Každé srdce je bránou

Každé srdce je bránou https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427441/bmid_kazde-srdce-je-branou-xZN-427441.jpeg 4 170 38

Děti za správných podmínek vždycky mizely: proklouzly stínem pod postelí nebo šatníkem, propadly se králičí norou a vynořily se jinde. Ale kouzelné světy nemají pro ty, co se už nehodí, pochopení. Nancy se kdysi zatoulala, ale teď už je zpátky. A neustále hledá způsob, jak se vrátit zpátky do svého světa. Její příjezd do Domova slečny Westové znamená změnu: za rohem číhá temnota a jen ona a její spolužáci mohou zjistit, co se vlastně děje. Bez ohledu na cenu, jakou budou muset zaplatit.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Every Heart a Doorway , 2016


více info...

Přidat komentář

lucisa.n
14.01.2024 1 z 5

(SPOILER) Děti se občas úplně nevědomky ztratí, vlastně se dostanou do úplně jiných světů, kde pochopí svou vlastní podstatu. Když se ale vrátí zpět “domů, jsou jiné, poznamenané, pro rodiče a okolí dost často nemocné. Proto se rodiče uchylují k tomu, že pošlou své děti pryč. Do “internátní školy určené přímo pro tyto děti. Stejně tak se to stane i Nancy. Ocitá se v Domově pro nezvladatelné děti slečny Westové a teprve s jejím příchodem se začínají dít věci..

Uff, co tohle jako bylo? Ani po dočtení nechápu, co to vlastně mělo znamenat. Ještě, že ta kniha byla fakt krátká a nestrávila jsem s ní více jak dva dny. Absolutně nepochopitelný a nevysvětlený svět, nesympatické postavy, rádoby vtipné, mluvící úplně z cesty, “achající hlavní hrdinka. Pomoc! Maličko prozradím, že se v příběhu objevovaly i vraždy, naštěstí jsem alespoň toho pachatele neuhodla a byla alespoň trochu překvapená. Tohle je jedním slovem fantasmagorie a absolutně nestála za můj čas, pardon. V zahraničí má snad kniha i pokračování, možná se tam člověk dozví víc, ale mně stačilo. Děkuji. Nedoporučuji, asi nikomu..

Ran
07.10.2023 5 z 5

Kniha se mi četla moc dobře. Autorčin styl psaní a vyprávění byl úžasný a stejně jako celý příběh.


Grohlinka
17.03.2023 3 z 5

Tahle kniha stojí a padá na postavách, které jsou zvláštní a zajímavé, stejně jako jejich světy. Osobně bych uvítala, kdyby obojí dostalo větší prostor, mnohem větší, ráda bych se dozvěděla víc. Oceňuji, že byla naťuknuta důležitá témata, jako přijeti sebe sama i ostatních takoví, jací jsou.

Veliká škoda, ze další díly nejsou přeložené, uchýlím se k originálu, a třeba jednou se dočkáme překladu, jako se některé děti dočkaly znovuotevření svých brán.

veriszv
27.01.2023 3 z 5

Myšlenka skvělá, provedení mě bohužel příliš neoslovilo.

Knihochod
07.01.2023 5 z 5

Z času na čas sa stane, že nejaké dieťa jednoducho zmizne - záhadným otvorom v zadnej časti skrine, pádom do zajačej nory či studne - a ocitne sa v inom svete z ktorého, pokiaľ nespĺňa určité podmienky, môže byť vykázané naspäť do sveta z ktorého predtým zmizlo. To isté sa stalo aj Nancy, ktorá vďaka tomuto "zmiznutiu" prešla zmenou, ktorú jej rodičia považovali za bláznovstvo a tak ju poslali do špeciálnej internátnej školy slečny Westovej, kde sa nachádza viacero takýchto detí. Detí, ktoré kedysi zmizli do určitého sveta, vrátili sa ale snažia sa opäť zmiznúť. Avšak príchod Nancy znamená pre všetky takéto deti určité nebezpečenstvo, ktoré na nich číha.

Už chápem, prečo všetci po prečítaní tejto knihy tvrdili, že je tak divná, až je skvelá.

Po prečítaní prvej kapitoly som z toho mala veľmi zvláštny pocit a necítila som sa úplne komfortne, pretože mi prišlo, že naozaj čítam o duševne chorých jedincoch a musela som skontrolovať, že sa naozaj jedná o fantasy. No aj po tomto uistení moje zvláštne pocity pretrvávali a aj som sa chvíľku bála, že tú knihu nebudem schopná dočítať. A to nie je ani nejako extrémne hrubá. Len som pociťovala pocity, ktoré mám problém vyjadriť slovami. Také zvláštne boli.

