Kavárna na konci světa

Kavárna na konci světa https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513034/bmid_kavarna-na-konci-sveta-48R-513034.jpg 4 82 23

Reklamní manažer John se cestou na dovolenou, kde chce uniknout frustraci z práce, účtů a do jisté míry i života obecně, ocitne v malé kavárně uprostřed ničeho – chce si tam odpočinout a dát si v klidu něco k jídlu. Na zadní straně jídelního lístku ho ale zarazí tři neobvyklé otázky: Proč jste tady? Bojíte se smrti? Cítíte se naplnění? Cesta na vytouženou dovolenou se tak stává exkurzí do vlastního nitra a hledáním východiska z koloběhu života a pocitu ztráty kontroly nad svým osudem. Jednoduchý příběh, který dokáže změnit život každému, kdo se v něm snaží najít své místo. Hlavním poselstvím této útlé knihy je návod, jak vykročit na cestu k plnohodnotnému životu. Člověk by neměl snít o tom, co bude dělat v důchodu, až bude mít čas všechno si užít. Život se nemá odkládat, ale žít. I když jsme přesvědčení, že o smyslu své existence už víme všechno, nikdy jsme se nad ním ve skutečnosti hluboce nezamysleli. Příběhy o karetě obrovské nebo rybářovi jsou prosté, ale naplněné základní moudrostí o nesmyslném pachtění nás lidí. Oblíbené pasáže z knihy Kolik z mé definice úspěchu, štěstí a naplnění bylo určeno jinými lidmi než mnou? "Nemůžete se bát, že nebudete mít šanci něco udělat, když už jste to udělali nebo to děláte každý den." "Pomohlo vám podle vašich zkušeností‚ dělat to, co dělá většina lidí‘ naplnit váš Smysl života?" John Strelecky mnohokrát vystoupil v televizi a rádiu, aby přesvědčil miliony lidí, že mohou žít tak, jak chtějí. Spolu s Oprah Winfreyovou, hercem Tony Robbinsonem a Deepakem Choprou byl zařazen mezi sto nejpodnětnějších myslitelů v oblasti leadershipu a osobního rozvoje. To v něm stále nepřestává vyvolávat pokoru a úžas.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Kazda
Originální název:

The Cafe on the Edge of the World , 2003


více info...

Přidat komentář

Susan94
29.03.2024 3 z 5

U této knížky není důležité za jak dlouho ji stihnete přečíst, ale jak dlouho a jaký pocit ve vás zanechá. Konkrétní příběhy s rybářem atd se mi libily.
Ve mě to možná taky zanechává otázku. Chci číst jen samé skvělé knížky, ale stává se, že se mi jich dost nelíbí tak moc jak bych si přála. Dokázala bych, ale ocenit ty nejlepší bez těch horších?

SladkaK
03.02.2024 1 z 5

Jednu hvězdičku uděluji za to, že je kniha krátká. Tudíž jsem se dokázala rychle prokousat zklamáním.


RadimB.
08.01.2024 4 z 5

Velmi tenká knížka s jednoduchým příběhem, který má v sobě zaobalené otázky o smyslu existence a hledání vlastního smyslu života. Krátká seberozvojová knížka, kterou člověk bude číst klidně i několikrát.

Potolu
14.12.2023 4 z 5

Milé... Je zajímavé, že všechny seberozvojové knihy v sobě prolínají jedny a ty samé otázky. A když se nad tím zamyslim, tak je to vlastně pochopitelné a smysluplné. Jen... Pořád se nemůžu ubránit dojmu, že se autorům takových knih něco stane náhodou a změní to jejich život. Nemůžu uvěřit, že autor skutečně našel nějakou podobnou kavárnu a jeho život to obrátilo naruby... Je to zvláštní... Neříkám, že se to stát nemůže... Svým způsobem je to můj problém, že tomu nevěřím. :-D

Souteska
13.12.2023 4 z 5

Pohladí, potěší, připomene, co je vlastně důležité, navede čtenáře k zamyšlení... moc příjemná kniha. Nic převratně nového, ale hezky se to četlo.

HáMaPé
25.11.2023 3 z 5

V některých částech mi knížka navodila atmosféru "Chatrče". Celkový dojem z knihy je dobrý, dobře se čte a příběh karety obrovské a spokojeného rybáře je minimálně inspirující.

Jidu
22.10.2023 3 z 5

Ve zkratce jsem zjistila, že nejsem člověk na seberozvojové knihy. Prostě mi to nesedí, že by takto někdo uvažoval, že by si toto myslel atd.
Kniha nám pojednává o tom, že nemáme čekat na "někdy" a žit teď, okamžikem, přítomností.
Pro mě je to tak samozřejmá věc, že jsem nad knihou většinu času kroutila hlavou. Je to tím, že jsem nemocná a nevnímám žádný den jako samozřejmost? Možná.
Upřímně knihu zkrátka hodnotím jako lehký nadprůměr, protože tedy dokáže asi spoustě lidem pomoct. Nečekejte, žijte, to je jasné sdělení.
Mně upřímně kniha nic moc nedala, jen to, že žiji dobře a vím to i bez tohoto díla.
Každopádně kdo na něco čeká, kdo má takové to "až budu mít kariéru, až budu mít děti z domu, až budu v důchodu" - přečtěte si to. Není nač čekat. A já to už dávno vím.
Celkově knihu i tak doporučuji. Buď si z toho něco vezmete, nebo se utvrdíte v názoru, že to děláte dobře, jako já.

