Jsi tam?

Jsi tam? https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493522/bmid_jsi-tam-3wJ-493522.jpg 4 45 9

Nina je autorkou kuchařek, má vlastní byt, skvělé kamarády a milující rodinu. Od rozchodu je několik let sama. V den svých dvaatřicátých narozenin se rozhodne přihlásit na seznamku, kde se potká s Maxem, který jí na konci první schůzky řekne, že si ji jednoho dne vezme. A co je překvapivější – Nina si na okamžik, po letech nedůvěry k lásce, dovolí uvěřit. Nová láska nemohla přijít v lepší chvíli. Ninin život je totiž harmonický jen na první pohled. Kde jsou ty šťastné a dobrodružné roky plné svobody po třicítce, které jí slibovaly časopisy, které hltala od puberty? Místo toho ji všichni pomalu, ale jistě opouštějí. Přátelství vyprchávají, kamarádky se vdávají a mají děti, ex-partneři se zasnubují, současní partneři potichu a bez vysvětlení mizí.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Ghosts , 2020


více info...

Přidat komentář

slecnapeta
02.10.2023 3 z 5

Kniha je ctiva, neni teda nijak vtipna, spis smutna a ghosting je jen kousek z celeho deje, spis jde o vhled do zivota single zeny. Ja jsem aktualne "na druhe strane barikady" nez hlavni hrdinka a trochu mi vadilo, jak byly matky malych deti hozeny do jednoho pytle.

IDALAND
12.07.2023

Docela super! Vtipne mi to teda prilis neprislo (a v knihkupectvi to bylo v sekci humor) ale i tak me to dost bavilo! Spisovatelka dobre pise. Citila jsem tu atmosferu, je to chytre, trochu sarkasticke. Nepripadalo mi to trapne! Proste kniha o divce, muzich, vztazich.. ale neni to prvoplanova sladarna. Parkrat byly i docela dobre moudra/momenty k zamysleni, uvedomeni. Libilo se mi to, nebylo to proste povrchove. :-) a dobre to vystihovalo dnesni dobu a zivot single zeny. Precteno na dovolene asi za 3 dny.


Bustedka
11.02.2023 4 z 5

Víte co je to ghosting? Někteří jedinci mají tendenci mizet ze života. Bez vysvětlení. Občas se vrátí, protože jim najednou něco došlo, ale netrvá to dlouho a situace se opakuje. A přesně o tom je román Jsi tam. No a vlastně nejen o tom.

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla. Ale styl psaní Dolly Alderton je tak příjemný a čtivý, že mě to po chvilce vtáhlo. Ale byť tou hlavní dějovou linkou bylo seznamování s muži, nebo spíš s mužem. stejně mi nejvíc utkvěla a dostala osobní rovina hrdinky Niny a jejího nemocného otce, který pomalu ztrácel paměť.

markej
31.01.2023 4 z 5

Podle obálky i anotace by se mohlo zdát, že tahle knížka bude docela humornou sondou do života žen krátce po třicítce a že možná nebude chybět špetka romantiky… Úplně tak to ale není, místy je to vlastně dost neveselé a trochu hořké čtení…

Nina prožila několikaletý vztah, který se ale rozpadnul, teď byla pár let sama a ve 32 letech se rozhodne zkusit seznamovací aplikaci, třeba bude mít štěstí… S Maxem to nejprve vypadá velmi nadějně, ovšem pak přijde náhlý zvrat…

K tomu všemu se ještě u Ninina otce, se kterým si hrdinka rozumí víc než s matkou, začnou projevovat symptomy Alzheimerovy choroby…

Na téhle knížce se mi líbilo, že nic moc nelakuje na růžovo, dost realisticky popisuje, co bezdětné single ženy zažívají po třicítce, když pociťují, že jim už tikají biologické hodiny, ale nemůžou najít partnera, který by se chtěl vázat… Přibližuje i to, jak nelehké je být v téhle době matkou či jak je těžké smířit se s tím, že rodiče stárnou a mají už různé zdravotní problémy…

„Když seš ženská, který už bylo třicet, a chceš mít rodinu, tak seš vydaná těm jejich vrtochům napospas. Oni stanovují pravidla a nám nezbývá než poslouchat. Nemáš právo říct, co bys chtěla ani co tě rozčiluje, protože někde v pozadí neustále tiká bomba, která hrozí vybuchnout, jakmile mu přijdeš příliš náročná.“ (str. 142)

„Tohle byly oplzlé řeči našeho věku – kde si dříve milenci šeptali do ucha, jak někde sbalí holku, zatáhnou ji domů a budou s ní mít trojku, tam jsme dnes probírali dětská jména, a jestli budeme mít spíš syny, nebo dcery. Co na tom, jestli to dovedeme až do konce? Pointa hry byla v něčem jiném. Bylo dost vzrušující už jenom slyšet ta slova nahlas.“ (str. 277)

Hodnocení: 4 ⭐ z 5

adorjas
29.08.2022 4 z 5

Pre mňa veľmi príjemná oddychovka, ktorá na druhú dobu v sebe ukrývala oveľa viac hĺbky, ako sa na prvý pohľad zdalo- tipu materstvo, kamarátstva matiek a nematiek a celkovo život ľudí po 30tke. Mne sa to páčilo a knihy Alderton sa mi čítajú veľmi dobre, pravdepodobne, lebo sme vekovo veľmi blízke a očividne riešime v sebe podobné témy.

