Kdo to tady řídí?

Kdo to tady řídí? https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176907/mid_kdo-to-tady-ridi-Kmb-176907.jpg 4 12 2

aneb Svobodná vůle a neurověda. Tato kniha sahající do oblasti neurovědy, psychologie a etiky, předkládá provokativní argument. Tento argument je protikladný běžnému, ortodoxnímu vědeckému přesvědčení, které lze shrnout takto: stejně jako celý fyzický svět, i náš život, dokonce i naše vědomé "já", je zcela podmíněný fyzikálními procesy. Žijeme v "determinovaném světě", tudíž nejsme zodpovědní za své jednání, svobodná vůle je nesmysl a "já" je pouhým vedlejším produktem. Autor této kontroverzní knihy tvrdí, že je tomu právě naopak. Vysvětluje, že mysl, vytvářená fyzikálními procesy mozku, ve skutečnosti mozek "omezuje" stejným způsobem, jako jsou např. automobily omezovány hustým provozem, který způsobují. Na příkladem ukazuje, jak determinismus nesmírně oslabuje naše pojetí lidské zodpovědnosti - umožňuje např. vrahovi, aby se bránil tvrzením, že za ohavný čin nemůže on sám, ale jeho mozek.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Who´s in Charge? (Free Will and the Science of the Brain) , 2011


více info...

Přidat komentář

knihyKeMne
20.02.2022 3 z 5

Autor nám představí historii vývoje i zkoumání mozku, funkcionalitu každé z hemisfér a snaží se dokázat, že jde o perfektně sehraný soubor modulů, jemuž nevelí žádné vyšší já, jak si ale mnozí myslíme. Já si to teda myslím dál :-) Následně předkládá téma, do jaké míry jsme zodpovědní za své chování a jak se to uplatňuje v soudnictví.

Knížka se mi nečetla dobře; autor píše dost nezáživně, i když se snaží. Spousta slov, až mi uniká celkový závěr. Překlad zas používá na můj vkus příliš cizích slov (nexus, milieu apod.), takže mi to zní spíš jako přednášky pro odborníky.

Už jsem na toto téma četla lepší publikaci, jen si zrovna nevybavím, kterou.

hu_87
20.05.2021 5 z 5

Populárně-naučný úvod do neurověd, vhodný pro každého fanouška (nejen) neuropsychologie a podobných oborů. Ať už se zajímáte o problematiku svobodné vůle, sociálního mozku a mimiker nebo to, jaký je asi život s přerušeným corpus callosum, ideální volba pro vás. Tohle je jedna z těch knih, které se čtou samy a litujete, že to nemělo ještě víc stránek. Za mě určitě super.


Autorovy knížky

Michael S. Gazzaniga
americká, 1939
2013  82%Kdo to tady řídí?

Kniha Kdo to tady řídí? je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst25x
Chci si koupit13x