Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina

Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396960/bmid_podporoval-zapad-hitlera-proti-stal-Vna-396960.jpg 4 34 16

Kniha sleduje Hitlerovu cestu od okamžiku jeho objevení se na politické scéně až do osudového útoku na Sovětský svaz. Jsou v ní vyjmenována jména osobností, jakož i události, které už většinou znáte, jenže tato kniha je cenná výkladem jejich návazností. Nabídnutou optikou vidíme Hitlerovu kariéru jako jakýsi politický curling. Stanete se svědky neuvěřitelného a téměř nekonečného řetězce “náhod”, které vždy v potřebný okamžik připletly jednotlivé politické příležitosti a pomocníky k jejich realizaci Hitlerovi pod nohy. Zjistíte, že prakticky každému zásadnímu pokroku jeho NSDAP předcházela změna zahraničněpolitické situace ve světě, většinou v Sovětském svazu. Ze stránek nabízené knihy se naučíte vnímat Velkou říjnovou socialistickou revoluci jako nezvládnutý investiční projekt. Rozpomenete se na strastiplný hospodářský vývoj Výmarské republiky a osvojíte si metodu zvládnutí hospodářské krize během několika dní. Seznámíte se s Hitlerovým prvním kurátorem a spoluautorem jeho slavného eposu. Naučíte se anektovat cizí území bez navazujících sankcí. Pochopíte logiku výběrů dějišť olympiád tehdy i dnes. Dovíte se, jak tomu bylo s Křišťálovou nocí a válkou ve Španělsku. Bude Vám nabídnut odlišný výklad mnichovských událostí i vzniku samostatného Slovenského štátu, než jsou ty, na které jste zvyklí. Dostane se vám objasnění, proč Francie podlehla tak rychle a proč v Anglii hitlerovci bombardovali civilní cíle a nikoliv ty vojenské. Kniha je nejen úchvatné čtení. Je to učebnice geopolitické logiky. Odmyslíte-li si uvedená jména a data, kniha se promění na metodologickou příručku k pochopení logiky ostatních světových konfliktů. I těch co teprve přijdou…... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Jan Buzek - Zakázané vzdělání
Originální název:

Кто заставил Гитлера напасть на Сталина (Kto zastavil Gitlera napasť na Stalina) , 2008


více info...

Přidat komentář

LordByron
07.10.2023

Zaújmavá knižka. Na zamyslenie sa.. Určite radím brať ju trochu so skepsou a nevychádzať len z nej. Autorove hlavné závery sú v zasade konšpiračná teória. Mnohé z nej ale akosi až moc sedí (a človek historicky vzdelaný pritom len občas krúti hlavou prečo ho to nenapadlo..).
Sú to v podstate jednoduché záver y - až príliš veľa z toho čo hitler v rokoch 1918 až 1939 robil sa až príliš zhodovalo sa záujmami Veľkej Británie.. Na úvahu potom je prečo by ho nefinancovali? Vojna mu tou istou Britániou bola vyhlásená (náhodou) v tom momente keď uzavrel pakt so Sovietmi..Náhoda?
A po Hitlerovom boku sa v 20 rokoch pohyboval záhadne vplyvný a so záhadne veľkými kontaktmi američan (Hanfstaengl).
Čo Starikov opomíňa? V 20 rokoch Amerika až tak spojená s Britmi nebola (aj keď isté kruhy už boli)a nemala úplne totožné záujmy, bola dosť izolacionistická. Hitler mal aj vlastnú hlavu a motivácie ZSSR napadnúť. V ZSSR bola predsa ropa, komunizmus atď..Rozviedky majú vplyv ale predsa len o niečo menší ako tomu verí Starikov.
A nemyslím si,že by ešte aj Trockého dajako podporili Briti : ). K čomu?On chcel zničiť aj ich..
Ale hlavný záver (britská podpora pre Hitlera)bude podľa mňa síce Starikovom zveličený ale v zásade pravdivý.

willis
20.04.2023 odpad!

Kniha plná konstruktů a dezinformací jako ve všem co Buzek vydává


Ivan53
01.11.2022 odpad!

Prečo čítať knihy ruských a slovenských/českých historikov, keď sú dostupné bľaboty od ruského novinára Starikova... Prečo ponímať jav celostne, keď sa môžeme na vec pozrieť čiernobielo = tak ako to podáva prokremeľský novinár Starikov...

1. To, že s Hitlerovým vzostupom je čosi nie v poriadku, to nie je nič nové. Kniha Wall Street and the Rise of Hitler (1976) vyjde čo nevidieť v slovenskom preklade vo vydavateľstve Veritas.

