Kleopatra

Kleopatra https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19576/bmid_kleopatra-19576.jpg 4 9 3

Shakespeare ji vykreslil jako ztělesnění tragické lásky, Pascal tvrdil, že pouhý tvar jejího nosu změnil chod světových dějin. Zřídka najdeme osobnost tak dokonale opředenou množstvím legend, polopravd a oblíbených omylů. Britská egyptoložka Joyce Tyldesley si předsevzala nelehký úkol: smést nános staletých předsudků a pokusit se nalézt odpověď na nelehkou otázku: jaká byla skutečná Kleopatra? Osud jí uchystal nelehký úděl poslední panovnice z rodu Alexandrova vojevůdce Ptolemaia a ona v této roli obstála. Vlivní státníci se kořili její inteligenci a šarmu, ovládala celou řadu jazyků, jako jediná vládkyně svého rodu si osvojila řeč egyptských poddaných. Proslula milostným poměrem s Juliem Caesarem a s Markem Antoniem, nicméně jednalo se spíše o akt politické prozíravosti než o nezištnou srdeční záležitost. Se zručností zkušeného lodivoda kormidlovala svěřenou zemi nejistými časy a všemi dostupnými prostředky čelila vzrůstající římské moci. Její tragická smrt předznamenala nejen konec egyptské samostatnosti, ale také závěr celé dějinné epochy.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Domino
Originální název:

Cleopatra: Last Queen of Egypt , 2008


více info...

Přidat komentář

MaťoCZ
10.08.2020 4 z 5

Jedna z kníh, u ktorej by ste ocenili možnosť dať 3,5* :-)

Priznám sa, že pred prečítaním tejto knihy som toho o Egypte za čias Kleopatry príliš mnoho nevedel, z informačného hľadiska to bolo pútavé hlavne v poslednej tretine knihy (časť o Markovi Antoniovi a Octavianovi).

Autorka má nepríjemný zvyk prerušovať rozbehnutý dej zdĺhavými a často nezaujímavými opismi mincí, účesov a oblečenia, ktoré sú zaujímavé na 3 stranách, v knihe sa však vyskytujú asi na stranách 60. Preto máte pri čítaní pocit, že nečítate historickú knihu, ale akúsi encyklopédiu.

Knihe nepomáha ani fakt, že prakticky celá dynastia má mená Ptolemaios či Kleopatra, takže sa už v úvode dokonale stratíte a budete dúfať, že spoznáte aspoň postavu Kleopatry.

Každopádne je táto kniha určite hodnotná a prínosná, hlavne pre laikov, ktorí si chcú aspoň trochu zhrnúť a obohatiť historické vedomosti z oblasti Ríma. Autorka cituje z osvedčených antických autorov, nesnaží sa vám podsúvať vlastné názory a drží sa historických faktov, čo z tejto knihy robí prínosné historické dielo.

Celkovo sa kniha okrem vyššie uvedených nedostatkov čítala dobre a hlavne poslednú tretinu knihy, kde napätie stúpa prečítate za jedno popoludnie.

Ketesh
20.04.2017 3 z 5

Naučná literatura se moc hodnotit nedá... Přesto dávám tři hvězdička a to díky tomu, že mám se stejným tématem již pár knih přečteno a takhle se četla o něco hůře než jiné knihy. Přesto vše je hodnot informací nedocenitelná.


aslavey
06.05.2015

Jen nevím, proč je na přebalu král Tutanchamon.