Josefovská kanalizace

Josefovská kanalizace https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523874/bmid_josefovska-kanalizace-651fd92481df6.jpg 4 1 1

Josefovská pevnost u Jaroměře a její okolo 35 kilometrů dlouhý systém obranných chodeb je v naší zemi druhým největším a relativně dobře prozkoumaným městským historickým podzemím. Již méně je však známé, že při stavbě pevnostního města byla budována kanalizace, která je zachována téměř v původní podobě a dodnes plní svoji funkci odvodu splašků a dešťové vody z města. Vyšlo u příležitosti dne otevřených dveří Městských vodovodů a kanalizací Jaroměř.... celý text

Přidat komentář

David81
09.10.2023 4 z 5

Publikace o kanalizaci? To samo o sobě zní zajímavě. Ale že jde ještě o kanalizaci v Josefovské městské pevnosti? Tak to je něco zásadního!
Samotnou pevnost jsem nedávno navštívil a všem to vřele doporučuju. Oproti sesterskému Terezínu tu není všude cítit depresivní nálada bývalého koncentráku. Naopak! Není nic pozitivnějšího, než obří unikátní pevnost, která nebyla nikdy použita k zabíjení lidí.
Leč zpátky k publikaci. Kolegové z Albeřické ZO provedli průzkum domovních, uličních i páteřních stok, jejichž celková délka činí kolem osmi kilometrů. Což dělá pevnost, která má navíc dalších 35 km podzemních obranných chodeb, ještě zajímavější. K nim jsou tu popsány veškeré informace co se týká rozměrů, hloubky, typů vyzdívek, pozdějších přístaveb a mnohem víc. Text provází řada fotek i schémat celkového systému i dílčích částí. Zároveň tu je zdokumentován mnohdy havarijní stav vzniklý vinou trestuhodných neodborných zásahů, díky kterým trpěla nejen kanalizace, ale i zdejší budovy. Čeho lze jen litovat, je krátký rozsah - jde v podstatě o brožuru. I tak se jedná, především pro tzv. kanálníky, o důležitou publikaci.