Junáci na Otavě

Junáci na Otavě https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218038/bmid_junaci-na-otave-prihody-z-prazdnino-4E6-218038.jpg 4 10 4

Přidat komentář

Marla
01.07.2020 5 z 5

Hezká a úsměvná knížka o jednom letním táboře. Muselo to být fajn, být na táboře celé léto! A když tak člověk čte, uvědomí si, že neměli žádný naplánovaný program se spoustou činností, rozfázovaný skoro minutu po minutě, jak je dnes na některých táborech zvykem. Prostě tam žili, každý se zabýval tím, co ho bavilo, občas šli na výlet, trochu pracovali.....krásné čtení.

freestyla
16.01.2020 5 z 5

Krásná kniha psaná ještě krásnějším jazykem se spoustou odkazů na další autory a jejich díla (K. Klostermann, J. Š. Baar). Hned bych jel zase jednou na junácký tábor.

Pár citátů z knihy:
"Sám v noci v temném lese bdím
a střežím svoje druhy sladce spící -
jen se svým vlastním nitrem hovořím
o věcech jež lze těžko slovy říci..."

"..., neboť jsme lidé hodní a jsou lidé lumpové."


Turlogh
30.11.2017 5 z 5

Konečně! Konečně jedna kniha o junácích, která byla napsána před mnoha lety a kterou mohu doporučit k přečtení... Správná kniha pro skauty a mládež od 10 do 15 let. Nadšenci si mohou přidat až + 30. Kniha velice pěkně a čtivě popisuje život na dvouměsíčním táboře oddílu junáků na ostrově v řece Otavě. Postavy 12 skautů dvou družin, Havranů a Srnců jsou velice dobře vylíčeny, stejně jako postava vůdce Jarouše a jeho maminky, kuchařky a dobré duše tábora. Také ostatní rázovité postavičky lidiček z okolí tábora se autorovi povedly a žijí si svým životem. I když se jedná o oddíl suchozemských skautů, autor výtečně zapracoval dvě postavy, Třísku a Dudu, kteří horují pro vodní skauty a plaví se občas po Otavě na kánoi. I zajímavé pověsti z okolí tábora se podařilo autorovi výborně zapracovat do čtivého a akčního děje knížky. Uvažoval jsem nad čtyřmi či pěti hvězdami, leč jsem opravdu nadšen a tedy 5! A souhlasím s dalším komentářem, ilustrace páně Novákovy jsou opravdu skvělé.

Corvus
06.08.2014

Knížku jsem četl bezmála před 20 lety, ještě v dobách, kdy byl skauting a knížky Jestřába (Jaroslava Foglara) pro mládež velkým dobrodružstvím. Dnes letí romantika s upíry a modrý život si pamatují maximálně tak třicátníci a výš :) Junáci na Otavě od Josefa Pavla patří mezi Foglarovky a ani dnes to není marné počtení pro "přírodomily". Navíc se mi vždycky líbily obrázky od Miloše Nováka...