Klikař

Klikař https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329301/bmid_klikar-8Cy-329301.jpg 3 11 2

Patrně nejslavnější román moderní vietnamské literatury, Klikař, je příběhem Zrzka Xuana, mládence z chudých poměrů, který se nejprve protlouká životem v ulicích Hanoje, ale pak sérií šťastných náhod dosáhne vysokého společenského postavení. Pomůže manželům Civilizovaným s modernizací vietnamské společnosti, uzdraví, a posléze i pomůže sprovodit ze světa jejich bohatého dědečka, vyvolá zájem bohaté vdovy, paní Zástupcové-Velitelové... Nakonec se mu dokonce podaří odvrátit válečný konflikt se Siamem. Živý a zábavný příběh není jen nenáročnou humoreskou, ale i groteskně satirickým popisem hanojských středních tříd z doby francouzské pozdně koloniální správy. Pro svou kritiku společnosti a erotické motivy byl román komunistickým režimem dlouhou dobu zakázán.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Dokořán
Originální název:

Số Đỏ , 1936


více info...

Přidat komentář

Eldar80
08.01.2023 3 z 5

Humorná kniha o pokrytectví v lepší společnosti. A o střetu nového a starého. Tak jako se na Západě změnila tradiční společnost na moderní, tak ve Vietnamu měla navíc velký vliv francouzská kolonizace.
Reflektuje to 20. léta 20. století a tak je to mírně poučné. Lidé jsou pokrokoví navenek, ale zůstávají konzervativní uvnitř. A to především ve vlastní rodině. Díky přetvařování pak vznikají komické situace.
Zábavné a hravé, ale kdybych to neměl doma, tak bych to nečetl. Obávám se, že cílovka je pevně daná. Buď vás zajímá Vietnam či jihovýchodní Asie a nebo jste čtenáři, které baví humorná kritika společnosti.
Je neuvěřitelné, že to bylo zakázané. Je vidět, jak mají totalitní režimy paranoidní obavy z umění. Kritiku jejich režimu vidí všude. A o erotice se nedá mluvit, takže kdo má chlupaté myšlenky, bude ze čtení zklamán.
Na druhou stranu je neuvěřitelné, co všechno vychází na našem knižním trhu a co si můžeme přečíst česky v kvalitně vydané a přeložené knize. Ilustrace se dnes už prakticky nevidí a překlad je velmi dobrý.
Takže kdo chce něco víc vědět o jedné z našich menšin, dá se to doporučit. Pokud vás Vietnam ani proměny společnosti nezajímají, tak to humor nezachrání. Je vidět, že progresivní lidé byli směšní už tehdy.
My máme eurohujery a libtardy a ve Vietnamu měli stoupence prozápadního hnutí. Tahle pointa mě hrozně baví, ale na 4 hvězdy to nestačí. Docela vtipné, ale je to spíš glosa než román. 75% 3,5*

MikulášV
10.10.2020 4 z 5

Velmi zajímavá kniha od vietnamského spisovatele. Jedná se o velmi známé dílo z vietmanské literatury. Kniha vypráví příběh chudého chlapce, který se serií absurdních náhod dostane až na vrchol vietnamské smetánky. Očima obyčejného chlapce z lidu vnímáme kritiku povrchní a pokrytecké elity. Vnímáme rozdíly mezi prostým vietnamským lidem a "progresivními" intelektuály. Bezesporu jde o poutavou a zábavnou knihu o evropeizaci vietnamské kultury v období pozdní kolonizace Indočíny.


Štítky knihy

Vietnam vietnamská literatura

Autorovy knížky

Vũ Trọng Phụng
vietnamská, 1912 - 1939
2016  62%Klikař

Kniha Klikař je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce3x
Chystám se číst6x