Jurský park

Jurský park https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36308/bmid_jursky-park-6uM-36308.png 4 32 9

Exkurze mezi dinosaury. Znovuzrození dinosaurů pomocí DNA kvůli zábavnímu parku? Ne vždy jdou věci tak, jak mají a člověk by si neměl hrát na boha. Toto vydání je pouhý přepis scénáře filmového zpracování z roku 1993.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Jurassic Park The Junior Novelization


více info...

Přidat komentář

PanKrabák
17.11.2023 3 z 5

Tak nějak nevím jak popsat své pocity. Kniha splňuje to co slibuje a to přepis filmu (opravdu čistě odvyprávěný scénář nic víc nic míň). V podstatě to vůbec nebuduje žádné drama a pocit strachu. Nejnapínavější scény jsou často odbyté v jednom odstavci. Filmu se to tedy neblíží ani zdaleka a o originální knize ani nemluvě...

Worbitka89
18.01.2022 3 z 5

Přepis filmového příběhu jsem četla už před mnoha lety a vím, že jako malé milovnici filmu se mi to líbilo. Dnes už by to bylo horší.


Eeve
23.12.2019 4 z 5

Musím sa priznať, že takto vysoké hodnotenie dávam hlavne z nostalgie :) Táto verzia Jurského parku mi totižto navždy utkvie v pamäti, ako jedna z mojich beletristických prvotín - našla som ju na poličke v mojej detskej knižnici, kde mali aj malé oddelenie s beletriou. V dvanástich som teda postupne prechádzala z detskej a, dnes by sa to nazvalo "young adult" literatúry na klasickú beletriu, no a toto bola jedna z mojich "prechodoviek" :) Ani nemusím písať, ako veľmi ma vtedy nadchla (na film som bola aj v kine, čím sa zážitok ešte zmocnil), ako som ju túžila mať doma, hoc som ju nikde inde nemohla zohnať, a ako som ju po toľkých rokoch našla celá nadšená v anikvariáte, a ani na chvíľu som neváhala s kúpou. Je síce útla a vcelku krátka, a tak ako je tu už viackrát popísané, je to skôr prepis samotného filmu, než Crichtonov román, nič to však neuberá na kvalite diela :) Ktorá sa ukáže samozrejme hlavne nadšencom Jurského parku, ktorým nepochybne po všetkých stránkach som.
Súčasťou knižky je aj niekoľko stránok s fotkami ukážok priamo z filmu, čo len umocňuje výsledný efekt zberateľského kúsku :) Pokiaľ teda hľadáte klasickú beletriu, možno budete trochu sklamaný, dušička každého Jurskoparkového nadšenca však zapiští.

yaoiyuri
03.07.2017 3 z 5

Podle scénáře k filmu, ale jedná se o Junior Novelization, čemuž mnohdy odpovídá forma spousta věcí je hodně zjednodušených pro mladší čtenáře, a proto není vhodné knihu srovnávat s Crichtonovým dospělácky psaným dílem.

Některé pasáže z filmu chybí úplně (Grantovo strašení tlustého dítěte, Malcolmův flirtovací pokus s kapkou vody, zkoumání dinosauřího trusu atd.). Spousta postav je hrozně plochých a černobílých třeba Malcolm je pouhý stín svého excentrického filmového já, na druhou stranu záporák Nedry mi tu přišel malinko lepší než ve filmu. Jsou zmíněny detaily, které při sledování filmu mohly divákům uniknout a dokonce scéna, kterou z konečné verze filmu vystřihli (aka trávící kameny).

Text místy působí trochu kostrbatě a neohrabané, překladatel často používá nevhodné obraty. Na druhou stranu jsou některé pasáže krásně popsané. Pro malé milovníky dinosaurů vhodné.

Thebookman
13.03.2016 5 z 5

Tak k této knížce jsem se vracel několikrát. Už ani nevím kolikrát. Prostě krásné čtení. Vložená příloha s fotografiemi z filmu, lahůdka. Knížka je v podstatě moje srdcovka, nehledě na to, že film jsem viděl nepočítaně několikrát a nikdy neomrzí. A že knížka je kopií filmu, vůbec mi nevadí. :-)
Jestli je lepší než původní kniha.. To nechám na každém, jak to posoudí. No.. z jednoho pohledu lepší je, a to z pohledu psaní. Četla se lehčeji, než původní knížka. Ale i ta má své kouzlo. :-)
Ale i teď, po 23 letech od vydání, můžu tuto knížku vřele doporučit. :-)

Renča42
19.01.2016 5 z 5

Přesně podle filmu. Líbilo se mi to.

Jacinda
22.05.2015 5 z 5

Lepsi jak puvodni kniha

orangerose
07.05.2013 5 z 5

mně se líbila moc, mně líbí i film :)

TessDragon
24.09.2012 5 z 5

Přepis mého milovaného Jurského parku z filmu. Něco se mi líbilo, něco ne. Některé postavy tu přežily, některé ne. Ale já knihu přežila. ;D

Autorovy další knížky

Gail Herman
americká
1993  76%Jurský park
1997  40%Ztracený svět Jurassic park

Kniha Jurský park je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce31x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x