K pramenům Nigeru

K pramenům Nigeru https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15575/bmid_k-pramenum-nigeru-Mnq-15575.jpg 5 4 2

Nové reportážní dílo známého českého cestovatele a spisovatele líčí výpravu do nitra Afriky - k pramenům Nigeru. L. M. Pařízek dospěl ke skutečným pramenům Nigeru jako první Evropan (v roce 1959). Původní prameny, které roku 1896 objevil Angličan Trotter, již dříve vyschly a nové se dlouhou dobu nedařilo najít. Zároveň kniha podává svědectví o životě domorodých národů v Africe.... celý text

Přidat komentář

Chispa
07.08.2021 5 z 5

Ja tomu proste tech 5 hvezdicek dam (tahle cast Arfiky je moje srdcovka a pro zajemce o zapadni Afriku je tahle knizka must have). Prvni cast knihy pojednavajici o ceste samotne je proste bomba a precetla jsem ji jednim dechem. Ve druhe casti se autor zamysli jak krajinu kolem Nigeru zurodnit a to je jednak dost najivni a druhak ano, poplatne tehdejsi dobe, ale porad se to da pekne cist, jde mu hlavne o zemedelstvi, neni to vylozene komunisticky politicky blabol... Za me super!

DuncanIdaho
22.08.2011 4 z 5

Dobrá kniha popisující historii hledání pramene Nigeru, koloniální i poválečnou minulost ve státech, kterými řeka protéká. Autor zde líčí i přírodu v okolí Nigeru. V druhé části se vrací k historii hledání pramene a také zde popisuje vlastní cestu k pramenu a nalezení skutečného pramene. Škoda jen, že autorův popis historie i doby, ve které Niger navštívil, je poplatný době a režimu u nás koncem 50. let.