Kdo nesází, nevyhraje

Kdo nesází, nevyhraje https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122047/kdo-nesazi-nevyhraje-122047.jpg 4 5 2

Podtitul: Aneb Dostane se Honza k počítačům? Velkým snem dvanáctiletého Honzy je pracovat jednou u počítače. Jeho první zkušenosti s moderní technikou, o kterých se v knize dočtete, jsou založeny na skutečných příbězích a práci nejstaršího pražského kybernetického kroužku v době jeho začátků. Zajimavé a veselé chvíle prožívá Honza i v hodinářství vedeném kamaradským Tondou, a hlavně ve škole a při různých školních soutěžích. U dědečka na venkově ho čeká i malé dobrodružství, během něhož se seznámí s podivínským vynálezcem. V partě, která se upevní, když šesťaci pátrají po vandalovi ničícím v noci jejich rozestavěný tenisový kurt, je Honzovi nejbližší neohrabaný a navenek neklukovský, ale ve skutečnosti statečný Prokop, v kroužku ledově klidný technický fanda zvaný Suchar. Při vší legraci, která provází většinu příběhů, pronásleduje Honza také jeden vážný problém, jemuž se úplně nevyhne snad žadný kluk ( a snímž se v jiných podobách setká i později v dospělosti): jak se vyrovnat s násilím ze strany staršího spolužáka, s bezohledností silnějšího. - Mnoho, snad až příliš mnoho zájmů má Honza, tatínek ho aspoň varuje, aby nehonil moc zajíců najednou, ale pravdu má také jiné úsloví: KDO NESÁZÍ, NEVYHRAJE. Poutavá knížka Anny Blažíkové je tedy dnes už připomínkou historie kolem počítačů. Je to však především četba s téměř detektivní zápletkou, vyprávění, které zaujme i ty kluky a holky, kteří zatím kouzlu počítačů a světu kybernetiky nepropadli.... celý text

Přidat komentář

Cajda
08.04.2022 3 z 5

Vlastně úplně krásné retro. Odborným drobnostem jsem sice houby rozumněla, ale na poutavosti příběhu to neubralo. Každý podobný PC nadšenec by tuto knihu, myslím, měl mít doma. Současní mladí to vlastně ani nemůžou "pobrat", ale čte se to dobře.

jeseteri
11.02.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem četl jako náctiletý někdy zkraje devadesátých let. Pamatuji si, že se mi moc líbila, bylo tam dobrodružství, napětí a taky docela humorné momenty. Ale co v mých očích činí tento klukovský příběh výjimečným, je prostředí kybernetického kroužku a počítačů, což pro mě tenkrát (v době počítačového pravěku) mělo atmosféru něčeho neznámého a vzrušujícího.
Dnešní teenagery už takový příběh možná nezaujme, ale současným čtyřicátníkům, kteří se rádi občas vrátí ke knihám svého mládí a chtějí zavzpomínat na vzrušující dobu objevování kouzla počítačů, můžu tuto knížku doporučit.
Napsal jsem, že příběh je "klukovský". Myslel jsem tím, že v něm vystupuje parta kluků, nikoli, že je určen jen pro kluky.


Autorovy další knížky

Anna Blažíčková
česká, 1933
1986  87%Směr Červený Újezd
1988  80%Kdo nesází, nevyhraje
2012  80%Teď něco ze života: Kniha vzpomínek
2010  80%Psí víno
2014  70%Čekání v zástupu

Kniha Kdo nesází, nevyhraje je v

Přečtených7x
Knihotéce12x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x