Kateřina Medicejská

Kateřina Medicejská https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11752/bmid_katerina-medicejska-Y7R-11752.jpg 4 17 3

Kateřina Medicejská má v obecném povědomí velmi špatnou pověst. Jsou jí přičítány lstivost, přetvářka a machiavellistické praktiky. Na vrchol moci se podle mnohých nevypracovala pílí a umem, nýbrž dýkou a jedem. Jean-François Solnon se na stránkách této biografie snaží vyvrátit přežívající mýty a předkládá čtenářům živoucí portrét odvážné ženy, která se nenechala zničit tvrdými životními zkouškami, jimž byla vystavena. Jako milující manželka se musela dělit o svého královského chotě s jeho milenkou, krásnou Dianou z Poitiers. Byla starostlivou matkou, a proto ji krutě zasáhla smrt tří z jejích dětí. Milovala moc, o tom není sporu, a po třicet let všemi prostředky usilovala o to, aby byla zachována jednota Francie a znovu nastolen mír mezi znesvářenými náboženskými směry. Zcela v duchu hesla „účel světí prostředky“ postupovala pragmaticky a neváhala přijmout jakékoliv řešení, bylo-li vhodné pro urovnání situace. Autor poukazuje na skutečnost, že ve století netolerance, fanatismu, komplotů, válek a vyčerpané státní pokladny mnohdy neměla Kateřina možnost řešit konflikty smírně, a naopak vyzvedává královnino sebeovládání a vyjednávačský talent. V jeho podání poznáváme Kateřinu Medicejskou jako ženu plnou života, která patří k nejvýznamnějším osobnostem evropských dějin.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Domino
Originální název:

Catherine de Médicis , 2003


více info...

Přidat komentář

Alizon
27.12.2021 4 z 5

Autorův záměr - tedy představit tuto panovnici se vším všudy - se vydařil. V očích mnohých byla Kateřina Medicejská travička a intrikanka - autor ji představuje jako nesmírně zajímavou ženu s nelehkým životem. Četla jsem jako napínavý román z dané doby, tak je tato kniha poutavá.

Noisette73
15.10.2020 5 z 5

No ano, skvělé, Kateřina byla odvážna a velmi specifická osobnost.


Selinute
06.02.2015 4 z 5

Kateřina Medičejská je osobnost, která mě nesmírně zaujala. Není to jen travička a intrikánka, ale především inteligentní a odvážná žena, kterou běhen jejího života postihlo i mnoho osobních tragedií.

Štítky knihy

16. století Francie královny Medicejové Kateřina Medicejská milenky panovníků Diane de Poitiers, 1500-1566

Autorovy knížky

2007  88%Kateřina Medicejská

Kniha Kateřina Medicejská je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce17x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x