Zlom však nastal niekde okolo tretej-štvrtej kapitoly, kedy sa tam proste udial taký zvrat, že môj mozog to jednoducho nepobral a musela som sa ísť na chvíľku prejsť po byte, aby som vstrebala to, čo som vlastne prečítala a trošku to predýchala. A tie ďalšie kapitoly som vyslovene zhltla, ako som sa snažila zistiť, čo sa bude diať ďalej a ako to nakoniec celé skončí. Popravde, nechcelo sa mi od tej knihy ani vstávať, aby som si skočila napríklad pre vodu, pretože ma to úplne pohltilo.

nela3812
19.10.2022 1 z 5

Tohle byl hodně zvláštní příběh.
Je krátký, takže o propracovanosti nemůže být vůbec řeč. Zápletka zajímavá, ale neměla v příběhu žádný prostor pro rozvoj. Ani postavy mě nenadchli a celkově vůbec netuším, co chtěla autorka tímto příběhem sdělit.

Viděla jsem hodně pozitivních recenzí, ale upřímně na tom nemohu pozitiva najít. Napínavé to je, proto hodnotím 1,5/5, ale tím to končí. Připadá mi to zmatené a neúplné. Na 160 stranách se asi ani není čemu divit. Tento příběh potřebuje péči a více prostoru.

Ani nevím co víc o knize říci, ale je to pro mě zklamání. Bohužel nedoporučuji.

Shaxx
08.07.2022 3 z 5

Mám ráda divnoknihy. A tahle má skvělý námět. Co se děje s dětmi, které objevily průchod do jiného světa, zažily si tam svá dobrodružství a jsou zpět v našem světě? Jak pokračují jejich příběhy, jak se cítí? Pokud vás vykopl neuvěřitelný svět zpátky do nudného a šedého reálna, budete pátrat dál po vstupu zpět, upadnete do depresí, zasvětíte svůj veškerý čas tomu najít ty skryté dveře, které se objevují na podivných místech?
Nicméně za mě by si tenhle námět zasloužil větší rozsah. Kniha je kratičká, má 168 stran (a sice v současné době 8 pokračování, ale i tak) a nemůžu se zbavit dojmu, že by to udělalo lepší službu, kdyby byl větší prostor pro poznání postav, vykreslení místa a atmosféry.. Přišlo mi to strašně osekané. Tolik zajímavých světů a osudů a do popředí se tu dostává chabá detektivní linka.
Nicméně dám tomu další šanci a mrknu se po druhém dílu, protože mě pokračování zajímá.

DreamerX9
05.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Tohle byla neuvěřitelná říše divů. Nádherné morbidní řekla bych :D
Kniha mě bavila od začátku celý ten nápad a postavy zkrátka wow. Nekolik krásných myšlenek a především velmi aktuální téma o přijetí sebe sama a reálném světě a okolí, které své děti "dá opravit" raději než aby porozumělo.
Trošku mi to připomíná Sirotčinec slečny Peregrinové. Musím ale přiznat že jsem čekala, že se kniha potáhne jiným směrem a také mě mrzelo jak rychle to bylo utnuté u této knihy by vůbec neškodilo pár stránek navíc. Souhlasím ze je kniha celkem bláznivá ale když si přečtěte o autorce tak se vůbec není čemu divit jelikož ona sama je Alenkou z říše divů :)

Karin_Kim55
13.08.2021 5 z 5

(SPOILER) I když jsem od tohohle příběhu dostala trochu něco jiného, než jsem čekala, tak jsem si jej přesto užila!

Čekala jsem, že to bude o těch dětech a jak se vypořádají s tím, že se dostali do jiného světa. To jsem dostala v trochu jiném podání. spoiler → (To, že ty druhé světy byly jejich domovy - místa, kde se skutečně cítily doma, bylo pro mě nečekané. Ale dává to naprostý smysl!)

Detektivní zápletka/linka pro mě taky byla velké překvapení - s tou jsem vůbec nepočítala. Někde jsem četla, že to vyřešil hned, ale já jsem neviděla žádné náznaky, i když jsem se skutečně soustředila. + Na dětskou knížku mi to přišlo trochu moc morbidní.

Poselství, které se autorka tímto dílem snaží sdělit je úžasné. (I když se s ním neztotožňuji.) Celkově jsem s touto knížkou hodně spokojená! Čte se to velmi rychle, děj odsejpá, se životem v "ústavu" a s jednoduchou terminologií se také seznámíme docela brzy.

Vůbec mi to nepřišlo uspěchané nebo moc krátké. Nebyly tu žádné zbytečně dlouhé popisy, jen to nejdůležitější. (A to mi neskutečně vyhovovalo.) Jen ten z toho konce jsem byla taková.... mhe.

Varjohukka
28.07.2021 4 z 5

Tohle byl hodně zvláštní příběh, ale získal si mé srdce. Jen škoda, že byl tak krátký.

