Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha první, Giza a její vlci

Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha první, Giza a její vlci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12589/bmid_kamen-a-fletna-a-to-jeste-neni-vsec-Jl3-12589.png 4 30 8

Kniha je podivuhodnou cestou za poznáním, v níž Bemmann oživuje pohádkový svět pro dospívající i dospělé, ve kterém zvířata mluvila lidskou řečí a věci byly nadány magickými silami. První díl dramatické trilogie přináší osudy tichého chlapce, jenž pro svou schopnost naslouchat ostatním dostal jméno Naslouchač. Hrdina nosí na hrudi tajemný kámen, který mu před smrtí daroval kořistník Arni se slovy, aby se s jeho pomocí pokusil najít smysl života. Při svém hledání se Naslouchač setká s krásnou a zlou Gizou, vládnoucí spolu s šedými vlky na zámku v Barleboogu. Propadne jejímu kouzlu, ale dokáže mu uniknout, a než se vydá do světa, navštíví svého dědečka Jemného Flétnistu proslulého hrou na flétnu, kterou dokáže otevřít lidská srdce a donutil válečníky, aby sklonili zbraně. Na cestách projíždí Naslouchač zemí, v níž je svědkem poroby a útlaku, a chystá se spolu s Barlem – bývalým pánem na Barleboogu – vrátit do kraje spravedlnost, radost a smích… Překlad Radovan Charvát... celý text

Fantasy Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Stein und Flöte und das ist noch nicht alles , 1983


více info...

Přidat komentář

LaCucaracha
11.07.2020 4 z 5

Myslím, že je fér hodnotit trilogii jako celek. Ostatně by jí i slušelo, kdyby vyšla pohromadě v jednom svazku, ale na to je moc tlustá. Jednotlivé díly navazují, popř. zpětně dovysvětlují, každý zvlášť je neúplný. V první řadě je nutno říct, že tohle je spíše pohádka – zvlášť první dvě knihy. Sice pro dospělé, ale pohádka, má to všechny její atributy. Zjednodušeně řečeno: mladík se vydává do světa na zkušenou, dostane (takřka) kouzelné dary, padne do osidel proradné krásné dívky (vlastně hned dvou), zkazí co může a pak se to snaží napravit, musí splnit tři úkoly, je zakletý do podoby kozlatce a vysvobodit ho může jen čistá láska dívky, pomáhají mu zvířátka, s nimiž rozmlouvá, a teprve na konci života poznává, co je důležité. Kdo by tedy očekával fantasy, tak jak si ji každý asi na první dobrou představí, bude nejspíš zklamaný, protože to nebude ono.
Díl od dílu jsou knihy tlustší, jazyk košatější a popisnější, obsah je dospělejší a komplikovanější. Poslední část už vlastně pohádkově vůbec nepůsobí, spíš má filozofický podtext. Knížka je taky postupně čím dál tím víc neutěšená a melancholická. Z chlapce v úvodu se stane stařec, jehož život rozhodně nedopadl tak, jak si představoval. Oproti prvnímu přímočarému dílu je ten třetí už hodně propletený, hodně se toho událo, takže se mi i obtížně vybavovaly věci minulé. Možná nechtěl autor knihu opustit, protože měl pocit, že to ještě není všechno, a tak vymýšlel další peripetie. Prostě to chce číst dál a dál, poddat se a nechat se unášet; nudné to rozhodně není. Konec je tak trochu mystický a já osobně jsem z příběhu měla smutný a ne moc dobrý pocit – asi jak pravil hrdinovi jeden přelud: "Promarnils všechno, co jsi měl." Ale někdo jiný to tak mít nemusí, protože kniha takto asi vyznít neměla, soudíc dle závěrečných moudrých promluv o dobru, smyslu konání apod.
Tato trilogie myslím nebude bavit každého. Vyžaduje zejména ze začátku trpělivost k opravdovému začtení se. První kniha je navíc protkána příběhy, které jednotlivé postavy vyprávějí, druhý díl zase obsahuje líčení hrdinových snů a v třetím dílu je prostřední část knihy věnována různým viděním. Tyto vsuvky mohou obtěžovat, na druhou stranu vše má svůj význam: objasňují se jednání některých lidí, minulost a budoucnost, a i ty sny, které se Naslouchači zdají, vždy s něčím souvisejí a nejsou nahodilé. Prostě skládačka se skládá. Moje rada tedy je, pokud se rozhodnete ke čtení, vydržet do druhé knihy. Pokud ani ta vás nezačne bavit, tak to asi nebude to pravé ořechové pro vás.

Danafantom
15.09.2018 4 z 5

Mám ráda příběhy a tyhle se mi líbily. Určitě se pustím do dalšího dílu. Bylo to takové poklidné čtení. Oceňuji pozitivitu a také určitou přehlednost, kdy jména odpovídají charakteru.


Talirovka79
07.07.2017 5 z 5

Líbil se mi nápad s prokládáním příběhů, některé myšlenky příběhu i příběhů mě přivedly k hlubšímu zamyšlení nad sebou samou. A jsem pro včlenění části svatebního obřadu Rybářů do našich zvyků:o)

evickakyticka
16.06.2016 3 z 5

Poměrně krátký příběh vás nenuceně rychle vtáhne do děje. Zpočátku připomínal pohádku Třetí princ. Během putování Naslouchače jsme navšívili několik podivných vesnic, vyslechli několik příběhů, ale... zdálo se mi, že mají všechny jeden vzor, akorát v jiném podání. Taktéž soudcovské příběhy. Podstata rozuzlení příběhu se mi nezdála moc "košer". Po dalším díle nejspíš nesáhnu, ale přečtu si anotaci, třeba mě ještě dokáže navnadit.

mayinka
14.11.2015

Potkala jsem tuhle knihu v knihovne, kdyz ji prestavovali po havarii vody. Zacala jsem cist prvni stranku, zaklapla ji a vyndala vsechny tri dily z regalu. Kazdy den si ji ctu pred spanim. Nechvatam na pribeh, necham ho plynout a premyslim u nej. Hrejive, poeticke cteni. Doporucuji tomu, kdo chce pohladit po dusi.

Knižní špajz
21.04.2015 4 z 5

Rozhodně to není pohádka pro děti :) nicméně milé čtení se spoustou příběhů a jednou fakt zlou čarodějnicí

Vilémka
15.09.2014 4 z 5

Kámen a Flétna je poněkud jiný odvar fantasy - ale spíš bych to nazvala pohádka ne pro děti. Nemyslím si, že by to nějaké osmileté dítko úplně pochopilo. Nicméně knížka je spíš pro přemýšlivé typy, kteří nepotřebují každou stránku přetékající akcí.
A pro ty, kdo hrají na flétnu, ne školsky dú valši dú, ale pro ty, kteří ji třebas i studují, je tato knížka kouzelná.

Dorothea
05.03.2012

Tato knížka není zrovna pro mě nejlepší čtení, ale nějaké úseky se mi líbily.

Autorovy další knížky

Hans Bemmann
rakouská, 1922 - 2003
2006  81%Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha první, Giza a její vlci
2007  84%Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha druhá, Sokolí dívka
2007  87%Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha třetí, Faun

Kniha Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha první, Giza a její vlci je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst39x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x