Každý z nás byl hrdinou

Každý z nás byl hrdinou https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536292/bmid_kazdy-z-nas-byl-hrdinou-6619198be5ba3.jpg 5 31 10

VZPOMÍNKY NA DEN D. Pozoruhodné paměti jednoho z přímých účastníků vylodění v Normandii. Před pětasedmdesáti lety byl Ray Lambert, tehdy třiadvacetiletý armádní medik, v první vlně při vylodění na pláži Omaha v Normandii. Jako téměř stoletý nám předložil jedny z nejpozoruhodnějších pamětí současnosti, neuvěřitelné vzpomínky na jeho roli vojenského zdravotníka za druhé světové války, jenž riskoval vlastní život, aby zachránil hrdiny Dne D. Každý z nás byl hrdinou je nezapomenutelný příběh nejen o tom, co se dělo během těch ohromujících a zoufalých hodin na pláži Omaha, ale také o odvaze a udatnosti, které těmto událostem předcházely během druhé světové války – od pouští severní Afriky přes zrádné horské průsmyky na Sicílii až po největší vojenské vítězství, jaké svět kdy poznal. Arnold „Ray“ Lambert se narodil v roce 1920 v Alabamě. V roce 1940 vstoupil do americké armády a jako zdravotník se zúčastnil vylodění v severní Africe, poté na Sicílii a v létě 1944 v Normandii v rámci Dne D. Po většinu války sloužil jako rotmistr a velel třicetičlennému družstvu v pověstném 16. pěším pluku, který byl součástí 1. divize. Za své neohrožené působení na válečném poli získal řadu vyznamenání: Stříbrnou hvězdu a několik Bronzových hvězd a Purpurových srdcí. Zachránil mnoho životů. Po válce rozjel dva úspěšné podniky v Bostonu ve státě Massachusetts. Ray Lambert zemřel 9. dubna 2021. Spoluautor knihy, spisovatel Jim DeFelice (1956), se podílel na celé řadě dalších knih především z vojenského prostředí. S bývalým příslušníkem zvláštní jednotky SEAL Chrisem Kylem napsal bestseller Americký sniper, který se stal předlohou neméně úspěšného filmu Clinta Eastwooda v hlavní roli s Bradleym Cooperem. Z dalších jeho knih vyšly česky Americká zbraň: dějiny USA v deseti střelných zbraních; Dreamland Megafortress; Nervové centrum: Dreamland Antaress; Paprsek smrti; Projekt Coyote a Tajný trumf. Žije v severní části státu New York.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Audiotéka , Jota
Originální název:

Every Man a Hero: A Memoir of D-Day, the First Wave at Omaha Beach, and a World at War , 2019


více info...

Přidat komentář

radimch
24.10.2023 5 z 5

Torch, Husky, Overlord a to všechno téměř beze zbraně a v první linii. Smekám.

Patrikcz
31.10.2022 5 z 5

Další velmi podařená kniha vyprávěná medikem Ray Lambertem, který zažil vylodění v severní Africe, Sicilii a hlavně v Normandii. Díky knihy můžeme nahlednou skrze poutavé vyprávění na mnoho zážitků, které Ray prožíval během své služby v armádě. Je obdivuhodné, jak byl Ray skromný a úspěšný v životě po válce a jak svědomitě a statečně působil během 2. světové války jako zdravotník - mnoho mužů se díky němu mohlo po válce vrátit domů... Pro ty, co se zajímají o tento válečný konflikt povinná četba - Spokojenost a 9/10.


soupik2012
31.05.2022 4 z 5

Zajímavý pohled na válku očima jednoho zdravotníka. Slušný, skromný, hrdina. Tak bych označila pana Ray Lamberta o němž tato biografie je. Válka je hrozná sama o sobě, to nepíši nic nového, ale některé věci mě přímo šokuji. Nejvíc mě zasáhlo, jak bylo označení zdravotníka ve válce nebezpečné. Že si je potom protivník úmyslně vybíral za své cíle. To je opravdu nechutné. Audioknihu načetl pan Jiří Schwarz. A byla to moc dobrá volba.

dontbullshitme
18.03.2022 5 z 5

Další skvělá kniha, tentokrát z pohledu medika za 2. světové války. Má/mají můj obdiv, ač bych byla radši, kdyby se takové věci vůbec neděly (no kdo ne, že?).

Batigol555
07.02.2022 5 z 5

Výborně napsaná kniha pohledem vojáka, který prošel většinou významných bitev ve 2. světové válce včetně Dne D. Obdiv vůči všem, co to museli zažít v první linii na vlastní kůži. Důležité je, aby jejich příběhy nebyly zapomenuty.

Mantikocka
07.01.2022 5 z 5

Dost dobré,
četl jsem knihy které napsali vojáci, ale tohle je zase z jiného pohledu.

Mojepočteníčko
19.10.2021 5 z 5

Úžasná knížka. Jedna z nejlepších, které jsem letos měla možnost číst. Měla jsem pocit, že sedím v křesle a poslouchám vyprávění Raye Lamberta z bezprostřední blízkosti. Čtivé, humorné, psané velmi přístupnou formou - nejen pro milovníky tematiky druhé světové války.

Slůník
12.09.2021 4 z 5

Reportážní charakter, spousta zajímavých podrobností.

denisa7430
10.08.2021 5 z 5

Perfektní vylíčení osobních zkušeností přeživšího vojáka z Dne D!

anticlovek
12.07.2021 5 z 5

přečetl jsem v podstatě jedním dechem. velmi silné, smutné, heroické, strašlivé... zkrátka válka. neumím si představit, že bych si prošel tím co tihle kluci