2. Slovenskí, ruskí i západní historici už prišli s priehrštiami dôkazov o tom, „kto prinútil Hitlera prepadnúť Stalina“ = sám pán fúzatý Gruzín z Kremľa, ktorý chystal svoje západné ťaženie a Hitler ho o pár týždňov predbehol. Viď napr.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dotyky-s-bolsevizmom-dokumenty-spravodajstva-slovenskej-armady-1940-1941-158518
https://www.databazeknih.cz/knihy/vymyvani-mozku-60805
https://www.databazeknih.cz/knihy/den-m-jak-j-v-stalin-chystal-valku-na-vychode-v-roce-1941-338524

3. Samozrejmosťou je Starikovovo skresľovanie skutočností, neznalosť pomerov v medzivojnovom Československu, ospevovanie Stalina a ZSSR. Des a hrôza. Škoda papiera.

Bedob
13.06.2022 5 z 5

Ako zaujímavo sa vo svetle tejto doby číta táto kniha. Jednoznačne sa dá povedať, že kto nepozná minulosť, musí si ju znovu prežiť. Kniha vydaná v roku 2018 nesie v roku 2022 pečať pravdy overenej touto dobou. Určite stojí za to si ju prečítať a pozrieť sa na históriu iným pohľadom, v súvislostiach. Históriu píšu víťazi, preto je dobré si urobiť prehľad nielen z jedného zdroja. Za mňa je to kniha, ktorá má miesto v mojej knižnici.

Svijanskej
29.04.2022 3 z 5

Co je na knize dobré: Mnoho zajímavých informací o těchto tématech:
- vzestup NSDAP a zvláště pak její financování
- podivné okolnosti pádu německé monarchie a kapitulace Německa v 1. světové válce
- Leninova cesta ze Švýcarska do Ruska, jeho sponzoři a vazby na ně, role Trockého. Docela to zapadá do popisu z Rakovského protokolů (ty bych určitě doporučoval projít též).
- "Podivná válka" mezi Německem, Francií a Anglií od září 1939 do května 1940
- Odpověď na záhadné otázky proč Hitler zastavil u Dunkerku německé tanky a co bylo cílem mise Rudolfa Hesse v roce 1941?
Kvůli těmto informacím bych každému zájemci o historii WW2 tuto knihu doporučoval přečíst.

Co bych autorovi vytknul:
- Totálně zkresluje zločiny spáchané SSSR (přepadení Finska, Polska, obsazení pobaltských zemí a Besarábie)
- Stalina představuje ne jako masového vraha a zločince plně srovnatelného s jeho německým kolegou, ale jako jasnozřivého stratéga a politika, div ne mírotvůrce.
- obecně lze říci, že se snaží mlžit a omlouvat veškerá svinstva, kterých se SSSR a Stalin dopustili
- postoje a politika ČSR hrubě zkresleny, zejména v krizovém roce 1938

tom.v
31.08.2021 5 z 5

Jak reálné je, aby se neúspěšný umělec (jakkoliv talentovaný rétor) bez jakékoliv významnější pomoci dostal od proslovů v hospodě až na místo německého kancléře? (Nabízí se podobnost se vzestupem nedotknutelného - a do rádoby revolučních časů většinové společnosti prakticky neznámého Václava Havla) Jak je možné, že v roce 1936 za potlesku "demokratických zemí" pořádalo nacistické Německo letní i zimní olympiádu? Že v roce 1938 se stal osobností časopisu Time? Jaktože po invazi do Rakouska, Československa a Polska zůstaly západní velmoci klidné a neviděli ho jako agresora? Jeho první ministr zahraničí Hanfstaengl - mimochodem přítel amerického prezidenta Roosevelta - jej uvedl německé smetánce, finančně podporoval, ideologicky rozvíjel, načež později uprchl od USA, aby radil proti nacistům opět Rooseveltovi... Proč Hitler sebevražedně nastoupil druhou východní frontu proti SSSR, která by se v případě trvající západní fronty stala sebevraždou? Je třeba kouknout a prostudovat i další zdroje. Ale co se Starikovovi nedá upřít, je nastolování "znepokojivých" otázek a nabízení některých možných odpovědí (s odkazem na nejrůznější více či méně důvěryhodné - na první pohled - zdroje).

Avar15
21.05.2021 odpad!

Bolševická propaganda. Hnus.

origenes
11.04.2021

Zajímavá kniha. Mám vážnou připomínku k negativnímu hodnocení role Dr. Háchy. President Hácha se snažil před vznikem Protektorátu Hitlerovi vzdorovat, ale bylo mu surově vyhrožováno např. tím, že Luftwaffe vybombarduje Prahu atd. Zde je líčen jako ochotný kolaborant. … Jinak je kniha plná překlepů a gramatických chyb. Vidno, že je splácaná horkou jehlou, pravděpodobně vidina komerčního úspěchu u vydavatele Jana Buzka zvítězila nad profesní ctí.