Roscata
01.06.2021 5 z 5

Jednoduše geniální. Proč tohle někoho nenapadlo už dřív? A proč je to sakra tak krátký?
Celá kniha stojí převážně na postavách, kterých tu je opravdu hodně. Každá z nich byla „jiná“ ještě předtím než se dostala do svého světa a o to těžší je pro ně zvládnout situaci po návratu. Nancy je jedním z těch dětí, které se bylo nuceno vrátit. A není to pěkný návrat. Rodina jí nepomáhá, nechápe že se změnila a Nancy neví jak jim má vysvětlit že se chce vrátit tam kam patří. Naštěstí existuje útočiště v podobě Domova slečny Westové. Na první pohled přísná škola přesně pro takový typ dětí. Na druhý pohled ale místo kde vaši touhu všichni do jednoho chápou.
Jenže co když i na tohle místo zabloudí temnota? Nancy nezbývá nic jiného než se obklopit partou spolužáků a zjistit co se to vlastně děje. Zachrání Nancy a ostatní Domov slečny Westové a najde znovu cestu domů? Přečtěte si a uvidíte.

IG: zrzi_cte

Tessia
12.05.2021 3 z 5

První polovina knihy byla vážně skvělá. Zvláštní, krásně napsaná, originální.
Druhá polovina byla... prostě jenom zvláštní. Detektivní zápletku jsem nečekala (ani to, jak morbidní byla) a upřímně mi do příběhu vůbec neseděla.
Poselství, které se autorka touto knihou snaží sdělit, se mi moc líbilo. Jako celek to ve mně ale příliš mnoho pocitů nezanechalo.

roso.mak
02.05.2021 4 z 5

Co by se stalo s Alenkou po návratu z nory? A co když je takových Alenek víc?

Začátek je skvěle rozehraný. Mnoho fantaskních světů, které mají ale svůj systém, mnoho příběhů a hlavní hrdinka, která byla šťastná v zemi mrtvých natolik, že se tam chce vrátit.

Jenže toto je asi první kniha, které vyčtu, že byla moc krátká. Střed knihy by prostě měl být míň uspěchaný. Víc napětí, víc nejistoty, větší budování příběhu. A větší překvapení na konec. Nikdo nemá rád, když uhádne vraha dřív než detektiv.

veru1367
04.04.2021 3 z 5

Kniha se mi docela i líbila. Hlavní mínus je to, že to bylo od začátku hodně zmatené. Ale nápad se mi líbil.

kedlis
09.02.2021 3 z 5

Velice zajímavý příběh. Musím přiznat, že jsem byla zmatená, protože hned na začátku se na vás valí spousta informací. Je to udělané na styl Alenky v říši divů 'poté' s větším množstvím světů. Někdy mi přišlo, že se postavy baví až moc dospěle na svůj věk, ale na druhou stranu někteří z nich ve svém světě prožili celý život, jinak byly postavy sympatické. Zápletka nebyla špatná, ale stejně jako konec mi přišlo, že se objevila z ničeho nic. Mínusem je délka knihy, která neumožňuje rozvedení příběhu a musím říct, že to bylo docela znát.
Je to čtivé, vcelku se mi to líbilo a jako kniha na jedno odpoledne to určitě zabaví.

Šebestová3
09.02.2021 3 z 5

Trošku mi to připomínalo Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Taková jednohubka, jak už zde bylo několikrát psáno...

janyska13
17.01.2021 2 z 5

Čekala jsem od této knihy něco víc, což jsem bohužel nedostala. Byla krátká, občas zajímavá, ale to bylo tak nějak vše.

sydneysage04
05.01.2021 4 z 5

Kniha není špatná, ale mohla by být mnohem delší. Námět je velmi zajímavý a originální, všechny světy by ale mohly být víc popsané, někdy jsem se v nich trochu ztrácela.

Damonka12
28.10.2020 1 z 5

Velké zklamání, vůbec nemůžu doporučit. Děj mi přišel jako slátanina, která nedává smysl. Jedna hvězda pouze za obálku, která je povedená.

farys_books
02.07.2020 3 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, jak tuhle knihu ohodnotit, protože jsem si stále nebyla jistá, jestli se mi líbila, nebo ne. Nakonec jsem došla k závěru, že ano, ale nebylo to nic extra. Snad půlku knihy jsem byla zmatená a stále jsem se neorientovala ve světech za branami, které autorka stvořila (a některé věci nechápu doteď). Strašně se mi však líbil jen samotný nápad - co se stane, když se děti ze svých dobrodružství vrátí zpět do normálního světa. Taky jsem ocenila lehkou morbidnost a temnotu celého příběhu, to bylo něco hezky netypického.
S postavami jsem neměla žádný problém, všechny byly napsány celkem uvěřitelně a dobře.
Přesto však největším mínusem knihy zůstává nějaké chybějící vysvětlení systému, světů, apod... A to nemluvím o celkem uspěchaném konci, který se stal prostě z ničeho nic.