Kdo to čte, je prase

Kdo to čte, je prase https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11515/kdo-to-cte-je-prase-11515.jpg 3 8 1

V letech 1999 a 2000 vydalo nakladatelství Paseka nejrozsáhlejší sbírku českého erotického folklóru, kterou ve třicátých letech minulého století rozesílal subskribientům napůl tajně sběratel Karel Jaroslav Obrátil. Po letech se ke Kryptadiím vrátil básník Ivan Wernisch a připravil zcela orignální autorský výbor básnických textů, popěvků a říkanek. "Sbírka Kdo to čte, je prase je quodlibet, z něhož si každý může vybrat co je libo. S velkou péčí jsem všemožné sprosťačinky rovnal podle barev a nálad, snažil se seřadit je tak, aby se navzájem doplňovaly; chtěl jsem, aby vzniklo souvislé pásmo uvolněného, uvolňujícího veselého tlachání." (Ivan Wernisch)... celý text

Poezie
Vydáno: , Paseka
více info...

Přidat komentář

matej.kulistak
03.09.2023 4 z 5

Pro mě velice zajímavá kniha, při níž mi došlo, jak je všeobecně rozšířená představa o lidové slovesnosti zužující a poněkud barvotisková.
Taky si člověk uvědomí, že i vulgarismy mají svou historii. Tím, že jsou periferní, působí skoro dojmem, jako by je vymysleli včera - přitom mají za sebou několik staletí, aniž by (což je pro mě překvapivé) ztratily na své "šťavnatosti".
A znovu jsem si ověřil, jak staré a všeobecné je rozšířené je spojení sakrálního a erotického.
U těch básní (?) / písňových textů, kde není uvedena lokalita jsem č\sto váhal, jestli nejsou Wernischovy (a asi bych měl i u těch ostatních), ale to už je riziko podnikání s tímto autorem.
Celkem vzato skvělý počin. (Jediná vada na kráse je barva písma na těch stránkách, které mají přes celé pozadí fotografii. Ta se opravdu nepovedla.)