Knižnítoulky
28.07.2022 4 z 5

Autorka rozhodně psát umí. Její vyjadřovací schopnosti jsou výtečné. Čtivost románu rozhodně nechybí. Mohu říci, že je to velmi dobře napsané. A pokud čtenář podlehne, dokáži si představit, že jen těžko bude odtrhávat zrak od slov před sebou.

spencer
03.07.2022 4 z 5

Dvaatřicetiletá Nina žije v Londýně. Je úspěšnou autorkou kuchařek, ale je sama od doby, co se rozešla se svým posledním přítelem. Muže k životu nepotřebuje, avšak už ji unavuje sledovat, jak se její kamarádky vdávají a rodí děti. Proto se zaregistruje na online seznamce, kde brzy potká Maxe. Bohužel se jí brzy stane to, co se v životě přihodí skoro každému, kdo byl někdy na seznamce. Max ji začne ghostovat.

V originále se titul jmenuje Ghosts, což k samotnému příběhu velmi sedí. Ghosting je hovorový termín, který znamená ukončit veškerou komunikaci a kontakt s druhou osobou. Toto téma hraje v titulu velkou roli. Autorka se mimo něj věnuje randění po třicítce, a proč je to pro ženy této věkové kategorie těžší než pro muže. Kromě toho se věnuje i těžším záležitostem. Otce hlavní hrdinky totiž postihne nevyléčitelná nemoc a v momentě, kdy by se měla hledat, začne ztrácet osobu, která tu pro ni vždy byla.

Dolly Alderton napsala velmi upřímný román, ve kterém se mnoho čtenářů*řek jistě najde. Podává v něm reálný pohled na měnící se přátelské a rodinné vztahy. Za sebe jej můžu rozhodně doporučit :-)

kristy.books
25.05.2022

Táto kniha ma v prvom rade zaujala svojou obálkou a anotácia znela tiež zaujímavo. Čakala som nejakú vtipnú oddychovku, no dostala som skôr vážnejší príbeh.

Zo začiatku som sa nevedela do knihy začítať, štýl písania mi prišiel miestami až príliš komplikovaný (alebo to bolo možno prekladom). Niektoré pasáže som si musela prečítať aj dvakrát. Postupne som si však zvykla a neskôr sa mi kniha čítala už lepšie.

32-ročná Nina, autorka kuchárskych kníh, je slobodná a bezdetná. Väčšina jej priateľov už má vlastné rodiny a ona sa medzi nimi cíti nesvoja. Chýbajú jej tie bezstarostné časy, keď sa mohla s kamarátmi porozprávať o bežných veciach a ísť sa von zabaviť. Aj so svojou najdlhšou a najlepšou kamarátkou sa odcudzili. Zároveň na ňu okolie kladie vysoké očakávania, aby sa aj ona konečne usadila, našla si partnera, mala deti. Preto sa rozhodne prihlásiť na zoznamovaciu aplikáciu, kde spoznáva Maxa. Skvelo im to spoločne funguje...až kým sa Max zrazu z ničoho nič prestane ozývať...

Nina tiež rieši osobné problémy, pretože jej otec ochorel a v poslednom čase veľa zabúda. Bojí sa, že raz si nespomenie ani na ňu. Ešte k tomu má pocit, že jej mama k celej situácii pristupuje laxne, kvôli čomu sa neraz pohádajú.

Nehovorím, za tu neboli aj vtipné momenty, napríklad s Nininým susedom, alebo jej kamarátkou Lolou, ktorá je tiež single a veľmi túži nájsť láskou. Lola je taká svojská a pomerne dosť bláznivá. Občas sa mi však zdalo, že autorka až moc tlačí na pílu v tom, aká chce byť vtipná a sarkastická.

Príbeh pomerne autenticky vykresľuje súčasnú dobu - hľadanie partnerov vo virtuálnom svete, podvodníkov, ktorých je tam neúrekom, očakávania kladené na slobodných ľudí, život po tridsiatke, rozpory medzi generáciami.

Ivuska.09
12.05.2022 3 z 5

Nejprve jsem měla obavy, jestli se do tohoto příběhu vůbec začtu. Anotace zněla slibně, ale chvíli mi trvalo, než jsem románu přišla na chuť. Nakonec se to ale podařilo a dočetla jsem ho. Sice je to zase jeden z těch příběhů, které v mé paměti nejspíš dlouho neutkví, ale vyloženě špatný není. V některých ohledech je celkem poučný.

Štítky knihy

anglické romány romány pro ženy

Autorovy další knížky

Dolly Alderton
britská, 1988
2020  72%Vše, co vím o lásce
2022  71%Jsi tam?