Plechy1
01.04.2021

Velmi mne zarazila vysoká hodnocení této knihy na Databáze knih. Nemůžu knize upřít, že sem tam se zde nachází zajímavý poznatek, ale jinak je kniha podle mého názoru naprosto neobjektivní. Stačí si pročíst úryvky o invazi do Polska, kde je SSSR vylíčen jako přítel Polska, protože nikdy nic špatného Polsku neudělal. To je jen jeden úryvek, ale v knize se nachází mnoho zvláštních a dovolím si říct ne úplně objektivně vyhodnocených událostí. Sovětský svaz, který zde vystupuje jako největší kladná mocnost, která nikdy nic špatného nedělá je třešničkou na dortu. Zároveň mě pobavilo, jak se kniha snaží vypadat, že prezentuje fakta, která jsou utajována, přitom jsou v knize většinou věci se kterými se běžně počítá a opravdu nejsou utajována. Naopak se nacházejí ve většině knih o tomto období. Jako alternativní výklad dějin to asi jde, pokud chcete nahlédnout do ruského smýšlení o dějinách. Ale jinak kniha nemá co nabídnout a doporučil bych spíše historiky, kteří se danou tématikou zabývají celý život a jejich kniha má více než osmdesát zdrojů.

danniice
29.12.2020 5 z 5

Logicky vysvetlene dejiny po prvej svetovej vojne az po druhu svetovu vojnu. Samozrejme anglosaskym ritopichom a dnesnym liberoidom to je proti srsti!

Brig21
16.08.2020 1 z 5

Musim rict, ze v knize je par zajimavych veci a postrehu. Nicmene je zde prevazna cast lzi a dezinformaci, ktere se daji snadno overit. Autor se casto odkazuje na neexistujici!!! pasaze z knihy Mein Kampf a uplne prevraci jeho logiku.
Naprosto nelogicky prevraci i prubeh 1. svetove valky napr. FR a VB se nebude snazit zlikvidovat sveho duleziteho spojence na vychode (Rusko) zatimco se jim zapadni fronta rozpada pod rukama, to je jedna z mnoha hlouposti.
Pridava dalsi nesmyslne teorie, na kterych chce podlozit domyslene dalsi a dalsi spiknuti proti Rusku. Dokonce i zminka o CS legionarich, kteri podle autora snad mohli za celou bolsevickou revoluci!, neuveritelne.
FR a VB nebyli zadni andele to je pravda, viz. "podivna valka " par postrehu je zde zajimavych, s tim se da jedine souhlasit, kazdy delal politiku pro svoji zemi. Nicmene vetsinu knihy se snazi urazit ctenare, o kterem predpoklada , ze snad vubec nezna historii a snazi se mu podstrcit neexistujici citace. Naprosto neverohodny autor.
Cele to pusobi, jakoby kniha nebyla vubec urcena pro zapadni ctenare, ale pro ctenare byvaleho SSSR, kde se snazi ocernovat kazdy narod v Evrope a zaroven naprosto nekriticky pristupuje k Rusku, ktery byl urcite dokonaly a nerozpoutal zadnou valku :), neskutecne. (viz. napadeni Finska, Polska, obsazeni pobalti atd.)

Hanysmarea
12.05.2020

Starikov poukazuje na historické souvislosti mezi západem (v čele s VB) a Německem. Například:
Jak jen mohla Anglie společně s Francií dovolit Německu zbrojení, když Hitlerovi stála v cestě Verseilská smlouva? Byla to chyba? Ne, byl to cíl!
A takových to příčin a souvislostí je tato kniha plná.

Norimberk
20.06.2019 5 z 5

Pro mnoho historiků bude tato kniha velmi nepohodlná.
Nic není "jen tak samo sebou", ani Hitler nespadl z nebe a ze zbídačeného Německa po 1.SV nevybudoval Třetí říši bez cizí pomoci (VB).

Hobo
03.06.2019 5 z 5

Chcete jiný pohled na historii 2. světové války? Přečtěte si Starikova! Řada věcí vás zarazí, ale zároveň donutí k přemýšlení.

jprst
10.05.2019 2 z 5

Názorný příklad jak se dá s informacemi a historickými fakty pružně zacházet. Někdy se vyloží trochu nepřesněji, někdy se maličko ohnou a někdy jen stačí přidat slůvka "prý, možná" a kniha pochybných údajů jako tato je na světě.

witko
22.03.2019 5 z 5

Tuhle literaturu moc nevyhledávám, ale musím říct, že mne tato kniha tolika zajímavými informacemi dostala. Pěkně poodhalená opona z 2.sv. války.