Každému, čo jeho je

Každému, čo jeho je https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105762/bmid_kazdemu-co-jeho-je-yko-105762.jpg 3 9 4

Významný taliansky prozaik, sicílsky rodák Leonardo Sciascia (1921) svojím doterajším dielom vzbudil veľký čitateľský ohlas nielen v Taliansku, ale aj v cudzine. Jeho romány a poviedky, zväčša čerpajúce námety zo Sicílie, sa prekladajú do mnohých jazykov. Ani slovenskému čitateľovi nie je neznámy: spomeňme detektívny román Todo modo (1974), ktorý vyšiel spolu s výberom svojráznych poviedok pod názvom More vínovej farby. Divácky príťažlivé sú aj filmové verzie Sciasciových románov Deň sovy a Ctihodné mŕtvoly. Detektívne ladené prózy, ktoré vám predkladáme — Každému, čo jeho je (1964) a Deň sovy (1961), patria k tomu najlepšiemu, čo Sciascia napísal. Aj tu — ako v celom diele — rozvíja na malej ploche dramatické príbehy, v ktorých nemilosrdne odhaľuje metódy maskovania tých najväčších zločinov, skorumpovanú políciu a celú právnu džungľu. Hrdinovia príbehov, osamelí obhajcovia spravodlivosti profesor Laurana a odvážny kapitán karabinierov Bellodi majú pátranie po motívoch reťaze vrážd sťažené práve preto, že tajné nitky a spletité zákruty vedú do najvyšších kruhov... Leonardo Sciascia majstrovsky rozohráva detektívnu zápletku, pričom nešetrí komikou a iróniou. Predstavuje nám pestrú paletu svojráznych sicílskych typov, od ustráchaných bedárov po pohlavárov mafie, ktorá už celé desaťročia bašuje na tomto ostrove.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Novely
Vydáno: , Pravda
Originální název:

A ciascuno il suo , 1966


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
17.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Bylo by chybou považovat tuhle knihu jen za detektivku a podle toho ji hodnotit. Ta detektivní linie tu slouží jen pro zarámování – důležité jsou postavy, jejich výborně vykreslené charaktery, způsoby myšlení a jednání a jejich vzájemné vztahy, což dává čtenáři možnost pochopit, jak to na tom krásném ostrově jménem Sicílie v minulosti chodilo a možná stále chodí. Tady není role mafie tak okatá jako v Kmotrovi (a také se v knize toto slovo skoro nevyskytne), ostatně příběh se odehrává později, ale to neznamená, že tu stále neřídí běh lidských životů, i když už by si ji asi nikdo nedovolil nazvat mafií, protože to by nebylo politicky korektní. Z bývalých mafiánů jsou poslanci, advokáti, podnikatelé, kteří více využivají moci peněz a známostí, ale občas se hodí i tradiční metody. Hlavního hrdiny mi bylo líto – je klasickým příkladem vzdělaného, rozumem se řídícího člověka, který si ale vůbec nedokáže poradit se svým citovým životem a pod vlivem svých emocí se nechá nalákat do zcela průhledné pasti.

Daliborz
13.07.2019 4 z 5

Vtipně pojatá črta ze sicilského venkova, na pozadí detektivní zápletky vykresluje sociální i politické prostředí nejen jihu Itálie. Autor nešetří nikoho, místy hodně černý humor např.:

"Fotograf z okresního města ho zvětšil do životní velikosti, a tak ho vyretušoval natruchlivo a dodal smutečního rázu jeho oblečení i kravatě (neboť podle fotografových společenských i estetických zásad byli všichni mrtví, jejichž portréty zvětšoval, nuceni držet smutek za svou vlastní smrt)..." (str. 46)


SSTknihy
03.03.2019 2 z 5

Bohužel celkem nudná a nezáživná detektivka. Příliš mnoho politiky a moralizování, příliš málo klasického vyšetřování.

kannibal28
10.06.2015 odpad!

čakal som od tejto knihy o mnoho viac ale bolo to o ničom čitanie škoda si kaziť oči touto knihou