Kdo probudí hvězdy

Kdo probudí hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208492/mid_kdo-probudi-hvezdy-hQo-208492.png 4 17 4

Říše krále Gauloa padla. Poražený král se podle starého rituálu před smrtí pomiluje s dívkou Ryjanou a jako pannu ji pošle darem vítěznému Bu-tuovi. Ryjaně se narodí syn a v Bu-tuovi najde oporu. Daleko v lesích ovšem buduje armádu syn velekněze Liotheba. Když zjistí, že darovanou pannou je dívka jeho snů, cítí šanci získat ji i království. Jenže je tu dědic trůnu…... celý text

Přidat komentář

petr_
24.10.2021 2 z 5

Zpočátku kniha vypadala zajímavě, ale děj se zpočátku nějak nevyvíjel. Když jsem se dostal k poslední čtvrtině knihy, tak jsem měl pocit že jsem si půjčil knihu z červené knihovny a na posledních stránkách, to už byla jenom fraška.
A kdo probudí hvězdy, jsem se vlastně nedozvěděl.

Nefer
18.02.2017

tak nevím, píšou že má syna ale narodila se dcera . Tak sem si říkalA že třeba po čase jak už to tak v knihach býva bude nějaký syn. Jenže nebyl.

Jinak dojmy z knihy jsou smíšený


Pavgem
09.06.2015 3 z 5

Zajímavý námět fantaskní historie, na které se autor snaží osvětlit zákonitou cykličnost vzniku, vrcholu a zániku vlastně všeho - tady ale vybájené Říše. Bohužel je tam tolik filozofie a někdy se moc opakuje, že to škodí ději, který se především v první části neskutečně vleče - možná i proto, že jsem tuto historii již znal i z knihy Zlatá skrýš, na kterou tato kniha volně navazuje (ale může být čtena i samostatně a možná je to pro čtenáře lepší, protože pak prvních 200 stran nevnímá jako již známou záležitost). Také všechny postavy zde pronášejí hluboká moudra, ať jsou to staří, mladí, ženy, muži, přátelé, nepřátelé, ať jsou v klidu nebo v okamžiku ohrožení či dokonce v hodině smrti. I ten barbarský král je někdy Marcem Aureliem, tedy filozofem na trůně. Cubeca je jist chytrý člověk s IQ přes 200 bodů, ale jakoby neuměl stvořit literarní postavu hloupější než je on sám, nedej bože i nějakého primitiva. Ale konec nakonec je docela dobrý a velice chválím postavu devadesátiletého staříka Booa, pronášejícího různé průpovídky a vtipná moudra a tak se nemohu ubránit, abych neukončil tento komentář jednou jeho fakt skvělou hláškou (mírně parafrázovanou):
"Telesných rozkoší si mohu užívat kdykoliv chci. Stačí jen když si vezmu dostatek projímadla."

niknikita
09.11.2014

Příliš fantazie a krutostí k tomu...po pětapadesáté stránce nějak nemám sílu číst dál.A přitom jsem tady našla hodně moudrého.
Ani nevím, jak hodnotit abych byla spravedlivá.

Štítky knihy

dobrodružství fantasy

Autorovy další knížky

Karel Cubeca (p)
česká, 1960
2015  73%Kdo jsme
2015  58%Kawa 9
2009  71%A Bůh mlčel
2010  80%Ve spárech osudu
2019  84%Vyměřený čas