Kardinál Pölätüo / Generál Piesc aneb případ zapomenuté mise

Kardinál Pölätüo / Generál Piesc aneb případ zapomenuté mise https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298441/bmid_kardinal-polatuo-general-piesc-aneb-t3F-298441.jpg 4 8 3

V románu Kardinál Pölätüo (1961) Ratlík pronásledující vlastní ocas přiměje kardinála Pölätüa k sepsání krkolomného filozofického pojednání. 6940stránkové dílo, v němž se snaží v souladu s církevními doktrínami dokázat, že věda je podmnožinou a dalším důkazem platnosti náboženské víry, je platformou k absurdní polemice s Russellovým logickým pozitivismem, ale především nekompromisním útokem na úhlavního nepřítele víry - poezii. Zničit poezii ovšem znamená v první řadě odstranit ze světa Pölätüova osmnáctiletého syna, básníka Guillauma Apollinaira. Druhý román Generál Piesc aneb případ zapomenuté mise (1980) představuje nevinnou variaci na faustovské téma. Přináší obraz soumraku romantického vzorce heroismu a v jednoduchém a zdánlivě záhadném příběhu vykresluje nesmyslnost principů politicko-historického dění.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rubato
Originální název:

Kardynał Pölätüo / Generał Piesc i inne opowiadania


více info...

Přidat komentář

ZuzanaMrh
28.09.2017 4 z 5

Nebylo to špatné, ale hodně, hodně těžké. Původně jsem si myslela, že jde o oddechovku, kterou přečtu za několik hodin, max pár dní. Ovšem po několika stránkách se z děje stalo (jak už tu je níže napsáno) filosoficko-historicko-abstraktní cosi, co mi dalo vážně zabrat. Některé pasáže jsem musela číst opakovaně s plným soustředěním, abych měla aspoň částečně pocit, že vím "vo co de".

-Pečivo-
01.08.2017 1 z 5

Tak jako je těžký přiznat kamarádovi, že holka se kterou spí je maximálně 4/10, tak je těžký přiznat si, že Rubato vydalo jednohvězdičkovou knihu. Úplně jak říkal bejvalej zpěvák Linkin Park: "Why is everything so heavy?" Tohle si mimochodem říká každé ráno i manžel Haliny Pawlowské.

Jako chlap se tomu ale musím postavit čelem a přiznat si, že to co jsem právě dočetl je 2/10. Nevím jakou roli v tomto hodnocení hraje fakt, že právě sedím v obleku ve vlaku, kde je 40 stupňů a moje genitálie se potí tak, jako by si mysleli, že už nejsou v kalhotech, ale v neklikatizovaným supermarketu v Indii. Why is everything so heavy?


Palivo
09.01.2017 3 z 5

Tak!

Říkal jsem si, že když jsem dočetl intelektuální blázinec Terasa v Římě od Pascala Quignarda, též od Rubata, tak už můj mozek ustojí naprosto cokoliv, což jsem si následně potvrdil několika slovenskými reality show a kýblem Becherovky. Inu, to jsem nevěděl co mě čeká, když jsem kupoval Kardinála Poluce.

Kardinála Poluceho jsem rozečetl jako frajer, třicet stránek za chvilku a ještě jsem se bláhově usmíval, že to docela jde a je to i vtipný, to když se kardinál dozvěděl, že má syna básníka. Následuje ovšem několik desítek stran, kde se odehrálo něco, o čem si moc nejsem jistý, co to bylo. Respektive se tam odehrály všechny možný historicko-filozoficky-technicky-abstrakní události všech dob, který můj mozek odmítl pobrat. Představuji si, že takhle se asi cítil Spacák od nás z vesnice, když dojel poprvé do Brna. Od dob studování maďarských WC Ducků se mi nestalo, že bych nerozuměl tomu co čtu, tentokrát jsem ale vůbec neměl šajnu, co to sakra má bejt. Bohužel se vytratil i humor (možná ne, ale nedokázal jsem ho pochopit) a já tak pomalu došel na konec s vědomím, že na tohle nemám. Zkusím to za 40 let znovu, až si přečtu všechny dokumenty vytištěné v Evropě od 17.století dál, pak mi to možná docvakne.

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Stefan Themerson
polská, 1910 - 1988
2015  85%Záhada sardinky
2016  70%Kardinál Pölätüo / Generál Piesc aneb případ zapomenuté mise