ddian
01.08.2023 4 z 5

Knihu jsem si půjčila v knihovně kvůli čtenářské výzvě. Sama bych po ní nesáhla neboť nejsem příznivcem tohoto druhu literatury. Jsem spíše realista a přemýšlení nad smyslem života mne nechává chladnou. Ale přeci jen jsem při čtení knihy nad těmi položenými otázkami přemýšlela a možná se zaselo i nějaké to semínko, jestli neudělat něco ve svém životě jinak. Ale jak se znám, tak v proudu všednosti a každodenních povinností na to zase rychle zapomenu :-D Čtu ráda a baví mě to, takže při čtení této knihy jsem v tu chvíli dělala něco, co mě naplňuje. A o to asi jde ;-)

Kudlanka03
30.07.2023 3 z 5

Na těchto 119 stránkách, rozdělených do 26 krátkých kapitolek spolu s ilustracemi najdete velmi laskavý příběh o Johnu, který jakoby ztratil směr. Ale ne jen na cestě, protože právě započal dovolenou, ale i na cestě životem.
Osobní zkušenost spisovatele dala vzniku této knize, která se přeložila do více, než 40 jazyků a určitě obohatila nejeden čtenářův život.
Inspirující čtení, při kterém jsem cítila, co mi autor chce předat a taky se mu podařilo.
Nejkrásnější část příběhu mi pak přišlo vyprávění o karetě obrovské, o rybáři nebo rozhovor s martketingovou odbornicí.
Pokud rádi kupujete knihy i jako dárek, tuto nenápadnou knížečkou určitě radost uděláte.
A vlastně kdy naposledy jste tak nějak sjeli z cesty života? Co vás vrátilo zpět?

Monike
30.07.2023 5 z 5

Velmi poučná. Na chvíli se zastavit a položit si jednoduché otázky. Za mě super!

Isabella231
24.07.2023 5 z 5

Moc krásná kniha. Je to nádherný a zajímavý příběh, který se ještě krásněji čte. Mělo by být víc takových knih. Mohu všem jen doporučit.

Inugoya
13.07.2023 3 z 5

Přidávám se k těm, kteří čekali něco jiného než dostali.
Začátek dobrý, ale žádné velké wow se neodehrálo.

Obsah a styl připomínají knihy Laurenta Gounella, ale ten to zvládne napsat o mnoho líp.

Pokud s tímhle druhem literatury ještě nemáte zkušenosti, určitě se vám bude líbit.
Já už jsem hodně podobných věcí četla, takže ji dávám do kategorie "nenadchne, neurazí".

ikvok
13.07.2023 5 z 5

Na této knížce mi vadilo jediné.. že je krátká. :)

Vendyorit
11.07.2023 2 z 5

Kniha mě nijak neohromila a nenadchla. Pořád jsem čekala, že přijde nějaký super aha moment a nic.

yonda
26.06.2023 2 z 5

Za mě velké zklamání. Nic co by člověk nečetl pomalu v každém ženském časopise. Jasně, že jsem nečekala návod na šťastný život, ale doufala jsem, že stokrát propírané bude alespoň v nějakém líbivém ( či dokonce originálním) obalu. No, nestalo se....

Snakefinger
23.06.2023 odpad!

Čekal jsem hodně a nedostal jsem nic. Tedy dostal. Tisíckrát vylouhovaný čaj bez chuti a bez zápachu. Možná čpěl jenom touhou vydělat peníze. Při vší úctě to má být meziínárodní bestseller? Možná jsem četl jinou knihu. Naštěstí byla tak tenká, že jsem svého drahocenného času neztratil až tak moc.

evik2710
20.06.2023 3 z 5

Hluboká myšlenka jak změnit svůj život

Megynka
17.06.2023 3 z 5

Proč jste tady?
Bojíte se smrti?
Cítíte se naplnění?
Tři otázky, které si možná sem tam položíme, ale vlastně nás odpověď na ně příliš nezajímá. Jsou to takové ty otázky, které si člověk položí, ale odpověď na ně vlastně ani nehledá. Tak po přečtení této knihy je hledat možná začnete...
.
John si vzal volno v práci a rozhodl se odjet na dovolenou. Je unavený ze všech věcí, které musí - placení, práce, celkově stereotyp. V jednu chvíli sjede z dálnice a při cestě do nikam narazí na Kavárnu otázek. Získá znovu kontrolu nad svým životem a uvědomí si věci, co ho může posunou dál?
.
Možná obyčejná a jednoduchá kniha, ale možná také výlet do vašeho nitra a snahy pochopit, proč třeba zkusit žít jinak ... Mě se kniha velice líbila a velice ráda ji doporučím i vám.

Temika
26.05.2023 3 z 5

Velmi příjemná, velmi pohodově napsaná kniha.
"Život se nemá odkládat, ale žít." Jasné poselství, které si z knihy beru.
Ale musím přiznat, že mě tolik nevedla po přečtení k zamyšlení o smyslu života jako jiné podobného charakteru. Přesto místo v knihovně pro tuto knihu zůstává.

Andy08
14.05.2023 3 z 5

Bohužel jsem od knihy čekala trošku více...

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

John P. Strelecky
americká, 1969
2023  73%Kavárna na konci světa
2006  66%Kavárna u tří otázek
2012  100%Velká životní pětka
2020  70%Návrat do Kaviarne na konci sveta
2021  75%Znovu v Kaviarni na konci sveta

Kniha Kavárna na konci světa je v

Právě čtených4x
Přečtených119x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených3x
Knihotéce66x
Chystám se číst93x
Chci si koupit29x
dalších seznamech5x