Káva z Mocha

Káva z Mocha https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502000/bmid_kava-z-mocha-9z4-502000.jpg 5 15 15

Káva z Mocha je hořkosladkým lektvarem z pera nejpovolanějšího, totiž lékárníka. Bolestí jiných se dotýká míst, o nichž jste ani netušili, že v sobě máte. Dokud vznikají knihy, přinášející svědectví z oblastí, které by si za vlastní domov vybral jen málokdo, a dokud existují lidé, kteří žijí svůj život nejen pro sebe, je tu naděje. Tato kniha je vyprávěním ze dvou misí v Jemenu.... celý text

Přidat komentář

n.ugettka
28.09.2023 5 z 5

Je to již moje čtvrtá kniha přečtená od autora. Mám ráda jeho styl psaní. I tato kniha je skvělá. Na obálce je hodnocení knihy, že se jedná o hořkosladké čtení. Nic výstižnějšího mě nenapadá, je to tak do posledního písmenka. Smekám klobouk před autorovými znalostmi z různých oblastí.

Jordanka9
28.10.2022 5 z 5

Právě jsem dočetla moji třetí knihu od farmaceuta Stanislava Havlíčka a jsem plná dojmů a nových poznání. Souhlasím s předešlými 3 komentáři uživatelú - i já to cítím podobně. Získal si mě autorův styl, něžný a poetický, nechybí mu ale humor a dávky sebeironie. Že je to člověk skromný a přátelský jsem měla možnost poznat i na nedávné besedě v naší krajské knihovně.
Ve své poslední knize nás zavede do Jemenu, kde s několikaměsíčním odstupem zúčastní 2 misí - mezitím, při návratu domů - vypukne Covid- 19. Mise LBH, to nejsou jen zahraniční experti, ale především místní spolupracovníci a o těch se v této knize dozvíme hodně o jejich mentalitě, rodinném životě, svátcích , oblíbených jidlech. Národním (zlo)zvykem jemenců je žvýkání kathy ( listů rostliny Catha edulis), kterému se pravidelně věnují koncem týdne. Samozřejmě to zkusi i autor a další expati , velké nadšení a požitek nezakusí, spíš nepříjemné pocity. O tom, jak takový "kathový sedánek" vypadá, si můžeme přiblížit na 2 fotografiích z mnoha dalších na konci knihy.
Kniha mě opravdu hluboce oslovila, je v ni mnoho moudra a poznání a budu se k ní znovu vracet.
Nutí čtenáře k zamyšlení: Opravdu potřebujeme všechny ty věci, kolem sebe, umíme si představit, že by nám na vše stačil jen batoh?
Doporučuji tento hořkosladký šálek kávy, i když to není lehké čtení...


Vantili
20.09.2022 5 z 5

Slova uživatele bookworm73 podepisuji v plném rozsahu. Knihu uvádí nápis na slunečních hodinách - „je později, než si myslíš“. Jakožto člověku, který se snaží chodit všude půl hodiny včas, mi to navodilo lehkou nervozitu. Tu však velmi rychle přebila hromada jiných, mnohem intenzivnějších pocitů. Tím výsledným, který ve mně zrál a sílil celou četbu, je ale tento: „nikdy není pozdě, začít dělat věci dobře.“ I kdyby to mělo znamenat jen změnu přípravy oblíbené kávy…. Takže plný počet hvězd za formu, obsah a něco navíc, říkejme tomu třeba duše.

LenkaV.1
17.09.2022 5 z 5

Káva z Mocha zavede čtenáře do Jemenu, ale pozor - možná lehce neočekávaně i do Česka. Po návratu z Jemenu totiž autora doma přivítala právě propukající pandemie Covid-19. Velmi se mi líbí v kapitole tomu věnované představení dalších pozic na misích. Lékaři bez hranic totiž nejsou jen o zdravotnících. A už vůbec ne jen o expatech, ale především o místních spolupracovnících. I tohle se z knížky dozvíte.
Zpět k tomu hlavnímu - Jemen. Země sužovaná dlouholetými válkami. Projekty Lékařů bez hranic sem přinášejí alespoň trochu naděje. Naděje, že se potřebným dostane lékařské pomoci, leckdy po mnoha hodinách či dnech cesty.
Do míst, kde se tahle naděje občas střídá s beznadějí vás v téhle knížce zve lékárník, co se porval s kde čím, včetně vyhořelé lékárny...
Lehce a s noblesou připomene v textu i knížky kolegů chirurgů. Obdivuji autorův styl, s jakou lehkostí až poetikou (ale i vtipem a humorem) zvládá zpracovat nesmírně těžká témata a ještě nás, čtenáře, v lecčems dovzdělat.
Nechci psát hodnocení delší než samotná kniha. Tedy už jen ve stručnosti - nadechněte se, uvařte si kávu nebo čaj a ponořte se do jejích stránek. Rozhodně to stojí za to!
(...a na str. 116 je...všechno...)

Autorovy další knížky

2019  91%Syn Buvola: Wen Anyar - V Agoku s Lékaři bez hranic
2021  96%Hlas větru
2021  94%Lékárníci mění svět
2022  91%Káva z Mocha