Kdyby zdi promluvily

Kdyby zdi promluvily https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111230/bmid_kdyby-zdi-promluvily-6596d07ee6538.png 4 4 3

Soubor psychologických povídek z prostředí indické hinduistické velkorodiny dvacátého století. Výbor z povídkové tvorby bengálské spisovatelky Ášápúrny Debí (1909-1995). Psycholožka bez diplomu, laureátka literárních cen bez základního školního vzdělání - tak lze nazvat tuto největší bengálskou spisovatelku 20. století. Patřila k poslední generaci indických žen, u nichž se školní docházka považovala za nepatřičnost; číst a psát se naučila od matky. Navazuje na domácí kořeny, především na prozaické dílo Rabíndranátha Thákura, a to nejen bohatým jazykem, ale hlavně nezpochybňujícím humanismem. K thákurovskému klasickému odtažitému (a mužskému) postoji, jenž lidské bolesti monumentalizoval a poetizoval, vytvořila současný (a ženský) protiklad: věcný pohled zblízka, zaměřený na detail, obyčejnost, každodennost. Celý život prožila v tradiční hinduistické velkorodině a rodinné vztahy jsou také dominantním tématem její tvorby. V mikrosvětě rodiny objevila zákonitosti lidského soužití platné i pro celospolečenský makrosvět. Do zahraničí proniká její dílo jen omezeně především pro těsnou závislost na indickém hinduistickém prostředí se spoustou reálií. Právě to, co by bylo pro neindické čtenáře "exotické" a tedy přitažlivé, je pro překlad velmi obtížné.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , ExOriente
Originální název:

Ášápúrná Debír báčhái galpa


více info...

Přidat komentář

TetaEli
05.03.2024 4 z 5

Ke knize jsem se dostala v rámci Čtenářské výzvy 2024 a podle anotace jsem čekala něco jiného, souborem povídek a zejména drsnějším humorem a sarkasmem v nich obsaženým jsem byla příjemně překvapena. Povídky jsou krátké, ideální na čtení v mhd, skvělé pro seznámení se s indickou společností pro ty, kdo o ní, stejně jako já, nemají hlubší povědomí.

Čand@
29.02.2024 4 z 5

Presne ako píše prekladateľka vo svojom pomerne obsiahlom doslove, v tých poviedkach sa vlastne takmer nič nedeje, lenže i tak má každý ten krátky príbeh veľkú hĺbku. Všetko podstatné sa odohráva niekde na pozadí, v mysliach postáv, v ich nečakanom konaní, ktoré sa na prvý pohľad zdá byť odsúdenia hodným, však sami postupne prichádzate na to, v čom spočíva ich dobro. Naozaj pekné a zaujímavé čítanie. Bengálska kultúra a morálka sa zdajú byť od našich tak veľmi iné, až vás prekvapí, koľko majú naopak spoločného.


luba2532
05.05.2021

Pěkné, čtivé příběhy k zamyšlení z prostředí Bengálska, z venkova. Jak se tam žije, myslí moc se mi knížka líbila.

Štítky knihy

bengálská literatura

Autorovy knížky

Debí Áśápúrná
bengálská, 1909 - 1995
2009  80%Kdyby zdi promluvily

Kniha Kdyby zdi promluvily je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce3x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x