reáliemi – téměř realistický text se postupně posouvá někam ke steampunku, ovšem chytře a po malých krůčcích.

namornice
10.03.2021 4 z 5

Babylonská věž, prastará a vznešená, patří k nejúžasnějším divům světa a jako taková k sobě láká nejrůznější existence od snílků až po vychytralé obchodníky. Stavba sestávající z několika prstenců, naskládaných na sebe jako patrový dort, je ale také světem tyranů, podvodníků, lupičů; vzducholodí i jiných vynálezů. A svou pověstí nekonečných radovánek patří k vyhledávaným letoviskům. Právě tady chce své líbánky strávit Thomas Senlin, který bádání o Babylónské věži zasvětil téměř celý život. Krátce po příjezdu však Senlin svou manželku ztrácí v davu a ve snaze ji najít, v sobě bude muset nejenom objevit hrdinu, ale také navázat nejedno nebezpečné spojenectví.

Unikátní, bizarní, nečekaná, chaotická a plná skrytých významů jinotajů - knihu jako tato je velmi obtížné popsat. 
V tomto dobrodružném čtení s prvky steampunku postupně  spolu s Thomasem procházíme jednotlivé prstence Věže, které jsou naskládané jedno na druhé. Co patro to jiný svět.V knize se střídají humorné momenty s někdy trochu hororovými scénami až po akční a dobrodružný závěr. Je velmi čtivá a já se u čtení rozhodně bavila.

kalache
04.10.2020 3 z 5

...prostě jsem to přečet...

evilunicorn
12.07.2020 3 z 5

Mrzí mě to,ale tahle kniha mě strašně zklamala.Těžkopádný,upachtěný,nudný a zdlouhavý způsob vyprávění mě dostal do jakési čtecí letargie,kdy mi bylo úplně jedno,co se stane nejenom s hlavní postavou,ale i s jeho ženou.Pardon,ale pro mě tohle není fantasy roku ani omylem.Četl jsem desítky mnohem originálnějších a zajímavějších.Tři hvězdy dávám za zajímavě vymyšlená patra věže a za posledních 30 stránek..A ještě jedna technická věc-tak mizerný styl úpravy textu jsem snad ještě neviděl,tohle byla první kniha z které mě opravdu při čtení bolely oči..S klidným svědomím tuto sérii opustím a vracet se k ní rozhodně nehodlám.

trudoš
21.06.2020 4 z 5

Zpočátku mě otrávila absurdně jednoduchá zápletka, s níž Cesta do Babylonu pracuje, ale s postupujícím počtem stran si mě čím dál tím víc získávala na svou stranu. On je ten román totiž jako důmyslný hlavolam. Kapitolu za kapitolou odhaluje fascinující svět, kde všichni mluví jedním jazykem, technické výdobytky dosáhly věku páry a hodnota lidského života je stanovena přibližně na šesti pencích za unci. Josiah Bancroft ovšem nesklouzává k literárnímu manýrismu, který by mu sloužil ke společenské kritice, ale jde po dobrodružné stránce příběhu. Celek přitom rámuje atmosféra podobná cestopisným dílům Julese Vernea, jen napsaných mnohem moderněji a odehrávající se v atraktivním prostředí všeobjímajícího Babylonu. Motiv záchranné výpravy se tak mění v doslova strhující odyseu, v níž nechybí napětí, intriky, statečnost ani láska. Škoda jen, že se celé dobrodružství nevešlo do jedné knihy, protože přes všechna pozitiva mi tři další naplánovaná pokračování přijdou jako zbytečně velký luxus.

DuSiČíst
31.05.2020 2 z 5

Tahle kniha se mi četla jako by měla tak tisíc stran...

Příběh publikování knihy je zajímavý a díky té vlně nadšení ostatních jsem čekal opravdovou perlu. Musím říct, že ten potenciál tam je obrovský, ale i tak to bylo poměrně velké zklamání.

Steampunkem říznutý svět babylonské věže je opravdu příjemně netradiční a tajemství Věže samotné by mě zajímala, ale musel by se toho chopit jiný vypravěč. Bancroft je dobrý autor zatím tak napůl, umí věci načrtnout, ale prostě jeho podání děje pro mě bylo ubíjející.

Další díly už číst nebudu.

Gracian1964
14.11.2019 4 z 5

Ja som v nič nedúfal, fantasy veľmi často nečítam, toto by som skôr nazval také steam fantasy, hm... Chvíľu sa mi to zdalo dosť bizarné, potom som si buď zvykol, alebo to bizarné byť prestalo. Myslím, že sa mi to páčilo, aj keď si nie som istý, či sa budem obzerať po druhej a tretej časti, ak ich preložia.... Je to pomerne dobre napísané. Prečítal som to za pár dní a celkom sa pri tom bavil.

Archie
08.11.2019 3 z 5

V koutku duse jsem se bal toho, ze se bude jednat o mirne psycho trip po zvlastnich obyvatelich veze - a presne to jsem bohuzel dostal. Ne, ze by na tom snad bylo neco fundamentalne spatne, ale tak nejak jsem tajne doufal v to, ze se tato videoherni premise nenaplni. Uvod je jinak paradni, stejne tak i sloh, a vubec vsechno je zhruba tam, kde ma byt - jen mi to proste z vyse uvedenych duvodu nesedlo tak, jak jsem dle hypu doufal.

Štítky knihy

steampunk zmizení lidí fantasy

Autorovy další knížky

2019  80%Cesta do Babylonu
2021  88%Záhada Sfingy

Kniha Cesta do Babylonu je v

Přečtených64x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce92x
Chystám se číst104x
Chci si koupit26x
dalších seznamech2x