Kleptokracie: Jak špinavé peníze ovládají svět

Kleptokracie: Jak špinavé peníze ovládají svět https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517246/bmid_kleptokracie-jak-spinave-penize-ovl-0XR-517246.jpg 4 6 3

Šokující, pečlivě zpracované dílo literatury faktu, v němž oceňovaný investigativní novinář Tom Burgis odhaluje, jak globální kleptokracie korumpuje svět kolem nás. Jsou všude — zloději a jejich lidé. Mistři v utajování. Nashromáždili více peněz než většina zemí. Co však kradou ve skuteč­nosti, je moc. Dosud jsme se o jejich exis­tenci dozvídali pouze z toho, co nechávali za sebou — tělo v ohořelém audi, dělníci rozstřílení v kazašské poušti, zmanipu­lované volby v Zimbabwe, britský bankéř, který byl umlčen a zesměšněn, když se snažil odhalit pravdu o londýnské City. Tom Burgis proplétá čtyři příběhy odha­lující děsivou globální síť korupce. Potí­žista z Basingstoke, který narazí na ta­jemství jedné švýcarské banky, miliardář z bývalého Sovětského svazu budující si soukromé impérium, poctivý kanadský právník se záhadným klientem a brook­lynský podvodník pod ochranou CIA. Burgis předkládá obraz světa, z něhož jsme dosud znali jen střípky. Sleduje stopy špi­navých peněz, které zaplavují celosvětovou ekonomiku, pomáhají diktátorům a zamo­řují demokracii. Ale cesty vedoucí z Kremlu do Pekingu, z Harare do Rijádu a z Paříže do Bílého domu ukazují něco mnohem hro­zivějšího — zloději se spojují. A lidské ztrá­ty budou ohromné.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Jota
Originální název:

Kleptopia: How Dirty Money Is Conquering the World , 2020


více info...

Přidat komentář

nada3314
15.08.2023 4 z 5

Za zjištěním všech faktů, uvedených v knize musí být tisíce hodin práce. A ne ledajaké.

Popsané skutečnosti jsou pravděpodobně pouze střípkem toho, jak dnes funguje svět. A veselé čtení to není. Čtenář si uvědomí, že dozorové orgány "svobodného světa" nepracují pro daňové poplatníky. Národní banky v mnoha případech nehájí své měny, dozory nad bankami nedozorují, ale pouze ochraňují největší banky, dozorové orgány světových burz nechrání investory. Je to z velké části pouze hra na protikorupční postoje "západu". Bohužel.

Čtení, co se týká faktů hodně zajímavé, ale současně při zamyšlení se nad současným světem moc smutné. Musím, ale vyzdvihnout čtivost, svižné tempo, neměla jsem problém tuto bichličku přelouskat.

Je mi naprosto jasné, že toto není literatura pro každého. Ale doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět zase něco z jiného soudku a doplnit si znalosti. Pro mě jiný žánr než normálně čtu, ale sedlo mi to.

Naty21
02.08.2023 4 z 5

Děkuji moc @nakladatelstvijota za zaslání knihy. Musím říct, že tohle bylo tedy něco a jestli jsem předtím měla aspoň malou víru v lidstvo, tak teď už nemám žádnou.

Kniha vlastně ve zkratce popisuje, kdo ovládá svět a jak je všechno "krásně" propojené. Od amerického prezidenta, přes britskou City, africké diktátory (Mugabe a Kabila), ruské oligarchy, šejky z arabského poloostrova a nechybí ani zmínka o ovlivňování voleb různých států, válka na Ukrajině a ani spousta podivných "sebevražd".

Jak už jsem psala výš, tak po přečtení téhle knihy, jsem měla docela depku. Vlastně v ní zjistíme, že celý svět je ovládán asi tak pěti lidmi, z toho tři jsou ruští oligarchové, které chrání sympaťáci z Čečny a ten zbytek pár známých prezidentů a to vše se děje pod záštitou švýcarských bank. Krása ... Každopádně kniha se četla dobře, člověk se trochu ztrácí v tom množství jmen, ale k tomu slouží velice přehledný seznam "postav" na začátku knihy. Líbilo se mi (a trochu děsilo), že se všechno nakonec vždycky propojí. Koho zajímá, kdo kde s kým a kdo tomu všemu vlastně velí, hurá do čtení. Kniha se také zabývá situací na Ukrajině, vládou ruského prezidenta Putina a jak do toho celého zapadá USA a Čína.


McBerny
18.07.2023 1 z 5

Další zbytečná kniha, kde vševědoucí autor svému přihlouplému a nevzdělanému čtenáři říká, co je pravda a co je lež, kdo je zlý (Trump, Putin, Číňani), kdo je dobrý (liberální demokraté a spol) a kdo všechno ví, všude byl, všechno zná a má patent na pravdu (on sám).

Autorovy knížky

Tom Burgis
britská
2023  73%Kleptokracie: Jak špinavé peníze ovládají svět

Kniha Kleptokracie: Jak špinavé peníze ovládají svět je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce25x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x