Kavky nad městem

Kavky nad městem https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210318/bmid_kavky-nad-mestem-Pkk-210318.jpg 3 52 19

Silný, drsný, přitom však jímavý příběh jedné „obyčejné“ německo-české rodiny s kořeny pevně zasazenými v Krumlovsku, v pohraniční oblasti, kde se nepokoje mezi obyvateli německé a české národnosti vyskytovaly už před vznikem Československé republiky, natož pak v létech, která následovala. Čtenář se seznamuje se třemi generacemi příslušníků smíšené rodiny, jejichž osudy a lásky se volně prolínají v časovém úseku v letech 1917 až 1958. Děj sleduje životní příběh Němce Frederika Webera a jeho sestry Gréty, provdané za Čecha Jáchyma Vilhuma, i jejich potomků, kteří se posléze potýkají nejen s poválečným šílenstvím, ale i s další obměnou totalitního režimu, nastupujícím komunismem.... celý text

Přidat komentář

BabaJaga11
27.10.2023 4 z 5

Zpočátku jsem musela dát zapravdu některým zdejším uživatelům – děj mi připadal nudný, text ne úplně nejlépe napsaný, vše příliš zamotané, aniž by bylo zřejmé proč. Zřejmě hrála roli i postava Gréty, která mi byla velmi nesympatická, i když jsem s ní do určité míry soucítila.

Část, v niž má Gréta již dospělé děti, které se snaží obstát v životě, jak nejlépe to jde – a že to v té době nebylo jednoduché – se mi četla mnohem lépe a nakonec jsem se rozhodla dát knize čtyři hězdičky, s čímž jsem na začátku vůbec nepočítala. Oblíbila jsem si postavy Norberta, Heleny a Frederika, z nichž každá jinak bojuje s nepřízní osudu. Bavilo mě, jak autorka odkrývá některé důležité skutečnosti teprve mnoho let po válce, či dokonce po smrti některých postav. A přišlo mi moc líto – pokolikáté už? – že se normální lidé, kteří vedle sebe dokázali ještě včera bez problémů žít, nechají oblbnout svými vůdci, a najednou je pro ně soused nepřítel. Někdo dokázal každou dobou proplout slizce jako úhoř a ještě mít vždy ze všeho výhody. Někdo naopak měl smůlu a byl ten "špatný", bez ohledu na své schopnosti a charakter...

Lili2
02.12.2022

Nedocteno a cítím, že jsem o nic nepřišla. Sloh mi vůbec nesedl. Nechápu, proč pojmenovala milence Grety Mank. Vybavil se mne ten potrhlý detektiv z americké kriminálky Muj přítel Mank a bylo po parádě.


ondrula
10.07.2020 1 z 5

Atraktivní téma sepsané nudným a nečtivým způsobem. Krumlov má jednu zvláštní vlastnost. Jeho neuvěřitelně silná atmosféra pudí ohromnou spoustu tvůrců k uměleckému vyjádření. Na mnoha případech z oblasti literatury, filmařství, malířství, sochařství a jiného kumštu bych mohl doložit, že se však ve výsledku pravidelně jedná o díla spíše slabá a podprůměrná. O Krumlově byla napsána celá řada historických románů, přesto žádná z těchto knih se nestala Knihou, na kterou by mohl být Krumlov hrdý.

Když se vrátím ještě ke Kavkám nad městem, přijde mi, že autorka má problém s jazykem jako s vyjadřovacím prostředkem, a proto se do její knihy nedá dost dobře začíst. Své myšlenky formuluje třeba takto: „Myslela na Manka, ke kterému vzhlížela s neskonalým zbožňováním“. Tohle já považuji za nedostatečnou a nevyzrálou práci s češtinou.

Nočnípták
23.10.2019 4 z 5

Patřím do tábora těch čtenářů, kterým se kniha líbila.
Líbil se mi námět i to, že se děj většinou odehrává na Krumlovsku. Také to, že každá postava má své kapitoly. Asi by bylo opravdu zajímavé poznat jejich život hlouběji, ale to by se opravdu nevešlo do jedné knihy.
Zase moc pěkná obálka.

darinakovacova
21.07.2019 3 z 5

Silný příběh. Nicméně leckdy bych se o jednotlivých postavách ráda dozvěděla více. Líbil se mi motiv kavky.

Opatov
27.01.2019 5 z 5

Syrovy pribeh nekolika generaci rodiny s nemecko-ceskymi koreny. Zivot v pohranici se postupne vyviji vlivem menici se politicke situace. Lidske vztahy jsou silne ovlivneny majetkovymi pomery a valkou. Doporucuji.

Gabi13
09.12.2018 3 z 5

Stále přemýšlím nad komentářem. Knížka se mi líbila, ale něco ji chybí. Dějově to bylo špatně uchycene. Vlastně nemám z toho žádný závěr. Příběh začal a končil průřezem jedné rodiny, ale důvod proč příběh vznikl nevím. Šlo určitě o těžké období předválečné, válečné a nastoupení komunismu. Škoda, paní autorka píše příjemně.

4xbabča
10.08.2018 4 z 5

Zajímavý příběh osudu tří generací českoněmecké rodiny je popsán v průběhu několika desetiletí. I když mi první polovina knihy přišla zdlouhavá, stojí určitě za přečtění.

