Juvenilie

Juvenilie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463138/mid_juvenilie-5yT-463138.jpg 3 1 1

15. svazek edice Spisy Bedřicha Václavka, který přináší jeho ranné novinářské črty, úvahy, fejetony a reportáže z let 1922 a 1923. Publikoval je v Československých novinách, které byly v lednu 1924 sloučeny s Časem a Legionářským směrem v noviny Československá samostatnost. Svazek uspořádal, text připravil, předmluvu a ediční poznámku napsal a rejstřík sestavil František Valouch.... celý text

Přidat komentář

Apo73
16.01.2021 3 z 5

Se skutečným zájmem jsem se začetl do črt a fejetonů autora, který je silně socialisticky a marxisticky smýšlející, a patřil k jednomu z pilířům marxistické kritiky a novinařiny během tzv. První republiky. Po této vějičce jsem teď přivzal jeho Kritické stati z třicátých let a potvrzuje se mi, co si dávno myslím, že sociální cítění a marxismus ještě neznamená stalinismus. Václavek je inteligentní, chytrý glosátor, s velkým reportážním nadáním, a podle mne má odvážné a pronikavé vidění. (Musím si určitě přečíst jeho Poezie v rozpacích, která vyvolala tehdy mezi marxistickými kolegy rozruch a nutili jej tehdy se málem za své názory omlouvat.) Rozhodně ho podle mne nelze dát do jednoho pytle s aparátčíky KSČ, kteří se "také věnovali literatuře". Jistě - byl bohužel zlikvidován nacisty během 2. světové války, takže nevíme, do jakého proudu by se začlenil v poválečném vývoji, ale to platí i o Fučíkovi a dalších.
Tento skromný svazek doporučuji jako první nahlédnutí do postřehů inteligentního Moraváka, který se rozhlíží kolem sebe. Jeho cestopisné postřehy (Berlín, Salzburg apod.) jsou zároveň krásným dokumentárním materiálem o tehdejší dobové mentalitě a reáliích života v "buržoazní" republice. Je potřeba vše číst s vědomím Václavovy pozice, a klidně s ním polemizovat. Těším se na další.