Jsem, protože musím... : ...napsala jsem si ve čtrnácti do lágrového deníku

Jsem, protože musím... : ...napsala jsem si ve čtrnácti do lágrového deníku https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32450/jsem-protoze-musim-napsala-jsem-si-ve-ctrnacti-do-lagroveho-deniku-32450.jpg 4 15 3

Autentické životní vzpomínky poznamenané pobytem v německých koncentračních táborech. Knížka předkládá životní příběh překladatelky a filmové novinářky Kateřiny Pošové. Její autobiografické vzpomínky zaznamenala publicistka Pavla Frýdlová. Vzpomínky začínají na začátku 20. století na Slovensku, odkud Pošová pochází. V širokém záběru představují její širší příbuzenstvo, rodiče a prarodiče i celkově život v židovsko - maďarské rodině. Zásadní zlom do jejího života vnesla 2. sv. válka, během níž byla ona (i její rodina) deportována do Osvětimi a jiných koncentračních táborů. Zážitky z této doby popisuje autentický deník, který tvoří jádro celé knihy. Začíná v prosinci 1944 a je celý psaný tatínkovi, o němž autorka nevěděla, že v koncentračním táboře zahynul. Poslední část knížky zachycuje soukromý život po válce, manželství, rodičovství i profesní život překladatelky a novinářky.... celý text

Přidat komentář

ZiPur
17.07.2018 5 z 5

Čím je tato kniha jiná od jiných knih z období před a během druhé světové války? Tím, že vychází z maďarsko-československého prostředí, optikou mladé dospívající dívky a také tím, že vypovídá o pracovních koncentračních (a ne likvidačních) táborech. Velmi jemný příběh, který zároveň dokazuje, sílu a temperament a vnitřní ukázněnost hlavní hrdinky. Je vyprávěn celý příběh života a zkušenost z koncentračního tábora je v něm zařazena jaksi "mimoděk", v rámci celého životního příběhu. Atmosféra koncentračního tábora je popsána velmi civilně, bez příkras a uměleckých kliček, příkras či podtržení.

Ronny
11.07.2018 5 z 5

Tato kniha mne velmi oslovila. Nejdříve jsem si přečetla její příběh v krátkosti v knize Olgy Sommerové "O čen ženy sní" a Kateřina mi byla moc sympatická. Její životní příběh mne zaujal. Přesto že zažila mladé roky v koncentračním táboře a ani později nebyl její život jednoduchý, obdivuji její životní energii, optimismus, inteligenci a otevřenost, se kterou píše o svém životě a láskách. Je to už delší doba, kdy jsem knihu přečetla, ale četla jsem ji už 2x a to už samo o sobě vypovídá o tom, jak ji hodnotím.


Chemiczka
09.03.2013 4 z 5

Kniha je psána formou deníku mladé židovské dívky, doplněná fotografiemi (vždy mne fascinuje, jak i přes hrozný osud můžou přežít fotografie z té doby). Podrobný popis života před okupací - život v lepší společnosti, úpadek při nástupu fašistů až po hrozné osudy celé rodiny v koncentračních táborech - zde je přetištěn upravený deník Kateřiny.
Poslední část je popisem osudu poválečného.
Kniha je zajímavá pro Ty, které zajímá historie, zvláště pak židovské osudy II. sv. války.

Autorovy další knížky

Kateřina Pošová
slovenská, 1930 - 2008
2008  87%Jsem, protože musím... : ...napsala jsem si ve čtrnácti do lágrového deníku
1988  90%Mari Töröcsik
1992  90%Jiří Menzel
1983  90%Zoltán Fábri

Kniha Jsem, protože musím... : ...napsala jsem si ve čtrnácti do lágrového deníku je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x