Kilián Nedory

Kilián Nedory https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449463/bmid_kilian-nedory-R0z-449463.jpg 4 39 12

Soubor textů Filipa Topola o jeho legendárním a tajemném "příteli" Kiliánu Nedorym, které ve valné většině nebyly publikovány. První část knihy tvoří novela Jámy a vítr, druhá pak konvolut črt, písňových textů, básní a próz. Kniha vychází jako první svazek zamýšlené třísvazkové edice Archiv Filipa Topola.

Přidat komentář

Tereza226
11.06.2023 5 z 5

filip topol je nesmrtelný génius a kilián nedory jen těžko vysvětlitelná entita. knižní titul kilián nedory se snaží tuto postavu přiblížit prostřednictvím kratších textů, z kterých běhá mráz po zádech. šiří z nich znechucení, odevzdanost, ale i neskutečná něha a křehkost.

katerina0300
27.07.2022 5 z 5

Jestliže někdo umí pro mě dokonale vyjádřit temno v nás tak, aby se mi to to líbilo až do morku kostí , tak je to Filip Topol nejen v této knize. Neuchopitelné, kultovní..... moje srdcovka.


OdvaznyMladyMuz
08.08.2021 5 z 5

Kdo je to ten Nedory? Mám to nějak vysvětlovat? Má to vůbec cenu? Kilián Nedory to je žhavá láva vyvěrající z útrob duše Filipa Topola. A ne, není to zase nějaká moje blbá metafora. Filip Topol měl tu lávu v sobě a právě skrze své alter ego ji vypouštěl do světa. Tahle láva má tendenci, ostatně jako jakákoliv jiná láva, sežehnout vše kolem. A nešetří ani čtenáře. Čtení knihy je bolestné a zároveň je to nevšední, fascinující zážitek. Autor čtenáře provede všedností dnů, ale ty vole, kam se na tohle hrabou všední dny normálních lidí. Kilián Nedory rozhodně normální není. Přesněji nebyl.

"Hej, Nedory, Kiliáne Nedory, ty stvůro, kterou miluju,
otvírám ti cestu"

Kniha je rozdělena na dvě části. Obě jsou Kilián Nedory. V první čtenáře čeká novela Jámy a vítr. V té druhé nalezneme básně či krátké texty a poznámky. Já si to dal všechno takřka na posezení jedno opravdu dlouhé deštivé ráno. Nemám moc, co bych dodal. Každý další slovo tu bude navíc. Knihu stojí za to přečíst, i když vůbec netušíte, kdo to byl Filip Topol nebo snad Psí vojáci, natožpak Kilián Nedory. Pro svůj nevšední styl a téměř magickou atmosféru je schopna uhranout nejednoho čtenáře. Doporučuji číst nahlas. Ostatně podobně jako poslouchat celou desku Leitmotiv od Psích vojáků.

"Kill him!"

RomanTilcer
23.05.2021 4 z 5

Netroufl bych si to doporučit člověku, kterej nezná Psí vojáky a netuší, kdo byl Kilián Nedory a co znamenal pro Filipa Topola. Je potřeba si uvědomit, že tahle kniha přináší torzo nedokončenýho díla plus bár básní a črt, takže je ze své podstaty notně zmatená a nevyvážená. Já jsem si to ale velice užil, hlavně pro tu jazykovou neukotvenost a Kiliánovu rozervanost. (A taky jsem se tu dozvěděl, že se potom Kilián přerodil v Karla Klenotníka, kterýho znám z dřívějška.) Pro fandy PV povinnost řekl, bych. Pěknej artefakt, jsem moc rád, že to vyšlo.

hell8939
22.05.2021 5 z 5

vždycky mě zajímalo jestli je ta skladba Kilián Nedory podle reálnýho člověka nebo vymyšlená, a konečně jsem to mohla zjistit. oba bráchové Topolové mají neskutečnej talent na originální slovní spojení a na poetický popsání syrový reality, který jsem nemohla jinak než si podtrhávat tužkou, hah. na to, že je to taková knížečka asi o 120 stranách, jsem to četla delší dobu, protože jsem to potřebovala vstřebávat postupně, všechny ty vjemy a představy a bolesti. je to moc nádherný, a upřímně jsem ráda že všechny ty projekty s Kiliánem nebyly dodělaný a Filip se ho jaksi zbavil, protože cápek působí až moc sebedestruktivně

vencamf
18.05.2021 5 z 5

Syrové, krásné, zároveň značně depresivní... Skvělá kniha!

onyx84
06.05.2021 4 z 5

Kdo nezná Psí vojáky,tak nepochopí...jako dneska vidím,jak mi sestra před 20-ti lety pustila poprvé Žiletky a Marilyn Monroe a od té doby miluju jejich hudbu...škoda,že nás Filip opustil tak brzy...

petrarka72
01.02.2021 5 z 5

Drsný, silný, osobitý, vytříbený. Topol je h(H)rabě devadesátek. Pocity jako žiletky, zuhelnatělé Já osobního alter ega, okamžiky šlehající nad hrobem, jámy a vítr, rytmus a krev...

KapitánSmrt
27.01.2021 4 z 5

Je znát, že jde často jen o fragmenty a črty, které mají do ideální formy občas daleko. Texty spojuje legendární imaginární postava Kiliána, Topolova alter ega, buřiče, opilce, milovníka žen a sametového ohbí a zároveň citlivou duši, který shon a cynismus a hrůzu dnešní doby nedokázal unést a propadl se do spirály sebedestrukce a zmaru. Topolova poetika oslovuje, dojímá, rozesmívá. Škoda, že neměl autor více času a své dílo nedokončil. Buďme ale rádi i za toto.

jozik_v_tumane
10.01.2021 5 z 5

Jen je mi líto, že jsem neměl možnost to číst tenkrát, v sedmnácti. Ale vlastně je to jedno. Co vyšlo, četl jsem od Topola téměř všechno, a novela Jámy a vítr mi přišla snad úplně nejosobnější. Nečte se to snadno, divokost jeho vnímání je šílená, ale stojí to za to...

Ladis777
07.11.2020 2 z 5

Docela hezké některé obrazy a zajímavý smysl pro práci s detailem, celkově mě to ale moc nenadchlo, snad jen dva texty.

palka452
06.11.2020 5 z 5

Typický Topol

Autorovy další knížky

Filip Topol
česká, 1965 - 2013
2013  85%Jako pes
2020  87%Kilián Nedory
1999  94%Národ Psích vojáků
1999  83%Mně 13
1999  83%Karla Klenotníka cesta na Korsiku