Kepler v Praze

Kepler v Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22523/bmid_kepler-v-praze-EaO-22523.jpg 4 16 6

Dvanáctiletý pražský pobyt (1600-1612) J. Keplera, objevitele zákonů určujících pohyb planet kolem Slunce, zasadil autor do širšího rámce rudolfínské Prahy, významného střediska skutečné vědecké práce. Podrobně popisuje Keplerovu vědeckou činnost, jeho styky s Tychonem Brahe a s dalšími osobnostmi tehdejšího vědeckého i politického života a stručně rekapituluje Keplerovy osudy po odchodu z Prahy.... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
16.08.2022 4 z 5

Jediný exemplář v městské knihovně k zapůjčení. Ten jsem teď dočetl a mám z této knihy trochu smíšené pocity. Proto nedávám maximální hodnocení.
Před nedávnem jsem totiž četl knížku Tycho a Kepler od Kitty Ferguson a ta byla daleko lepší v několika směrech. Jednak popisovala životy obou astronomů daleko podrobněji. Dále o mnoho lépe vysvětlovala Keplerovy objevy. Navíc obsahovala odkazy na literaturu a rejstřík. To tady zcela chybí. Dále obsahovala daleko více obrazové přílohy. A byla daleko čtivější.
Ještě přidám dvě poznámky. Poměrně značnou část knihy se autor zabývá jinými osobnostmi než Keplerem, zejména Koperníkem. Poslední věc je, za to autor nemůže, příšerná kvalita tisku z nakladatelství Mladá fronta.

kirkous
01.06.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších odborných, ale pro širší veřejnost určených knih, kterou jsem kdy četl. Přitom název může být trochu matoucí. Není to kniha o jedné epizodě ze života slavného astronoma. A není to ani kniha o tomto astronomovi. Je to kniha o dějinách astronomie a kosmologie, částečně přírodní filosofie na postavě Johannese Keplera v kontextu dobovém a se zvláštním důrazem na jeho pražský pobyt a vše, co se jej týkalo, především intelektuální prostředí.


Khamul1
18.05.2020 5 z 5

Velmi kvalitní, čtivá a zajímavá kniha, která se zalíbí laikovi i odborníkovi.

Zigamviro
06.09.2016 5 z 5

Vynikajicí. Malá kniha s bohatým obsahem informací o historii astronomie, optiky, ...

aleskrmela
05.06.2016 5 z 5

Zajímavá a poučná kniha.

Bublinka78
24.04.2014 5 z 5

Hroský je vynikající znalec historie a především dějin vědy. Kniha je napsaná poutavě bez sklonu k nějakým pikantnostem. U autora oceňuji i velkou znalost z oboru mechaniky, takže jeho popis astronomických přístrojů je opravdu velmi erudovaný.