Jana283
30.07.2018 1 z 5

Silný příběh, slabé zpracování---

Blurryface
30.07.2017 5 z 5

Myslím, že vzhledem k počtu postav, které tvoří knižní linie, mohlo jít o knižní ságu. Ale vzhledem k tomu, že se jedná jen o jednodílný román, tak byly osudy postav zvládnuté dobře, a dokázaly i emočně zapůsobit.

rencovav
07.02.2016 2 z 5

Jsem ráda, že nejsem sama, koho kniha sice zaujala anotací, ale to bylo víceméně všechno.

triatlet
06.09.2015 3 z 5

I když je námět zajímavý, tak osudy postav jsou vzhledem k dlouhému období a k historickým událostem zachyceny průměrně, útržkovitě.

trinky
11.07.2015

Velmi hezky a srozumitelně napsaná kniha, poučná, a čtivá.

Sstankova
15.06.2015 2 z 5

Kupovala jsem tuto knihu s určitým očekáváním a musím, ač nerada, přiznat, že ho kniha nenaplnila. Děj jsem vůbec nepochopila, až mi přišlo, že tam žádný nebyl, spíše výňatky z určitých situací, které do sebe ale nezapadaly. Možná je to jen můj pohled na knihu, ale za mně jen dvě hvězdy, jenž kniha dostala za úžasné téma a námět. Bohužel mi kniha přišla trochu nepromyšlená.

Neri
05.03.2015 5 z 5

Knihy, kde se prolínají dějiny s životními příběhy běžných smrtelníků mám moc ráda. Kavky nad městem mezi takové knihy patří. Tématem smíšené česko-německé rodiny, obdobím postihujícím dobu předválečnou, válečnou i poválečnou a postavou hlavní hrdinky, která se zmítá ve vlastních představách o životě, naráží na tvrdou realitu a selhává v rodičovské i manželské roli, se autorčin příběh podstatně vymyká dnešní nám běžně předkládané tvorbě. Při pasážích o chování hlavní hrdinky ke svým vlastním dětem mi co chvíli zatrnulo, její citová odtažitost byla pro mě asi ještě nepochopitelnější a hůř stravitelná než celé komplikované období našich dějin, o kterém se v knize píše. Téma je citlivě zpracované, autorka nevnucuje svůj názor, nechává prostor vlastním závěrům.....kniha má rozhodně co nabídnout, mě si získala a ráda ji budu doporučovat dál.

bookcase
03.03.2015 4 z 5

Zajímavý pohled do smíšené česko-německé rodiny, která se musí vyrovnávat s dobou, která těmto vztahům nepřeje.

Hřibče
02.03.2015 5 z 5

Příjemný román, ve kterém je obsaženo mnoho životních pravd. Díky svému citlivému vyprávění autorka mnohokrát přiměje čtenáře se nad dějem zamyslet a jít do sebe, přitom tak činí naprosto nenuceně a přirozeně.
Mám ráda knihy, které se zabývají poválečnou tématikou u nás, zároveň se mi líbí, že jsem v knize nalezla i zajímavě popsanou dobu předválečnou a válečnou.
Hlavním důvodem, proč jsem si chtěla Kavky nad městem přečíst bylo to, že mě zajímalo, jak se v tomto pohnutém období žilo česko-německým rodinám u nás, protože, ač mám určitou představu, tak o tom v podstatě nic nevím. Netroufám si teď po přečtení říct, že jsem o hodně chytřejší, ale jsem ráda, že se mi román dostal do ruky, protože jsem díky němu mohla pochopit spoustu věcí, které bych se jinak nedozvěděla.

Kočičáci
03.02.2015 4 z 5

Pěkně napsaná kniha s velmi zajímavým námětem.
Život českoněmecké rodiny Vilhulmových v průběhu druhé světové války i po ní, není vůbec jednoduchý. Matka Gréta, která by měla rodinu držet v těžkých časech pohromadě, bohužel svoji úlohu neplní. Svůj život si představovala úplně jinak. Za muže si z "nutnosti" vezme Čecha, kterým většinu života pohrdá. K jejich čtyřem společným dětem, které jsou pro ni jen trpěné, se nechová vůbec hezky, natož mateřsky. Gréta mi byla opravdu nesympatická, protože svou zahořklostí k životu trápila všechny okolo. Nejvíce mi bylo líto jejího syna Norberta, který nikdy nepoznal mateřskou lásku. Manželovi Jáchymovi jsem vyčítala, že kvůli jeho posedlosti a zaslepenosti Grétou nedokázal dětem nahradit chybějící rodičovský cit.
Norbertovi jsem fandila a byla jsem ráda, že v životě nakonec našel štěstí. Všechny příběhy se dějem hezky prolínaly a i ten Helenin a Fredyho měl svoje kouzlo.

evasamankova
09.10.2014 4 z 5

Tento příběh česko-německé rodiny z období 2. světové války se mi četl velmi příjemně, přestože téma není ani v nejmenším veselé. Autorka totiž vypráví velmi měkce, místy až poetickým stylem.
Příběh by klidně mohl být mnohem více rozepsaný, místo 200 stránek by z toho šlo udělat i 400, ale možná právě proto, že to tak není, má kniha zvláštní kouzlo. Spousta věcí je na čtenáři k domyšlení, pospojování... V záplavě všech současných bestsellerů je tohle "neviditelné" dílko příjemnou změnou.

Recenze: http://samankova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=430298&bk=29852

Štítky knihy

20. století Československo

Autorovy další knížky

Vlasta Dušková
česká, 1957
2022  82%Třinácté okno
2014  67%Kavky nad městem
2007  70%Vítr sedmi vůní
2011  93%Marseilleský tarot
2004  0%Víno na klávesách