Když kvete voda

Když kvete voda https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369782/bmid_kdyz-kvete-voda-FnW-369782.jpg 3 6 4

Kvetoucí voda je na pohled klidná a mírumilovná, má pěkné zabarvení, ale při bližším zkoumání spatříme pod hlavinou málo vábné chomáče řas a sinic. V přeneseném slova smyslu je takové i sebeuspokojení člověka, jeho odevzdané smíření s tím, co dosud vykonal. Podobnou kvetoucí vodou je i život hlavní protagonistky novely - Magdy Vávrové, matky třináctileté dcery. Po setkání s bývalou spolužačkou si začíná trpce uvědomovat, co zůstala dlužna svým představám z mládí. Nejde jen o nostalgický povzdech "Mládí pryč a do penze daleko", nýbrž o činorodou snahu změnit svůj postoj k životu. V praxi to znamená utkat se především s vlastní pohodlností, s nechutí cokoliv měnit. Vyžaduje to usilovat o vítězství a nebát se ani prohrát.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
24.02.2021 3 z 5

V anotaci knihy se píše, že „kvetoucí voda je na pohled klidná a mírumilovná“ a přesně taková mi přijde i celá novela Evy Schmidtové. Žádných osudových krizí, dramat nebo vypjatých situací se nedočkáme, autorka nám místo toho servíruje příjemně úsměvný, na první pohled docela obyčejný příběh o životních stereotypech a o tom, jak je skvělé je překonávat, byť ten první impuls něco na svém postoji změnit je tak trochu „na truc“. Výsledek totiž může mnohdy překvapit a některé věci zkrásnět. Eva Schmidtová se nesnaží o psychologický ponor do duší svých protagonistů, nemoralizuje ani neodhaluje tajemství svatého grálu, takže čtenář do jejího světa vklouzne jako do pohodlné papuče. Zabalen do chlupaté deky pak může sledovat hru, v níž sice nejde o život (nebo přece?), ale něco pro sebe si tu bezpochyby každý najde. Jak už jsem zmínil na začátku: mírumilovná a klidná kniha.

Blanchidlo
27.10.2019 5 z 5

Přečetla jsem ji na jeden zátah. Přiznat si, že nežiju, ale přežívám a následně to změnit není jednoduché. Lehké a příjemné čtení.


Znedla
29.05.2019 3 z 5

Magda je, jak by se tenkrát řeklo, žena středního věku. Je rozvedená, sama vychovává třináctiletou dceru Vandu. Žije svou prací - teplá židle v pionýrském domě. Život jí tak vyhovuje, ale pak potká svou bývalou spolužačku a hned na to do jejího života vstoupí divadelní herec Luděk Bouček....

Za mě kniha prakticky o ničem, ale odráží svou dobu. Přijde mi, že ženy v Magdy věku a stavu to měly tak nějak spočítané. Opravdu je zde na místě známé - Mládí v pr..čicích a do důchodu daleko. Jsem o pár let starší než hlavní hrdinka, do důchodu mám opravdu daleko, ale takový život jako měla Magda, tak strašně fádní a nudný, si ani nedokážu představit - jediným velkým povyražením je hromadná pracovní oslava MDŽ.... :-))

vivienna
05.03.2018 2 z 5

Kniha, která mě ničím nezaujala, čtení mě tentokrát nebavilo...

Autorovy další knížky

Eva Schmidtová
česká, 1940 - 1999
1972  87%Dívka jako ty
1995  84%Pro lásku se džbánem
1994  60%Julie umírá dvakrát
1986  60%Když kvete voda
1993  60%Odpusťte, že je mi šestnáct