Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha třetí, Faun

Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha třetí, Faun https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97245/bmid_kamen-a-fletna-a-to-jeste-neni-vsec-VnG-97245.png 4 18 4

Třetí pokračování alegorického příběhu líčí další obtížné hledání tajemství kamene, který hrdina Naslouchač kdysi získal od svého dědečka Jemného Flétnisty. Zdá se, že se v podobě fauna s kozlíma nohama ztrácí v hlubokém, temném lese, bloudí a propadá zoufalství. Po mnoha strádáních dochází k přesvědčení, že lidské poznání je nekonečné. Ve světle své pestré minulosti se stává obrazem nesnadno uskutečnitelné lidské touhy po štěstí, poznamenané lží a zlobou, ale provázené i upřímnou touhou po pravdě. Když se Naslouchač před koncem opět setkává s Jemným Flétnistou, zjišťuje, že to, co se dosud o životě naučil, ještě zdaleka není všechno.... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Stein und Flöte und das ist noch nicht alles , 1983


více info...

Přidat komentář

LaCucaracha
11.07.2020 5 z 5

Myslím, že je fér hodnotit trilogii jako celek. Ostatně by jí i slušelo, kdyby vyšla pohromadě v jednom svazku, ale na to je moc tlustá. Jednotlivé díly navazují, popř. zpětně dovysvětlují, každý zvlášť je neúplný. V první řadě je nutno říct, že tohle je spíše pohádka – zvlášť první dvě knihy. Sice pro dospělé, ale pohádka, má to všechny její atributy. Zjednodušeně řečeno: mladík se vydává do světa na zkušenou, dostane (takřka) kouzelné dary, padne do osidel proradné krásné dívky (vlastně hned dvou), zkazí co může a pak se to snaží napravit, musí splnit tři úkoly, je zakletý do podoby kozlatce a vysvobodit ho může jen čistá láska dívky, pomáhají mu zvířátka, s nimiž rozmlouvá, a teprve na konci života poznává, co je důležité. Kdo by tedy očekával fantasy, tak jak si ji každý asi na první dobrou představí, bude nejspíš zklamaný, protože to nebude ono.
Díl od dílu jsou knihy tlustší, jazyk košatější a popisnější, obsah je dospělejší a komplikovanější. Poslední část už vlastně pohádkově vůbec nepůsobí, spíš má filozofický podtext. Knížka je taky postupně čím dál tím víc neutěšená a melancholická. Z chlapce v úvodu se stane stařec, jehož život rozhodně nedopadl tak, jak si představoval. Oproti prvnímu přímočarému dílu je ten třetí už hodně propletený, hodně se toho událo, takže se mi i obtížně vybavovaly věci minulé. Možná nechtěl autor knihu opustit, protože měl pocit, že to ještě není všechno, a tak vymýšlel další peripetie. Prostě to chce číst dál a dál, poddat se a nechat se unášet; nudné to rozhodně není. Konec je tak trochu mystický a já osobně jsem z příběhu měla smutný a ne moc dobrý pocit – asi jak pravil hrdinovi jeden přelud: "Promarnils všechno, co jsi měl." Ale někdo jiný to tak mít nemusí, protože kniha takto asi vyznít neměla, soudíc dle závěrečných moudrých promluv o dobru, smyslu konání apod.
Tato trilogie myslím nebude bavit každého. Vyžaduje zejména ze začátku trpělivost k opravdovému začtení se. První kniha je navíc protkána příběhy, které jednotlivé postavy vyprávějí, druhý díl zase obsahuje líčení hrdinových snů a v třetím dílu je prostřední část knihy věnována různým viděním. Tyto vsuvky mohou obtěžovat, na druhou stranu vše má svůj význam: objasňují se jednání některých lidí, minulost a budoucnost, a i ty sny, které se Naslouchači zdají, vždy s něčím souvisejí a nejsou nahodilé. Prostě skládačka se skládá. Moje rada tedy je, pokud se rozhodnete ke čtení, vydržet do druhé knihy. Pokud ani ta vás nezačne bavit, tak to asi nebude to pravé ořechové pro vás.

Tonda.JI
28.06.2017 5 z 5

Celé to začíná jako pohádka s probleskujícími střípky moudra. A v průběhu putování se z toho stane jedno obrovské moudro na pozadí pohádky, která však nemusí být pohádkou ale skutečným životem. Vynikající dílo!


evickakyticka
12.09.2016 4 z 5

Poslední díl nijak neztratil na kouzlu celého příběhu. První polovina nám připomíná minulý děj, pomocí kamarádky Limby ho i trochu vysvětluje, ospravedlňuje, dívá se na něj těma pravýma očima. Druhá polovina už je trochu akčnější, plná nečekaných zvratů a překvapení.

Celou trilogii hodnotím za čtyři hvězdy, protože to není zas tak, že bych padla na zadek, ale své kouzlo to má.

Zula98
15.11.2015 5 z 5

jedny z mích nejoblíbenějších knih. Je spíše pro přemýšlivé, ale já přesně takový typ jsem. Tohle je přesně můj šálek kávy. Nepopsatelný a zvláštní příběh. Moje mamka je líná číst a tak jí ty příběhy musím vždy převyprávět, ale tady to prostě nešlo. Chodím do knihovny a mám e knihu a do mé osobní knihovny v pokoji mohou jen VIP knihy a tohle jsou jedny z nich! Hrozně moc všem doporučuju!! :-)

Autorovy další knížky

Hans Bemmann
rakouská, 1922 - 2003
2006  81%Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha první, Giza a její vlci
2007  84%Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha druhá, Sokolí dívka
2007  87%Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha třetí, Faun

Kniha Kámen a flétna a to ještě není všechno. Kniha třetí, Faun je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x