Kalifornské povídky

Kalifornské povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114533/bmid_kalifornske-povidky-mjl-114533.jpg 3 6 3

Poutavé příběhy z dob osidlovaní amerického západu. Poprvé česky vydáno v roce 1874 v překladu J.V.Sládka pod názvem Kalifornické povídky (nakl. Eduard Grégr a Ferdinand Datel).

Literatura světová Povídky
Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

The Works of Bret Harte


více info...

Přidat komentář

Luigi1
23.11.2022 2 z 5

Nějak jsem se nemohl chytit.

Mayaku
21.12.2021 2 z 5

Když výzva, tak výzva. I sáhla jsem po vydání z roku 1909 (možná i 1904 - kdo ví, J. Otto měl datování evidentně dost na háku) a musím říci, že jazykový styl mě docela zarazil. Už jsem měla čest s publikacemi, které byly vydány kolem dvacátých letech, ale nikdy jsem s textem neměla takový problém jako zde (komentář k OZO od Vážného je proti tomuhle dětská hra). Těžkotonážní přechodník posílený archaismy (přijde mi, že i na danou dobu) na mě útočil ze všech stran a já si pořád říkala, jestli za to může styl, anebo obsahová stránka, že mě ta kniha tak hrozně nebaví. A víte co? Myslím, že obsah, naopak ta archaická forma dodávala textu na určité neotřelosti. Nalijme si čistého vína - prostředí Kalifornie za dob zlaté horečky je sice nesmírně zajímavé, ale příběhy samé byly fakt nudné a depkoidní, a to i když zpravidla nesly v závěru nějaké to emocionální poselství. Původně jsem myslela, že dám průměrné hodnocení, ale nakonec snižuji jen na 2*, tohle je vážně kniha leda tak pro zapálené milovníky zlaté horečky, a to já bohužel nejsem.


kotasbk
29.06.2015 3 z 5

Bret Harte patří mezi americké klasiky, součastníky Marka Twaina, který píše o zlaté horečce v Kalifornii. Jedno místo se zde opakuje vícekrát a to je město San Francisco, ještě bez červeného mostu, ale přesto působí zajímavě.

Hrdinové jeho povídek často žijí v bídě v době zlaté horečky, někteří věří, že nakopnou zlatou žílu a ze dne na den se stanou milionáři. Někteří jsou profesionální hráči v kartách, novináři nebo zkrátka stateční muži. Ale jedno je pro jeho hrdiny typické - většinou skončí špatně.

3 hvězdičky kvůli tomu, že to prostě nebylo ono. Abych se přiznal nečekal jsem nic, možná něco průměrnýho, ale nakonec jsem průměrný povídky přece jenom dostal.