Každému jeho Izrael

Každému jeho Izrael https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424573/bmid_kazdemu-jeho-izrael-FJJ-424573.jpeg 3 28 9

Autorka, jejíž otec byl Žid, vypráví pozoruhodné příběhy tří reálných lidí, kteří byli Židé, narodili se a kus svého života prožili v bývalém Československu, a všichni z něj odešli. Do jejich životů fatálně zasáhla druhá světová válka a v jejich další životní cestě významnou roli sehrál Izrael. Všichni tři již zemřeli, a proto je jejich osud uzavřený, završený a viditelný ve své celistvosti.... celý text

Přidat komentář

Hanka27
22.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Krásná kniha, která nás zavede mezi komunitu Židů. Kouzelně vykreslené charaktery jednotlivých postav. Získáme povědomí o zvycích i naturelu této výjimečné komunity, i o jejich nelehkém údělu. Kniha se mi četla lehce, nakonec jsem si ji pořídila do své knihovničky.

drakamena
23.01.2023 4 z 5

Krásná knížka, zároveň ale velice smutná a plná nostalgie, lítosti a nekonečných "co kdyby" a "jen kdyby". Zpočátku mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla na autorčin styl, pak jsem ho ale vzhledem k obsahu dokázala ocenit. Bohužel se kniha také hemží překlepy, které právě kvůli zvláštnosti stylu působí dost rušivě. Škoda. Dílo si zasloužilo lepší redakci.


JarníBouře
12.12.2022 5 z 5

Tři příběhy lidí vypráví, jak se vyrovnali se svým židovstvím a všemi následky, které přinesla válka a poválečná doba. Khiha odhaluje mentalitu židů, jejich náhled na svět, rodinu, vztahy... Pro mě byla velmi obohocující.

anyzek
28.01.2022 4 z 5

Také mi dalo fušku se do této knihy začíst, ale vytrvala jsem a dočetla do konce. V průběhu čtení jsem byla chvilkama rozladěná, že mi unikají souvislosti a musela jsem se pro navnímání a pochopení knihy vracet v ději. A také jsem si lámala hlavu nad tím, proč autorka nazvala tuto knihu "Každému jeho Izrael". Čekala jsem jednoduché čtení, na první dobrou pochopitelné vyprávění osudů postav. Až když jsem tuto knihu nechala projít svou myslí ve spojitosti s historií celého Izraele, od bible až po současnost, mi bylo odhaleno skryté poselství této knihy a osvíceny osudy osob v této knize. Pokud si jí přečtete jen jako vyprávění, tak vám tato kniha asi moc neřekne a nedá, a může i sklidit vaší kritiku. Mě odhalila dokonalost Božího plánu pro národ Izraele. A za to jsem autorce vděčná.

Svatka63
30.08.2021 4 z 5

Zajímavé příběhy do kterých jsem se musela trochu začíst, úplně mi neseděl styl vyprávění, ale pak dobrý. Jiný pohled na lidi zasažené dobou holokaustu.

Ila1971
11.01.2021 2 z 5

Pokud ma někdo už trochu povědomí o vzniku statu Izrael, jeho historii, myslím , že se mu knizka bude libit. Jsou to vlastne pribehy tří odlisnych lidí , které spojuje jejich židovský původ . Dozvite se neco vice o Izraeli. Dotýká se i otazek, odpuštění, viny...

bigbabe
26.12.2020 2 z 5

1. příběh zajímavý, pak už mi to přišlo moc roztahané. Chtěla jsem se něco dozvědět o tomto způsobu života a víry, ale moc mi to nedalo, musím vybrat asi jinou knihu.

Petra21
30.01.2020 3 z 5

Vzpomínková, melancholická, náladová, až cestopisná kniha má jistě co nabídnout těm, kteří sympatizují s judaismem nebo je láká svou jedinečností stát Izrael. Neurazí - ovšem ani příliš nenadchne - vlastně originální pojetí vyprávění lidí, kteří zůstanou tajemní a záhadní, jako jejich domovina, jako víra, jež je spojuje.

manvar
25.01.2020 1 z 5

Kniha se mi četla velice těžce. Myslel jsem, že ji odložím. Pokud by byl dodržen styl vzpomínek a událostí prožitých za totalitních režimů, četla by se mi kniha lépe. Vzpomínky na Izrael byly pro mne nesourodé a chaotické.

Kniha Každému jeho Izrael je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst19x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x