Kastelán

Kastelán https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518309/bmid_kastelan-H0A-518309.jpg 3 5 3

První román autora, jehož život je právě tak fantastický jako příběhy, o nichž píše. Drsné, satirické a někdy velmi názorné vyprávění ze života na zámku a hradě je inspirováno autorovým životem. Práce kastelána, alkohol, sex, bizarní známosti, malování, hudba a drogy jsou běžnou součástí života hlavního hrdiny, který on sám považuje za svobodný a ideální. Syrová autentičnost výpovědi, podpořená bohatou osobní zkušeností, činí z tohoto díla silný čtenářský zážitek. Román názorně popisuje všechny slasti a strasti, které přináší práce kastelána. Občas je to, jak autor uvádí, "fakt na mašli, ale ta svoboda, prostředí a zážitky, ať už zprvu na zámku, nebo potom na středověkém hradě, za to rozhodně stojí". Celá kniha je převážně o práci kastelána, pití, hradních a zámeckých večírcích, souložení na všedních i nevšedních místech, balení holek a malování na plátno. Je to sranda, je to smutné, je to erotické i depresivní. Je to až přehnaně názorné. Máš rád(a) beat generation nebo Charlese Bukowskiho? Pokud ano, tak tato kniha by se ti mohla líbit. Sám autor se přiznává, že za mlada Bukowskiho "žral" a tato kniha je pro podobné lidi. Hlavně pro undergrounďáky, volnomyšlenkáře, pošahance, hipíky, metloše, pankáče a také pro ostatní kastelány a lidi s hlavou v oblacích. No a také pro lidi, kteří se zajímají o památky a jejich fungování, nebo pro lidi, kteří potřebují relax a na chvíli přestat myslet. U této knihy se ti to rozhodně povede!... celý text

Přidat komentář

jitka7326
12.12.2023 1 z 5

Pokud vás baví explicitní vyprávění o balení holek a o tom jak a kde ,zezadu,zepředu, nahoře a dole,tak prosím. Z knihy mám pocit,že ženský jsou jen aby mu podržely a jsou stejně navrženy jako on a že jinak není schopen s někým pořádně žít. Jako chlapa bych ho zabila.

Ditules
24.07.2023 2 z 5

Asi jsem čekala, že tam bude víc propracovaná ta linka kastelána a ne donchuána... Takhle je to ale spíš zpovědnice kolikrát a s kým.


Seabeast
20.06.2023 5 z 5

Může být život kastelána na hradě plný vzrušujících zážitků a nevšedních momentů? Odpověď je jednoznačné ANO! Vzrušujících opravdu doslova, protože po vzoru Bukowskiho je při čtení "Kastelána" jeho otisk znamenitě přítomen. Maxmilián Kavalír, jak si autor opředený rouškou tajemství sám říka, se s psaním románu doslova nepáral. Sex, alkohol, drogy a vztahové trable jsou nejčastější elementy, co propojují onen život hlavní postavy. Vše je dokonale syrové a ohlodané až na kost, a to ve zcela upřímném jazykovém podání. Tedy upřímném z toho mužského pohledu. S tím je třeba počítat, protože útlocitné ženy si možná nepřijdou na své. Ale i tak si myslím, že pro ně to může být trochu nevšední nahlédnutí pod pokličku opačného pohlaví. Román se čte prakticky sám od sebe a neklade zbytečně vysoké nároky nad úvahami lidského pokolení. Myslím, že by příběhu jiné podání naopak mohlo uškodit a svým lakonickým vyprávěním přesně odráží osud osoby kastelána. Můžete se tak dobře vcítit do jeho nitra a není třeba se s ním pokaždé ztotožnovat. V první řadě je to příběh, který servíruje jednu pikantnost za druhou a nedá s nimi vydechnout. V druhé řadě nabídne zajímavý pohled do takového života kastelána o kterém zřejmě většina nemá ani potuchy. A konečně za třetí, to nejdůležitější, nabídne vám zábavnou formu odreagování v tomto chaotickém světě. Tím, že se jedná o literární prvotinu, mě autor mile překvapil. Dokázal, byť na papíře, že i při samotném čtení má text moc takříkajíc houknout v klobáse. Dámy jistě prominou. Tedy... není se vlastně za co omlouvat. Jsem jen chlap, stejně jako nýmand kastelán v knize. Kdo nevěří, ať se bleskurychle dá do čtení!

Štítky knihy

kasteláni

Autorovy knížky

2023  56%Kastelán

Kniha Kastelán je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x