Přidat komentář

SidoniaL.
23.01.2020 5 z 5

Do tohoto románu vložil J. Š. Baar všechno, co miloval: selský život, českou zem, mateřský jazyk i víru v Boha! Nádherné dílo! Od mládí jsem ráda četla o vystěhovalcích do Ameriky, o jejich tvrdých začátcích tam v pustině (např. Mobergovu tetralogii), ale že najdu tuhle tématiku u Baara, to jsem nečekala! Krásně se to čte a já už už po knížce sahám, abych si ji přečetla ještě jednou.

crazyslunicko
23.06.2018 5 z 5

Česká klasika, doporučená četba.
Příběh se mi velice líbil. Jak se pár zamilovaných lidí vypraví na zkušenou do Ameriky vydělat velké peníze, ale záhy pochopí, že ne vše je tak jednoduché. Pánek se opije ihned po příjezdu do Ameriky a Toničce nezbude nic jiného než se postarat sama o sebe a Pánka opouští. Pánek po probuzení z alkoholového večera, okraden, bez dokladů a bez Toničky - neví co se životem. Naštěstí se v Americe uchytí, ale za cenu těžké a namáhavé práce.. Po čase se snaží přece jen Toničku najít a modlí se, aby ještě nebyla provdána za jiného... V boha přestal věřit, ale třeba se to změní :)

Myslím si, že Baar předběhl svou dobu. V dnešní době se opět řeší, že jdou mladí lidé na zkoušeno do světa. Ať je to Amerika, Anglie, Německo nebo jiná atraktivní a lépe placená země. Někdy mají mladí růžové představy, ale realita je někde jinde. Člověk musí chtít pracovat a naučit se nové řeči a pak to jde samo. Horší je stýskání po rodině.


Autorovy další knížky

Jindřich Šimon Baar
česká, 1869 - 1925
2008  89%Jan Cimbura
1972  83%Hanýžka a Martínek
1965  87%Paní komisarka
1969  92%Holoubek
1975  85%Osmačtyřicátníci