Kniha dní

Kniha dní https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504563/bmid_kniha-dni-pr1-504563.jpg 5 22 10

Osobitá a dojemná kniha od autorky titulů Just Kids a M Train obsahuje na 365 fotografií a zamyšlení, jež dokládají jedinečnou estetiku Patti Smith. Inspirací pro vznik tohoto díla byl autorčin populární profil na Instagramu. V roce 2018 zveřejnila na této sociální síti první snímek. Pod obrázkem byla krátká zpráva: "Zdravím všechny." Patti Smith, která dříve fotila na polaroid, začala na Instagram přidávat fotky z mobilu, na nichž se objevují děti, topení, boty nebo její habešská kočka Cairo. Sledující těmto miniaturním vhledům do autorčina světa ihned propadli, ať už se jednalo o záběry kávy, rozečtených knih, obrázky z hudebních turné, železničních stanic a zapadlých kaváren nebo o náhrobky jejích hrdinů - Williama Blakea, Dylana Thomase, Sylvie Plathové, Simone Weilové či Alberta Camuse. Po nějaké době tak vznikl ucelený příběh o životě zasvěceném umění, který si získal více než milion sledujících. Kniha také obsahuje staré fotografie, které nejsou k vidění nikde jinde - perly jako dar k výročí, matčina klíčenka či manželova kytara Mosrite. Svůj notes má Patti Smith vždycky po ruce, aby v rozmanitých a zároveň intimních zápisech mohla čtenářům poskytnout zprávy o svých cestách po celém světě. Kniha dní a 365 fotografií, jež obsahuje, nabízí jedinečný způsob, jak nahlédnout do velké mysli vizionářky, básnířky, spisovatelky, umělkyně. Je plná naděje, žalu i hravosti, a proto může být inspirativním dílem pro dnešní nejistou dobu.... celý text

Literatura světová Obrazové publikace Umění
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

A Book of Days , 2022


více info...

Přidat komentář

JitulHa
27.01.2024 5 z 5

Patti Smith jsem nejprve poznala skrze její hudbu. Promlouvala ke mně svými působivými texty a melodiemi, bylo jedno jestli byl ten či onen den zrovna skvělý, nebo totálně pod psa... Její tvorba lahodila mým uším zkrátka za každé situace. Tudíž jsem se o ni začala zajímat o něco více... Musím říci, že tato dáma toho dostala do vínku opravdu hodně, není to jen talentovaná muzikantka, ale vzhledem k této knize už i taková fotografka-samouk. Patti v ní ukazuje fotografie, obrázky, lépe řečeno vzpomínky z jejího života. Z jednotlivých stránek je tedy cítit netradiční osobnost této zajímavé ženy, která zde pomocí záběrů a krátkých komentářů zmiňuje své přátele, oblíbené básníky i spisovatele. Stejně jako věci či události, jaké určitým způsobem ovlivnily její životní pouť. Také tahle její tvůrčí část mě oslovila, proto se rozhodně nebudu bránit ani jejím spisovatelským nebo dokonce básnickým dílům...

horkosladka
20.01.2024

Meditativní kniha, ke které si uvaříte čaj nebo kávu a zapomenete na chvíli na všechny starosti. Kniha plná inspirace, tichého snění, zastavení v čase. Každá fotografie v sobě uzamyká jeden okamžik, ve kterém Patti umí zvěčnit kouzlo starého, zaprášeného, téměř zapomenutého, vzdát hold věcem, lidem a místům, ke kterým má niterný vztah. V každé fotce a krátkém popisku se skrývá trocha poezie, kousek samotné Patti. Když jsem knihu zavřela, začla jsem přemýšlet, jak by asi vypadala moje Kniha dní... Doporučuji všem staromilským duším.


lentolog
12.01.2024 5 z 5

Ako urobiť instagram zmysluplným. (KN. 1/24)

Škuch
10.01.2024 5 z 5

Čirá radost z listování touto knížkou, plnou fotografií, vzpomínek a poezie života. Krásný pocit blaha, který se při četbě uvnitř člověka rozlije...

Jana283
25.05.2023 5 z 5

Kniha, která má čestné místo na mém nočním stolku a kterou listuji pro radost z každého dne stále znovu a znovu...

L.K.
21.05.2023 5 z 5

Kniha krásná vizuálně a hluboká myšlenkami. Stačí ji jen tak otevřít a nechat se přenést na zajímavé místo, nebo se letmo a přesto často bolestně dotknout osudu nějakého člověka a zároveň nahlédnout do duše i samotné Patti Smith.

Jackjelly
23.03.2023 5 z 5

Krásná kniha, fotky k zamyšlení, k závidění i k jen takovému pokoukání. Nebyla by to Patti Smith, kdyby nedávala podněty očím, uším a vůbec.

poni
17.03.2023 5 z 5

Krásná. Prohlížím si ji průběžně, vždy v ní najdu něco inspirativního. Mám však trošku pocit, že by si kniha zasloužila citlivější překlad.

ozzak
27.01.2023 5 z 5

Úžasná kniha od punkové babičky. 365 fografii na každý den roku jedna fografie na různá téma slavní literární autori jejich hroby lidi ke kterým měla autorka blisko předměty a mista která navštívila. Každá fotka je doplněna krásnym textem který fotku dokonale doplňuje. Moc pěkná publikace rád se k ní budu vracet.

pajaroh
14.12.2022 4 z 5

Čteno v originále, prohlíženo originálně. Mnoho zajímavých osobností, známých i těch méně přibližuje Patti Smith fotkami míst či věcí a prolíná je se zápisky z osobního života. Trochu mi chyběla souvislost, propojení, ale podobně asi běží dny a myšlenky. A kdo má tuto autorku rád, zklamán nebude.
Doporučuji pročítat náhodně, ideální kniha na noční stolek pro ranní zachycení nové myšlenky.