Julie z vlčí smečky

Julie z vlčí smečky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443912/mid_julie-z-vlci-smecky-Jqa-443912.jpg 5 17 7

V eskymáckém městečku znají tuhle dívku jako Mijax, ale pro kamarádku v San Francisku je Julií. Když se Mijax v městečku přestane cítit bezpečně, uteče do tundry. Zanedlouho ale pochopí, že se v aljašské divočině ztratila, že si neumí zajistit obživu a že ani netuší, kterým směrem leží cíl její cesty. Postupně se stává součástí vlčí smečky a vlky si zamiluje, jako by byli členy její rodiny. Den za dnem, s pomocí vlčí smečky a se znalostmi toho, co ji o aljašské přírodě naučil otec, se Mijax snaží v tundře přežít. Nastane však čas, kdy musí divočinu opustit a vybrat si mezi tradičním a novým způsobem života. Může být zároveň moderní eskymáckou dívkou Mijax i Julií z vlčí smečky? Jean Georgeová ve svém vyprávění zachytila méně běžné proměny života Eskymáků v 2. polovině 20. století, zvyky zvířat, strasti dospívání, a všechny tyto prvky skloubila do napínavého dobrodružství, které je především dojemným příběhem o lásce. Vítěz Ceny Johna Newberyho za nejlepší dětskou knihu roku 1973.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Julie of the Wolves , 1972


více info...

Přidat komentář

Zmiu
10.08.2023 5 z 5

Nádherná kniha o arktické přírodě, o přechodu od tradičního žití k modernímu, což je téma, které mě vždycky těžce zasáhne. Kniha je taková smutně poetická a věřím tomu, že si mě našla ve správné době. V dětství bych ji asi tak neocenila, na to je málo akční, málo se v ní mluví a řeší se v ní docela vážné věci. Jsem ráda, že na konci byla ukázka z dalšího dílu, protože konec mi přišel takový otevřený. Díky té ukázce jsem si tento příběh v sobě mohla lépe uzavřít. Každopádně jsem knihu zhltla včetně předmluvy a doslovu, které jsou neméně zajímavé. Hledala jsem si i v mapě, kde jsou ta místa, o kterých se v knize mluví, abych si lépe představila, kudy vlastně Julie-Mijax putovala.

pajaroh
21.02.2022 5 z 5

Silný a krásně napsaný příběh a to zařazení do dětské literatury je velmi omezené škatulkování.
Starý svět, který zmizel, a mně je smutno, že nemáme na výběr.

"Měla své ulo a jehly, sáně, stan a svět svých předků. A jednoduchost tohoto světa se jí zamlouvala. Nebylo těžké mu porozumět. Tady venku chápala, že i ona patří do obrazu měsíce, hvězd, neustálého vzniku a zániku života na zemi. Dokonce i sníh byl teď její součástí, nechávala ho roztát a pila ho."


Souteska
26.11.2021 5 z 5

Krásný příběh, který nám přibližuje vztahy ve zvířecím světě, hlavně mězi vlky, popisy jsou založené na obsáhlých znalostech a zkušenostech autorky s přírodou. Příběh má hodně hlubokých myšlenek. Kniha je pěkná i pro dospělé. Právem získala ocenění za nejlepší dětskou knihu.

Gepardice777
01.02.2021 5 z 5

Moc pěkný příběh.Kniha se mi moc líbila a těším se na další díl a doufám že brzy vyjde.

cornetka
08.11.2020 5 z 5

Vyprávění malé eskymačky plné dobrodružství, odvahy, ale i krásných vztahů jak mezi lidmi, tak mezi zvířaty. Krásně je popsána příroda, navíc doplněno hezkými ilustracemi.

LunaL.
18.08.2020 5 z 5

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila. A určitě nezklamala!
Líbil se mi příběh, popis krajiny i život vlků a eskymáků. I to, jak příběh začal hned cestou a až poté se čtenář dozvěděl, proč se Julie na cestu vydala. Byl pro mě dost zajímavý i úvod a závěr - od autorky a jejích synů, nejen o tom, jak kniha vznikla.
Už teď se nemůžu dočkat pokračování!

BrozaM
30.07.2020 4 z 5

Krásná kniha, pěkné ilustrace - ani bych neřekla, že se jedná o knihu pro děti.
Příběh chytne za srdce, člověk je docela dobře seznámen s tradičním životem eskymáků a životem v tundře.
Akorát je mi po dočtení z toho všeho trochu smutno.

"Amaroku, Amaroku, tebe jsem přijala za otce.
Mé nohy tančí díky tobě.
Má mysl myslí díky tobě.
A myslí, téhle dunící noci,
že hodina vlků a Eskymáků je už pryč."

Štítky knihy

pro děti Eskymáci, Inuité vlci dobrodružství pro mládež dějiny pro děti a mládež

Autorovy knížky

Jean Craighead George
americká, 1919 - 2012
2020  93%Julie z vlčí smečky

Kniha Julie z vlčí smečky je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst25x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x