Kdo seje do sněhu

Kdo seje do sněhu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529968/bmid_kdo-seje-do-snehu-65a07571185db.jpg 4 10 4

Máriddja se právě dozvěděla, že jí nezbývá mnoho času. Svůj osud přijímá se zuřivou rezignací a rychle přechází k důležitějším záležitostem: jak utajit svůj stav před manželem Bierou. Sámské rodiny jsou tradičně velké a mladí se mají starat o staré. Jenže Máriddja a Biera nikdy neměli děti. Sice kdysi měli chlapce, kterého milovali nade vše, ale ten jim odebrán. Snoubenci Kaj a Mimmi se přestěhovali do malé vesnice na severu Švédska. Zatímco Mimmi touží založit vlastní rodinu, Kaj se cítí ztracený, protože neví, kdo byl jeho otec a odkud pochází. Pak však najde podivnou krabici plnou sámských rukodělných výrobků, kterou mu zanechala matka. Spustí se nepravděpodobný řetězec událostí, které ho nakonec dovedou k objevu, jenž mu změní život... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Folk som sar i snö , 2023


více info...

Přidat komentář

Miroslavacte
23.03.2024 5 z 5

Kniha po celou dobu udržela mou pozornost. Ale nepropadla jsem ji. Hlavní hrdince jsem nerozuměla, ale proto mě tolik bavilo o ní číst.

bookcase
02.03.2024 4 z 5

Milý, klidný příběh, trochu smutný, se zajímavým námětem. I když pointu vytušíte, přesto si ho díky sympatickým postavám užijete.


pajaroh
30.01.2024 4 z 5

Navzdory těžkým tématům je kniha Kdo seje do sněhu příjemně vyprávěný příběh, místy až pohádka. Postavy jsou téměř bez výjimky laskavé, občas mile popletené, děj odhadnutelný. Sámská historie, kořeny a reálie knihu posunují na vyšší úroveň, co se zajímavosti týče. Vzhledem k zaměření knihy a lokaci mi chybělo více popisů přírody a okolí, některé vedlejší příhody (především Máriddja a její "protizákonná" jednání) na mě působily rušivě, ale celkově hodnotím jako příjemné počtení.

PetraN17
12.01.2024 5 z 5

V těchto mrazech, které panují u nás se můžeme lépe vcítit do knihy ze severu :))
Ale opravdu je díky stylu psaní velmi snadné prožívat příběh s hrdiny, držet jim palce. A dozvědět se něco víc o sámské kultuře je také velice zajímavé. Doporučuji

Autorovy knížky

Tina Harnesk
švédská, 1984
2024  86%Kdo seje do sněhu

Kniha Kdo seje do sněhu je v

Právě čtených3x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce48x
Chystám se číst62x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x